Koliko stres utječe na menstrualni ciklus?

Home » Koliko stres utječe na menstrualni ciklus?
Neujednačeni menstrualni ciklus pokazatelj je brojnih nepravilnosti koje mogu utjecati na reprodukciju. Stres je jedan od faktora koji može poremetiti ravnotežu. Evo kako zapravo utječe na ženski reproduktivni sistem

Poznata je činjenica da je tokom teških vremena poput ratova, razdoblja velikih prirodnih katastrofa i gladi stopa plodnosti drastično opadala. Iako su ovdje navedeni ekstremni primjeri koji zaista mogu “poljuljati” i mentalno zdravlje, danas su često za menstrualne promjene okidači i mnogo “manje stresne” pojave.

Stres može uzrokovati nepravilno, nepredvidivo krvarenje ili kašnjenje menstruacije. Svaku takvu neuravnoteženu pojavu žene bi trebale shvatiti kao poruku koju im šalje vlastito tijelo: “Uspori i odmori se!”

Većina žena vjeruje da na sve promjene menstrualnog ciklusa utječe emocionalno stanje, ali veliku ulogu igra i fizičko zdravlje. Mjesečni ciklus jajnika zapravo pokreće mala moždana struktura, hipotalamus. Riječ je o emocionalnom dijelu mozga na koji utječu i fizičke pojave poput disanja, srčanog ritma, žeđi, gladi i spolne želje. Kako je hipotalamus najvažnija žlijezda endokrinog sistema i ima važnu ulogu u emocijama i motivacijskim stanjima, izrazito je bitno posvetiti joj pažnju. Stres ili neka druga vrsta nezadovoljstva mogu utjecati na rad hipotalamusa i već bi s prvim pokazateljima bilo dobro poraditi na ispravljanju negativnih faktora.

Hipotalamus možemo zamisliti kao središnje mjesto na kojem se dešifriraju dva glavna oblika komunikacije u tijelu – nervni i hormonski sistem. Njihovi impulsi obrađuju se i prenose na druge dijelove mozga i tijela, pa tijelo prema tome daje odgovor koji u tom trenutku može dati.

Dakle, reprodukcija će biti dopuštena ako hipotalamus prima informacije da je tijelo u stabilnom, sigurnom i zdravom okruženju. Ako postoji percepcija da žena nije fizički ili emocionalno sposobna podnijeti trudnoću i brinuti se o djetetu, hipotalamus će utjecati na ciklus ovulacije.

KAKO DOVESTI HIPOTALAMUS U RAVNOTEŽU? 

Svaka je žena jedinstvena i neće sva pravila vrijediti za sve. Ključ je u pronalasku ravnoteže koja će odgovorati baš vama. Iako se često prilikom neuravnoteženog menstrualnog ciklusa ženama sugerira uzimanje kontracepcijskih tableta, moderna medicina sve je otvorenija prema drugim opcijama koje mogu život vratiti u balans. Netradicionalna medicina, kao što su meditacija, masaža i akupunktura, također su alternative koje mogu pomoći pri rješavanju stresa i vraćanju naših života i tijela u zdravu ravnotežu. (zadovoljna.dnevnik.hr)