Četiri grupe zdravih namirnica koje mogu zamijeniti tjesteninu

Ako ste i vi ljubitelj tjestenine i u njoj uživate i pri najsitnijoj pomisli na neki najdraži recept onda sigurno mislite da bi za vas bila nemoguća misija tjesteninu potpuno izbaciti s jelovnika. No, nemojte biti tako strogi prema sebi. Rješenja uvijek ima, samo ako se dovoljno potrudite

Kada je riječ o tjestenini nutricionisti često naglašavaju kako bismo trebali ograničiti unos tjestenine u organizam jer nam ona poprilično može otežati posao i borbu s viškom kilograma. Stoga su podijelili popis nekih alternativnih namirnica kojima možete zamijeniti tjesteninu, a bit će vam dvostruko korisne jer imaju niži glihemijski indeks, ali i bogatiji i složeniji okus od obične tjestenine. Rezultat ove slasne zamjene, mnogo je bolji osjećaj i ukupno stanje organizma, više energije, ali i najvažnije, manje kilograma.

Mahunarke

Ovdje bismo spomenuli najistaknutije mahunarke kao i one koje se najčešće nalaze na zdravom jelovniku – crni grah, leća, slanutak. Oni će dati raznolikost vašoj prehrani i obogatiti ju ugljikohidratima, ali na onaj, zdraviji način. Bogati su proteinima, vlaknima, vitaminima B i cinkom, ali su i najbliži teksturi klasične tjestenine koju volite.

Drevne žitarice

Na ovom popisu se nalaze kvinoja, chia sjemenke, amarant i heljda. Ovi proizvodi bogati vlaknima pomoći će vam da se osjećate mnogo duže sitima, ali su i dobar izvor vitamina B, željeza i minerala poput magnezija i kalija. Osim toga, vrlo su ukusni.

Neobične namirnice

Kelp, špinat i shirataki rezanci nutricionistima se nalaze na popisu „neobičnih“ namirnica i to prema odabiru potrošača. Kelp je jedna od najomiljenijih namirnica azijske kuhinje koja pripada porodici velikih smeđih algi. Zapaženi su zbog visokog sadržaja joda. Špinat je bogat željezom kao i shirataki rezanci i sadrže više od 16 aminokiselina. Riječ je o prozirnoj i staklastoj tjestenini koja se dobije iz japanske biljke konjac. Prirodno ne sadrži gluten i ima nisku kalorijsku vrijednost. Shodno tome ovi se rezanci brzo kuhaju i pomažu kod probave. Također, neutralnog su okusa i izvrsno se nadopunjavaju sa začinjenim jelima.

Povrće

Kada je pak riječ o povrću izvrsna zamjena za tjesteninu može biti tikvica, mrkva, butternut bundeva i slatki krumpir ili batat. Sve što možete pripremiti lako, a pri tom je zdravo, kao povrće koje smo spomenuli, zapravo je pravi jackpot na vašem tanjuru. Pokušajte tjesteninu zamijeniti s ovih nekoliko prijedloga. Rezultati neće izostati. (fashion.hr)