Pet savjeta za koncentraciju na poslu

Home » Pet savjeta za koncentraciju na poslu
Nedavno je američko istraživanje pokazalo je kako čovjek na istom poslu može ostati samo pet godina, a kasnije mu opada koncentracija, produktivnost i želja za radom. Nakon isteka tih pet godina, ili naravno prije, kako im ne bi dali otkaz šefovi radnike premještaju na druge funkcije koje bi im mogle zadovoljiti apetite i ubiti dosadu. Pojedini radnici nakon nekoliko godina na istom poslu sami odlaze u želji da svakodnevnu razbiju rutinu

Ipak, ako ste trenutno već neko vrijeme na istom poslu, a niste više toliko zainteresirani, pokušajte doskočiti tom problemu. Poradite na koncentraciji jer samim tim ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

1. Sjedite uspravno

Iako ćete možda pomisliti kako vam sjedenje neće pomoći kod koncentracije, varate se. Krv vam brže kruži kroz tijelo dok sjedite ravno, a i na taj način šaljete poruku mozgu kako ste spremni na rad, a ne na spavanje za stolom.

2. Nemojte biti gladni

Ako sve vrijeme razmišljate “Joj kako sam gladna, nije mi dobro, baš bih mogla nešto pojesti…“, nećete se moći koncentrirati na rad. Ujutro dobro doručkujte i ručajte na vrijeme. Izbjegavajte ugljikohidrate jer od njih se osjećate malaksalo. Puno povrća i ribe dobro je za koncentraciju.

3. Najprije rješavajte veće obaveze

Možda ćete za početak željeti pozabaviti se s manjim i lakšim obavezama na poslu, a to nije dobra odluka. Većinu vremena ćete misliti na velike zadaće te kako i kada ćete ih napraviti. Prije nego što poteškoće počnete gurati pod tepihe, u zakutke mozga i TO DO liste na računalu, riješite ih odmah ujutro čim dođete na posao. Osjećat ćete se rasterećenije i koncentriranije.

4. Slušalice

Ako radite u većem uredu gdje se teže koncentrirati, slušalice i muzika su dobro rješenje. Na taj način se izolirate od možda nepotrebnih informacija i lakše koncentrirate na svoje stvari. Ipak, pripazite da uz muziku ne odlutate u neke treće sfere i u potpunosti zaboravite na posao.

5. Odmor

Pauzu iskoristite kako bi se prošetali na svježem zraku jer kisik ubrzava krv i pospješuje rad mozga. Ako se vaš posao sastoji od rada na računaru, pokušajte svaki sat vremena maknuti pogled s ekrana i gledati neko vrijeme u daljinu. Oči i će vam biti zahvalne. (she.hr)