Kosa ljeti zahtijeva posebnu njegu

Ako želite imati zdravu i njegovanu kosu, morate je pripremiti za izlaganje suncu jer pravila održavanje lijepe kose nisu ista kao i zimi…

Kada dođe ljepše vrijeme već moramo početi razmišljati o njezi kose. Pripreme za očekivane visoke temperature, a samim tim i ljeto, treba započeti na vrijeme. Kosa je posebno osjetljiva na UV zrake pa se često događa da je nakon dolaska s mora moramo drastično odrezati jer je previše oštećena. Stoga započnite s pripremama na vrijeme i bezbrižno uživajte u ljetnim radostima.

Svi znamo da je obojena kosa posebno podložna oštećenjima jer samo bojenje slabi strukturu kose. A kada tome još dodamo UV zrake i so, kosi pod tim “napadom” nema spasa. Ovo se posebno odnosi na plave i crvene nijanse boje. Stoga kako bi ju zaštitili, važno je da na kosu nanesete regenerator u spreju koji se ne ispira, a štiti kosu od UV zraka. To se čak odnosi i na one koji puno vremena provode šetajući se obasjanim snažnim gradskim suncem – dakle, nemojte ovo pravilo upražnjavati samo na plaži.

Nemojte griješiti kao većina žena koje ne odlaze kod frizera prije ljetovanja. Vjeruju kako je to najbolje učiniti nakon dolaska s mora, a nisu ni svjesne da se tu krije zamka. Ispucali vrhovi se još više oštećuju zbog utjecaja sunca i soli pa kada se vratite, morat ćete kosu skratiti i više nego što ste planirali. Stoga, dvije sedmice prije nego što idete na more, ošišajte se i krenite na ljetovanje sa zdravom kosom. Uz šišanje, kosu je dobro podvrgnuti i “botoks” tretmanu kako bi se dodatno zaštitila i ojačala.Obogatite svoju prehranu zdravim namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama.

U prehranu uvrstite puno plave ribe, jaja, špinata, lanenog ulja i chia sjemenka. Tako ćete nahraniti kosu iznutra i ona će biti sjajna, jaka i zdrava. Tako ćete i organizam napuniti hranjivim tvarima, a i vašu kosu osnažiti iznutra.
Osigurajte vašoj kosi dodatnu njegu. Perite je svaki ili svako drugi dan jer tokom većih temperatura vlasište se znoji te se sebum pojačano luči. Stoga je važno kosu prati blagim šamponima namijenjenim svakodnevnoj upotrebi. Jednom sedmično kosu njegujte posebnom dubinskom njegom. Izaberite onu bogatom arganovim uljem kako bi joj osigurali vlažnost i zdravlje.

Na vlažnu kosu nanesite masku za kosu, počešljajte je i kosu skupite u punđu. Ostavite tako 15 do 20 minuta. Nakon toga isperite, a vaša kosa će biti meka i sjajna. Izbjegavajte nanošenje laka i gela za kosu te nastojte što češće kosu sušiti na zraku bez upotrebe fena, figara ili pegle za kosu. Lak za kosu sadrži alkohol pa bi tokom ljeta vaša kosa mogla biti još više suha i lomljiva.
(buro247.hr)