Evo kako umanjiti štetu zbog sjedenja

Home » Evo kako umanjiti štetu zbog sjedenja
S posla trčite u teretanu u želji da umanjite štetan utjecaj predugog sjedenja na organizam? Tjelovježba je itekako korisna i neophodna, ali istraživanje je pokazalo da postoji i puno bolji način kojim se može umanjiti šteta nastala zbog predugog sjedenja

Ljudsko tijelo stvoreno je za kretanje (dnevno bismo trebali hodati dva sata) zbog čega predugo sjedenje šteti jetri, tjelesnoj težini, mozgu, mentalnom zdravlju, a premalo kretanja može i smanjiti životni vijek. 

Sa željom da umanje štetu nastalu od višesatnog sjedenja na poslu i kod kuće, mnogi potežu za tjelovježbom, i to je itekako poželjno i korisno, no ustanovljeno je da postoji i puno bolji (i jednostavniji) način na koji možete umanjiti negativan učinak dugotrajnog sjedenja na organizam – jednostavno ustanite

Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu analizirali su 38 strategija osmišljenih za umanjivanje vremena koje provedemo sjedeći te su došli do zaključka da je redovno ustajanje sa stolice najbolji način. Dakle, rješenje je u tome smanjiti vrijeme provedeno sjedeći umjesto da se poveća fizička aktivnost.

Zato svaki mogući trenutak na poslu iskoristite da ustanete od radnog stola, pa makar i na nekoliko sekundi.  (zadovoljna.hr)