Znate li šta višak kilograma čini koljenima?

Trener fitnessa Stane Barun dosad je svojom jedinstvenom “non-aero-split” metodom vježbanja pomogao brojnim ženama da transformiraju svoja tijela i uživaju u zdravom načinu života. “Čarobnjak” iz Kutine na Facebook stranici svog fitness centra Pro Forma redovno objavljuje korisne savjete, a nedavno je objavio i tekst o tome na koji način prekomjerna tjelesna težina utječe na najveće zglobove u tijelu, koljena

Stručnjak za zdrav život i fit formu, Stane Barun iz Kutine pomogao je brojnim ženama da smršave, dovedu tijelo u fit formu i osjećaju se odlično u vlastitoj koži. No, zdrava tjelesna figura i zategnuto tijelo puno je više od estetskog problema.

Na funkciju koljena djeluje odnos debljine, snage natkoljeničnih mišića i balansa. Također je važna usmjerenost koljena, tj. odnos uzdužne osi natkoljenice i potkoljenice. Ako je uzdužna os potkoljenice više prema vani u odnosu na natkoljenicu (valgus koljeno) postoji ravnomjernije opterećenje na unutarašnji i vanjski dio koljena. Kada je, međutim, potkoljenica usmjerena prema unutra (varus koljeno), veće je opterećenje na unutarnji odjeljak koljena, gdje se i češće najprije razvijaju promjene u osteoartritisu.

Osteoartritis koljena, posebno kod osoba s većom kilažom, znatno smanjuje kvalitet života i mogućnost fizičkog vježbanja u poređenju s osobama bez osteoartritisa. Važnost debljine na osteoartritis dokazuju i pozitivni učinci smanjenja tjelesne težine.

Tokom hodanja po ravnom tlu sila koja na svakom koraku pritišće na koljeno jednaka je jednoj i po težini vašeg tijela. U slučaju da ste teški 75 kilograma, sila na vaše koljeno kod svakog koraka iznosit će 112 kilograma(na jedno koljeno). Kod hoda uzbrdo, sile su još veće: ako hodate po stepenicama, sila je jednaka dvo- ili tro- višekratniku vaše težine, a ako čučnete (Naprimjer da zavežete pertle) pritisak može dosegnuti peterostruku težinu tijela (kod tjelesne težine 75 kilograma to je ogromnih 375 kilograma).

Više studija pokazalo je da postoji veza između indeksa tjelesne mase (ITM) i bolova u koljenu. Što je viši ITM, veća je mogućnost nastanka bolova. Holandski istraživači otkrili su da ljudi s ITM većim od 27 imaju tri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od osteoartritisa.

Višak tjelesne masnoće za posljedicu može imati i oslobađanje hormona leptina za koji neki stručnjaci sumnjaju da ima bitnu ulogu u nastanku osteoartritisa. Također, na sličan način se oslobađaju i druge opasne tvarikoje mogu uzrokovati upale u drugim zglobovima, piše trener fitnessa Stane Barun u svom postu te savjetuje svima da brinu o svom zdravlju, a napose da paze na tjelesnu težinu jer time uvelike možemo utjecati na zdravlje zglobova.

(Zadovoljna.hr)