Istanbul, grad zaključanih haremskih priča

Novinari iz BiH, među kojima je i ekipa Ladies in magazina, u organizaciji kompanije Turkish airlines imali su priliku posjetiti Istanbul. S profesionalnim vodičem obišli su znamenitosti grada na dva kontinentna, a u našu prijestolnicu vratili se puni impresivnih doživljaja. U nastavku vam donosimo priču iz nekadašnjeg “Carigrada”

Piše: Indira Delić

Grad u Turskoj Istanbul, jedini na dva kontinenta, isprepleten je bogatom tradicijom. Tajnovite i misteriozne priče iz harema, ostat će zauvijek skrivene, a mi ćemo maštanjima kreirati naše priče, možda baš onakve, kakve bismo voljeli da su bile.

Istanbul je grad sultana, učenjaka, filozofa, ali i sultanija, divnih učenih dama, koje su, možda imale sreću što su tako rođene, a možda i ne… Sudbina im je bila određena, onako kako su htjeli članovi porodice. Onako kako je htio sultan… Jedna od sultanija koja je svojim likom i djelom dala pečat historiji čovječanstva, zasigurno je sultanija Mihrimah, kćerka jedinica sultana Sulejmana i sultanije Hurem.

U historiji je, kako tvrde historičari, Mihrimah poznata kao dobročiniteljica, koja je gradila zadužbine, bolnice, škole i džamije. Svoje sudbonosno “da” izgovorila je Rustem paši, osmanskom veziru, porijeklom s Balkana.

Šetajući istanbulskim ulicama, posmatrajući znamenitosti stare stoljećima, uočavamo veliko bogatstvo, multikulturalnost. Grad koji spaja dva kontinenta je zadivljujući. Nudi vam pregršt impresivnih pogleda, znamenitosti i aktivnosti u rasponu od istraživanja arhitektonskih i vjerskih čuda, cjelonoćnog provoda, do opuštanja uz nargile i masaže.

Kada dođete pred Topkapi palatu, kao da vrijeme stane. Ova nekadašnja rezidencija Otomanskog carstva pretvorena je u muzej. Iako je palata sama po sebi umjetničko remek-djelo, Otomanske zaostavštine koje se čuvaju unutra su poseban doživljaj.

U ovoj palati nalaze se brojna umjetnička djela, rukotvorine, odjeća, vjekovima staro oružje, najvredniji dragulji svijeta, kao i religijski eksponati islama i hrišćanstva.

U blizini Topkapi palate nalazi se Aja Sofija. Ova građevina prvobitno je bila crkva, da bi preobraćena u džamiju, a danas je pretvorena u muzej koji čuva mnogobrojne stare mozaike.

Plava džamija je očaravajuća. Ima zadivljujuće dvorište i enterijer s pogledom na more, koje svakome oduzima dah.

Ako ste kupoholičari, a volite se cjenjkati sa srdačnim domaćinima, kakvi su Turci, e onda zasigurno trebate otići na Kapali čaršiju, kako biste nešto “pazarili”. Tu imate priliku kupiti proizvode od zlata, kože, drva, keramike, svile i bakra, poput nakita, jakni, umjetnina, začina, torbi, tepiha, satova, šešira, tkanina, odjeće za trbušne plesačice, prženo kestenje i ušećereno koštunjičavo voće, suvenire i razglednice, čajeve, ukrasne tanjire, čajnike, džezve, nargile itd. Po Kapali čaršiji može se šetati satima i danima, bilo da se radi o šopingu ili samo o razgledanju.

Ovaj grad krasila je i ogromna Cisterna bazilika, danas pretvorena u muzej. Cisterna bazilika, koju još nazivaju i “Potopljena palača” ili “Potopljena cisterna”, najveća je od nekoliko stotina cisterni, koje su nekada postojale ispod današnjeg Istanbula (nekadašnji Konstantinopol) u Turskoj. Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije (između Aja Sofije i Hipodroma), ispod nekadašnje antičke bazilike po kojoj je i dobila ime, a izgrađena je u šestom stoljeću, za vrijeme vizantijskog cara Justinijana I, kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda, odnosno kako bi se osigurala voda tokom najdužih opsada.

 

Nemojte da vas zavara historija ovog grada, u Istanbulu se, itekako, možete ludo zabaviti. Trg Taksim odličan je za noćni provod. Dom je nebrojenih malih barova i kafića, kao i glamuroznih noćnih klubova koji puštaju sve vrste muzike. Probajte ukusna pića i zasladite se slatkim turskim specijalitetima.

Turci su odlični domaćini, a naš svaki susret s njima započeo je s “İstanbul’a Hoşgeldiniz” (Dobrodošli u Istanbul).

 Na dva kontinenta

Posebnu impresiju izaziva Bosforski most, moćni most koji povezuje stari i novi Istanbul preko Bosforskog moreuza. Povezuje dva kontinenta Evropu i Aziju. Pređite ga što više puta, jer koliko ćete imati prilika da kažete da ste se čas na jednom, čas na drugom kontinentu.