Dame zaslužuju „Walk in“ ormare

Home » Dame zaslužuju „Walk in“ ormare

Ormara za odjeću i cipele nikada dosta (pogotovo ženama), a kada čitavu prostoriju pretvorite u veliki ormar to će biti pun pogodak. Četiri zida ispunjena policama, ladicama i vješalicama uprkos svojoj veličini vrlo brzo će se popuniti. Bilo bi dobro da walk in ormar sadrži i sjedeći dio te veliko ogledala, te sve ostalo prema željama ili mogućnostima –  toaletni stolić, stol za peglanje, korpa za odlaganje nečiste odjeće

Piše: Elma Rahmanovic dipl.ing.arh „Biro 387“ Sarajevo

Garderobe i „walk-in“ ormari postaju sastavni dio savremenog doma. Umjesto klasičnih ormara, odlično zamjensko rješenje za sve one koji imaju dovoljno prostora ili mogu praktično reorganizirati postojeći prostor, je izvedba garderobe ili „walk–in“ ormara.

 Između spavaće sobe i kupatila

Savremeno stanovanje nameće razmišljanje o praktičnosti, komfornosti, maksimalnoj iskoristivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja garderobe ili „walk-in“ ormara. Za sve one, koji su u fazi projektiranja vlastitog doma, preporučujem planirati ove korisne prostore u spavaćem dijelu, kao poveznicu spavaće sobe i kupatila. Dimenzijom mogu biti različiti, a veličina ovisi  o potrebama svakog pojedinca. Napominjem da i manje garderobe ili „walk-in“ ormari mogu biti dobro iskoristivi, jer su osim veličine, bitni faktori iskoristivosti visina prostora kao i sama organizacija elemenata.

Prednosti primjene garderobe ili „walk-in“ ormara su višestruke. Prije svega se ističe praktičnost, jer ovakva organizacija prostora omogućava maksimalno iskorištavanje prostora kao i jednostavnu primjenu tj. manevriranje na relaciji spavaća soba – kupaonica – garderoba. S obzirom na to da su ovi prostori najčešće grupirani unutar iste zone, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, dnevno osvježavanje i presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje, odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima. Osim toga, ovakvim grupiranjem se postiže osjećaj intimnost i privatnosti, koju pojedinac u vlastitom domu ne dijeli s ostalim ukućanima.

Prirodno provjetravanje

Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama, koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe. Garderoba je centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe, povećava njenu kvalitetu. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje. Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu.

U starijim tipovima stanova „Walk-in“ ormar je najčešće skromnija verzija garderobe, jer nije smješten u zasebnoj prostoriji već njenom dijelu. „Walk-in“ ormar je proširena verzija klasičnog ormara, a svojom veličinom osigurava kretanje po unutrašnjosti, te tako poprima oblik manje garderobe. Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu biti neutralna ili vrlo dekorativna, ovisno o zahtjevima pojedinaca. Unutrašnjost „walk-in“ ormara je opremljena vješalicama, ladicama, košarama i ostalim elementima za opremu modernih i praktičnih ormara. Elemente postavljate po želji, a osobito vodite računa o kvalitetnom iskorištavanju ugaonog dijela, ukoliko se pojavljuje. Organizacijom garderobe ili „walk-in“ ormara omogućit ćete grupiranje odjeće, obuće i svih ostalih premeta vezanih uz odijevanje. Ovakva rješenja su praktična i funkcionalna, jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu. Iako se garderobe i „walk-in“ ormari ponekad čine kao privilegija onih s viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drugačija – promišljenim rasporedom i vi ste zasigurno u mogućnosti stvoriti ovaj koristan prostor.

Trud i domišljatost

Ormara za odjeću i cipele nikada dosta (pogotovo ženama), a kada čitavu prostoriju pretvorite u veliki ormar to će biti pun pogodak. Četiri zida ispunjena policama, ladicama i vješalicama uprkos svojoj veličini vrlo brzo će se popuniti. Bilo bi dobro da walk-in ormar sadrži i sjedeći dio te veliko ogledala, te sve ostalo prema željama ili mogućnostima –  toaletni stolić, stol za peglanje, korpa za odlaganje nečiste odjeće…

Mali broj kvadrata često nam služi kao izgovor zašto nešto ne možemo imati u svome domu, a zapravo je potrebno tek malo domišljatosti i truda kako bi naše želje pretvorili u stvarnost. Jedna od tih želja uređenje je walk-in ormara koji se čini kao nedostižan san jer jednostavno ne možemo posvetiti cijelu jednu prostoriju našeg malog stana odjeći, obući i modnim dodacima.

Walk-in ormar san je mnogih žena, ali i muškarci vole prednosti koje nudi takav ormar, odnosno prostorija. Kod njihova uređenja mogu se kombinirati iste kombinacije kao i kod uređenja ostalog enterijera. Raspored i organizacija polica, ladica i vješalica treba biti pažljivo određena prema vlasnikovim potrebama i sklonostima određenim odjevnim predmetima. Ako taj dio nije dobro odrađen uprkos velikom prostoru može doći do nepreglednosti i pretrpavanja pojedinih dijelova određenom odjećom ili obućom.

 Vaša pitanja-naši odgovori

 Kako urediti sobu za bebu?

Pitanje: Za nekoliko mjeseci suprug i ja postat ćemo roditelji prvi put. Pored svih priprema za dolazak novog člana porodice, naravno moramo urediti i dječiju sobu. Što se tiče namještaja to smo naslijedili od moje sestre, ali bismo željeli savjet kako da tretiramo zidove, boje, tapete….? (Svjetlana M.-Banja Luka)

Odgovor: Draga Svjetlana, čestitam Vam na novom članu porodice i veselim se Vašoj sreći.

Završnoj obradi zidova treba posvetiti posebnu pažnju. Postoji veliki dijapazon savremenih načina s kojima možemo da se igramo prilikom uređenja sobe, ali nisu svi preporučljivi za sobu bebe. Materijali koji se apliciraju na zidove, prije svega, moraju da budu netoksični. Važno je i da se lako održavaju, da su glatki a ne reljefni, kako ne bi skupljali prašinu. Najprikladnije su akrilne boje. One su vodoperive, a samim tim i lake za održavanje, i nisu toksične. Na njima teže izbijaju fleke, teško “požute”. Mogu da budu u mat, polusjajnoj i sjajnoj varijanti. Značajno su kvalitetnije od obične poludisperzije, a nisu mnogo skuplje. Toniraju se mašinski, tako da lako može da se dobije željena nijansa.

Tapete su izuzetno praktične i veoma moderne u posljednje vrijeme. Različitog su materijala: ima ih od pliša, tekstila, pvc-a, papira. Za dječije sobe najviše se koriste papirne tapete, jer su zdravije od plastificiranih – koje se, ipak, bolje održavaju. Postoji veliki izbor dizajna, a najinteresantnije su kombinacije s dvije osnovne boje, koje se različito postavljaju na zidovima. Moguće je uklopiti tapete na jednom zidu i moleraj na ostalim.

Od ostalih načina oblaganja zidova, jedino mogu da budu interesantne drvne obloge. One se stavljaju u visini do jednog metra, čime se olakšava održavanje zidova sobe. Zidne obloge od prirodnog ili vještačkog kamena, kao i dekorativne opeke, nisu prihvatljive.