Kako čitati i ne pokvariti vid?

Home » Kako čitati i ne pokvariti vid?
Prijevremeni umor, manja fokusiranost, potencijalne glavobolje, pa čak i povremeno dekodiranje riječi samo su neki od znakova da je vrijeme da nešto poduzmete. Umjesto da čitate tečno i s razumijevanjem, vizualizirate riječi i poruku u cjelini, fokusirate se na svaku riječ

To je borba s kojom se suočila barem polovina ljudi. Osim čitanja, pisanje je gotovo jednako veliki problem koji se na prvi pogled čini bezazlen, ali čovjek s problemima u vidu duže će naprezati oči i više će se fokusirati na zapisivanje nego na svoj zadatak, te će tako vrlo vjerojatno biti neuspješniji u svom poslu, posebno onom koji je ograničen vremenom.

Svako od nas barem jednom je kao dijete čuo od roditelja da moramo jesti mrkvu kako bismo bolje vidjeli.

Ne samo da ta rečenica nije ni blizu narodnog mita, nego je jedan od najboljih savjeta koje možemo dobiti. Naime, mrkva sadrži karoten od kojeg nastaje vitamin A, a on je vrlo važan za enzim retinol koji u mrežnici omogućava vid.

Kako biste što bolje očuvali vid i ne umarali se, u nastavku pročitajte pet savjeta kako čitati, a pritom ne kvariti vid.

1. Tekst koji čitate ne smije biti preblizu očima, razmak između knjige i očiju mora biti barem 30 do 40 centimetara.

2. Izbjegavati računar i mobitel za vrijeme, i pola sata prije čitanja određenog štiva. Osim što nas dekoncentrira, kvari nam vid.

3. Svjetlo ne smije biti preslabo, jer se tako oči više naprežu, što uzrokuje njihovo brže umaranje.

4. Jesti puno mrkve i namirnica koje obiluju vitaminom A.

5. Zelena boja smiruje oči, pa je u pauzama od čitanja za računarom ili knjigom najbolje otići u prirodu.

6. Svako “škiljenje” koje se pojavi pri čitanju i pisanju ne treba zanemariti, već je potrebno što prije otići na pregled kako ne bi još više kvarili vid i umarali već ionako umorne oči od cjelodnevnih kampiranja na poslu.
(fashion.hr)