Maria Marić: U kompaniji je važno da se svaki uposlenik jednako cijeni

U grad na rijeci Neretvi uputili smo se kako bismo proveli jedan radni dan s Marijom Marić, brend menadžericom za Wilkinson Sword u Bosni i Hercegovini, u kompaniji Manedra. Ova 34-godišnja dama na ovoj funkciji je punih 10 godina, a svoj posao i danas obavlja s velikom ljubavlju. Ostvarila se i u najbitnijoj životnoj ulozi, postavši majka dva dječaka, koji su njena snaga, kako ona voli reći, za više i bolje. Kako izgleda jedan radni dan ove uspješne brend menadžerice, mame i supruge, saznajte u nastavku

 Priredila: Indira Delić;  Foto: Muamer Kolar

6:30

Bez obzira na to što radim već 11 godina, te što sam majka dvojice veoma aktivnih dječaka, teško se prilagođavam ranom ustajanju, ali kada ustanem odmah kreće onaj standardni užurbani dnevni ritam. Stariji sin sprema se za školu, mlađi za vrtić, a ja, u međuvremenu, spremam prvi obrok za njih i prvu dnevnu kavu (tursku meni omiljenu) za sebe kako bih se pripremila na poslovni tempo koji me čeka.

8:30

Vrijeme kada dolazim na posao uglavnom je u 8:30 i počinjem pregledavati već zadane obaveze i planove za taj dan. Već u 9.00 sati je sastanak s kolegama i direktorom na kojem se rezimira prethodni dan i iznosi „to do“ lista za tekući.  Imamo veoma dobre međuljudske odnose unutar firme. Svoju kolegicu Tatjanu, koja radi isti posao kao i ja, ne bih lako zamijenila. Naš sastanak je veoma dinamičan, pa se nerijetko glasno smijemo, ali i često raspravljamo. Ako uzmete u obzir da su Hercegovci glasan narod, naš sastanak čuje i firma preko puta nas (smijeh).

10:30

U zadnje vrijeme trudim se da doručkujem prije 11 sati, zapravo više se „tjeram“ da prihvatim tu naviku. Nažalost, nisam baš bila za primjer jer sam znala doručkovati tek u podne, ali godine čine svoje (smijeh), pa metabolizam traži drugačija rješenja. Kod nas u sjedištu imamo kuhinju, te se veoma dobro hranimo. Dobre hrane nikad ne fali (smijeh).

11:00

Ako nisam na terenu po našoj Bosni i Hercegovini,  zatvaram se u svoj ured i počinje realizacija zadanih dnevnih ciljeva. Kako sam zadužena za brendove iz oblasti Personal Carea, s naglaskom na brijaći program brenda Wilkinson, proljeće je za nas iznimno važno jer u tom periodu obično lansiramo neke novitete i pripremamo nove kampanje. Sav taj proces je izazovan i dinamičan, te zahtijeva moderan i inovativan koncept pristupa potrošaču. Mišljenje svakog kupca nam je iznimno važno, te se trudimo putem raznih aktivnosti odgovoriti njihovim potrebama. Vjerujemo da ćemo u ovoj godini ostvariti uspješne rezultate po pitanju noviteta. Ako smo na poslovnom putovanju tada obilazimo trenutne kupce, te posjećujemo potencijalne. Također pratimo aktivnosti i radimo na tome da se prilagodimo tržištu. Pored distribucije tvrtka se bavi i projektnim biznisom u sferi rasvjete, pa smo tako 20 godina zastupnici brenda Philips Lighting, a unazad pet godina postali smo zastupnici i mnogih drugih prepoznatih kvalitetnih brendova. Shodno tome, logičan slijed bio je otvaranje Lighting showrooma „ Mi kreiramo svjetlo“ u Sarajevu. Veoma je zanimljiva ta naša firma, ali zaista radimo ozbiljno i kvalitetno te je najvažnije da se svaki uposlenik jednako cijeni nebitno je li riječ o komercijalnom direktoru ili teti koja lijepi deklaracije.

16: 30

Zahvalna sam svom direktoru koji nam je omogućio da možemo napustiti urede i preuzeti neku drugu ulogu već od 16:00 sati. Ta moja uloga je majka dječaka od 10 i pet godina. S obzirom na njihove godine, energije imaju mnogo, koju se trudim pratiti, pa tako već poslije ručka od 17.00 sati smo van kuće. Stariji sin trenira plivanje svakodnevno, dok mlađi ide povremeno. Kako i moje prijateljice imaju malu djecu, često zajedno s djecom idemo u igraonicu ili u park. Imam svoje društvo već 20 godina, te bez obzira na posao i obitelj, te obaveze oko njih, uvijek nađemo vrijeme da izađemo na piće ili večeru.

21: 00

Obično smo u to vrijeme svi kući. Dječaci odlaze na spavanje, a suprug i ja pričamo o proteklom danu. Već pet godina ne gledam televiziju jer u 24 sata vremena za to nemam, a iskreno i ne želim imati. S obzirom na to da su danas digitalni mediji od iznimne važnosti za posao koji radim, usput se i kratko informiram o aktualnostima u našoj državi i u svijetu. Ponekad odradim neki dio posla koji nisam uspjela tijekom dana. Vikendom obično imamo druženje s rodbinom ili prijateljima, pa uživamo u specijalitetima koje moj suprug sprema jer veoma dobro kuha i uživa u tome. Kao pravi Hercegovci volimo dobra vina, pa je tako čaša crvenog vina prije spavanja uvijek dobrodošla.

 

23:00

Rijetko idem spavati radnim tjednom iza 11.00 sati jer moj organizam tako zahtijeva nakon dinamičnog dana. No, uvijek prije spavanja pročitam nekih petnaestak minuta dio knjige ili magazina.