Azra Ćurevac: Samo najbolje je dovoljno dobro

Home » Azra Ćurevac: Samo najbolje je dovoljno dobro
Njeni roditelji kompaniju „Solidex“, uvoznika Lego kockica za BiH, osnovali su još 1998. godine i Azra je odrastala uz porodični posao. Očekivano, nakon obrazovanja na Ekonomskom fakultetu, gdje je diplomirala kao nosilac Srebrne značke, aktivnije se uključila u poslovanje, njegovo proširenje i nadogradnju. Prva stepenica bila je otvorenje certificirane Lego radnje u Sarajevu

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović; Foto: Muamer Kolar

Prije nepune tri godine u sarajevskom shopping centru „Alta“, na radost brojnih mališana, otvorena je prva certificirana Lego Store prodavnica.

Tako su dječaci i djevojčice dobili priliku uživati u pravom malom svijetu LEGO kockica, a naš grad počeo je pratiti svjetske trendove kada su u pitanju noviteti najdražih kockica. Idejni tvorac ovog projekta mlada je i ambiciozna Azra Ćurevac (29).

Njeni roditelji kompaniju „Solidex“, uvoznika Lego kockica za BiH, osnovali su još 1998. godine i Azra je odrastala uz porodični posao. Očekivano, nakon obrazovanja na Ekonomskom fakultetu, gdje je diplomirala kao nosilac Srebrne značke, aktivnije se uključila u poslovanje, njegovo proširenje i nadogradnju. Prva stepenica bila je otvorenje certificirane Lego radnje u Sarajevu.

 Konferencije s tatom

Zahtijevalo je dosta truda, ulaganja i odricanja, jer pri kreiranju takvih projekata za mene ne postoji slobodno vrijeme, odmori i slično. Po prirodi sam veliki perfekcionista i veoma mi je bitno da je sve onako kako sam zamislila, do najsitnijih detalja, što je nekada veoma teško postići, ali je uz dobru volju, organizaciju i dobar tim ljudi sve moguće. Roditelji su me učili da uvijek može bolje i da konstantno trebamo dodatno raditi na sebi, te sam rasla uz moto LEGO Grupe „Samo najbolje je dovoljno dobro“ i to je ono čemu težimo, kako poslovno, tako i privatno – priča na početku našeg razgovora Azra i dodaje da je još kao djevojčica značila da želi raditi isto što i njeni roditelji.

– Što sam se više uključivala u posao, to je ljubav prema istom bila sve veća. Kao dijete sam puno putovala s tatom i svi su me poslovni partneri znali, jer sam uvijek bila jako radoznala i sve me je interesiralo. Zaposlila sam se u firmi nakon što sam diplomirala. Posebna su mi bila putovanja na konferencije s tatom, gdje sam godinama bila jedino dijete koje je dolazilo, a veoma sam voljela biti dio cijele te priče i učestvovati aktivno u prezentacijama i radionicama, nakon čega je još nekoliko distributera uključilo svoju djecu. Ove godine slavimo 20. rođendan i zaista sam ponosna na to – iskreno će naša sagovornica.

Poučena brojnim savjetima roditelja, ali i njihovih kolega, Azri je gotovo bilo predodređeno da uspije.

Ono što me svakodnevno prati u životu i na poslu, jeste: „Radi ono što voliš i vjeruj u sebe. Svijet oko tebe je okrutan i nije pravedan, ali ukoliko u sve što radiš unosiš ljubav i strast i vjeruješ u sebe onda ćeš i uspjeti. I uvijek radi na sebi, obrazuj se i uči, jer znanje je tvoje najjače oružje i nešto što ti niko ne može oduzeti.

Kako su Lego kockice jedna od najtraženijih proizvoda ne samo u svijetu, nego i našoj zemlji, zanimalo nas je koliko joj to olakšava posao, te doprinosi dobrim poslovnim rezultatima.

LEGO je igračka br. 1 svugdje u svijetu. Mi smo kroz 20 godina rada uspjeli da LEGO i u BiH već godinama bude br. 1 i kod nas. Naravno da nam je, kada imamo najjači brend na svijetu u neku ruku lakše, posebno kada imate kvalitetne i najbolje proizvode, inovaciju, kreativnost i zabavu na jednom mjestu. Ipak, sve to sa sobom nosi brojne izazove, u smislu borbe s kopijama, nelojalnom konkurencijom i slično, ali to je sve sastavni dio posla.

„Lego“ fondacija

Kao direktorici, Azri je veoma važno da posjetitelji budu zadovoljni uslugom njenih uposlenika, kao i pozitivna atmosfera kojom treba odisati cijela radnja.

– Kada smo otvarali radnju, moja ekipa je bila iznenađena poslovima koje smo svi zajedno obavljali. Od prijema robe, izlaganja na police, uređivanja izloga, sklapanja modela, kako bi sve bilo na vrijeme završeno i spremno za otvaranje. Bilo mi je važno da shvate da na njih gledam kao na svoj tim, saradnike s kojima stvaram veću vrijednost. To što smo prva tri mjeseca sve zajedno radili i što sam bila prisutna bez pauze s njima, dodatno ih je motiviralo da svoj posao obavljaju najbolje moguće, a rezultat toga je mnoštvo pozitivnih komentara na njihov rad od strane naših kupaca. Posebno mi je drago, a i njima kada im kupci koji su obišli LEGO Store radnje širom svijeta, kažu kako je naša najljepša i zrači posebnom toplinom, te kako su oni najljubazniji uposlenici koje su sreli, s najvećim znanjem. To je najbolji kompliment koji možete dobiti. Moj posao se sastoji od organizacije poslovanja i ljudi, kreiranja poslovne strategije, kratkoročnih i dugoročnih ciljeva LEGO Storea, kontrole i analize poslovanja, praćenja kretanja na tržištu igračaka i prilagodbe poslovanja, praćenja kretanja konkurenata.
Azrin radni dan počinje već između šest i pola sedam ujutro. Svaki je drugačiji i uveliko zavisi i od obaveza koje mora završiti, kao i od rasporeda njenog sina.

Nakon što ustanem najčešće popijem kafu uz neku knjigu ili pripremim spisak obaveza za taj dan, a potom budim sina da se spremimo za školu i posao. Nakon što njega odvezem u školu, idem na posao, a uglavnom svaki dan ili svaki drugi dan idemo zajedno u LEGO Store poslije škole. On uživa da provodi vrijeme tamo, te se već kao pripadnik treće generacije uključuje u posao kroz igru. Veliki je LEGO fan i mnogo uživa u igri s LEGO kockicama. Veliki je i izbor LEGO igračaka koje voli, ali definitivno najdraži su mu LEGO Ninjago setovi. Često kada nešto novo dođe kaže: „A kako ovo baš nisam imao, a toliko sam želio“,…,(smijeh). Iako nije uvijek jednostavno, trudim se da ga naučim da sve to ide po zaslugama – iskrena je ponosna mama.
Uz sve poslovne obaveze, Azrina kompanija trudi se biti i društveno odgovorna, te, kao Fondacija, donira igračke djeci koja to sebi ne mogu priuštiti.

LEGO Fondaciju pokrenuo je sin osnivača LEGO Grupe, Godtfred Kirk Christiansen i njegova supruga Edith. Cilj fondacije je da se djeci koja nemaju pristup LEGO igračkama i koja dolaze iz porodica slabog imovnog stanja i djeci s posebnim potrebama omogući igra s LEGO kockicama kako bi razvijali maštu i kreativnost. U saradnji s njima mi smo radili veliki broj donacija na području BiH, a to ćemo svakako nastojati raditi i u budućnosti. To su posebne priče i posebne emocije, od Zavoda u Pazariću, dječijeg doma Bjelave, Mjedenice, Vladimir Nazora, hematoonkološkog odjeljenja na Pedijatriji u Sarajevu, Dom Porodica Zenica, Los Rosales Mostar i mnoge druge.

Azru i njen vrijedni tim kolega i ove godine očekuje mnogo posla kao i novi poslovni izazovi.

Planiramo organizirati nove tematske evente i druženja za naše LEGO fanove o kojima ćemo ih blagovremeno obavještavati putem našeg Facebook profila https://www.facebook.com/legostoresarajevo, a već svaki mjesec organiziramo LEGO Monthly Mini Build gdje djeca imaju priliku da se takmiče u sastavljanju LEGO mini modela, koje pobjednici nose kući – kazala je na kraju našeg razgovora Azra.

Lični dojam

Zanimalo nas je koji je osnovni kriterij kojim se ova poslovna dama vodi prilikom odabira zaposlenika, te kakav odnos s njima nastoji izgraditi.

Prije svega lični dojam. To mi je osnovni kriterij. Iskustvo mi nije toliko značajno, jer se iskustvo može steći i sve se može naučiti, ali taj lični dojam ne. Jako mi je bitno da prije svega djeca, roditelji i svi naši kupci osjete toplinu i dobrodošlicu kada dođu kod nas i dožive jedinstveno iskustvo u čarobnom LEGO okruženju. Također mi je bitno da su timski igrači, društveni i komunikativni. Trudim se da budu zadovoljni i da se sve dogovaramo. Zajedno npr. idemo u kino kada su filmovi koji su povezani sa aktuelnim temama u radnji, što posebno znači našim najmlađim kupcima, koji s velikim zadovoljstvom pričaju s njima o likovima i setovima iz filmova.