Proljetno čišćenje života

Home » Proljetno čišćenje života
Lagala bih, kada bih rekla da me ne čine nemirnom npr. nagomilani veš za peglanje, razbacani jastuci u dnevnom boravku, hrpa novina pored fotelje za čitanje ili trenutno komoda koja stoji u hodniku i koju nikako da prebacimo u podrum. Ali ono što me još više smeta su npr. neodgovoreni privatni e-mailovi koji nikako da dođu na red, osiguranje koje je isteklo i koje nikako da obnovim, kontrolni ljekarski pregled koji stalno odgađam…

Piše: Iza Razija Mešević

Pada li vam mrak na oči već od samog naziva ovog teksta? Ne brinite! Nemam namjeru da pišem o krečenju stana, pranju prozora, ribanju kuhinje itd.  Ipak, za ono o čemu planiram pričat će, ipak, trebati mrva vremena, doza posvećenosti i strpljenja i… možda ipak ponekad i pokoji potez vlažnom krpom. Jer poenta proljetnog čišćenja, barem za mene, nije da se nakon što ga završimo sve blista i sija, već da se mi osjećamo bolje, budemo spremni za novo godišnje doba, da se oslobodimo ne samo prašine i viška stvari, nego i prije svega duševnog tereta koji nam je zima «navalila» na leđa. Zato – «Proljetno čišćenje života». Pa da počnemo s malim koracima.

Za mene nije sinonim žene koja je opsjednuta čišćenjem i redom u kući bilo kakva protagonistica neke od reklama za deterdžent za veš ili univerzalno sredstvo za čišćenje, već Monika iz serije «Friends». Sjećate li je se? Pomalo neurotičnu Moniku ništa nije moglo bolje da smiri od gumenih rukavica i spužve u jednoj i krpe u drugoj ruci.

Iako sam svjetlosnim godinama udaljena od Monike, moram priznati da upravo u redu često nađem svoj «zen». Lagala bih, kada bih rekla da me ne čine nemirnom npr. nagomilani veš za peglanje, razbacani jastuci u dnevnom boravku, hrpa novina pored fotelje za čitanje ili trenutno komoda koja stoji u hodniku i koju nikako da prebacimo u podrum. Ali ono što me još više smeta su npr. neodgovoreni privatni e-mailovi koji nikako da dođu na red, osiguranje koje je isteklo i koje nikako da obnovim, kontrolni ljekarski pregled koji stalno odgađam itd.

Koje su to sitnice koje vas «izbacuju iz reda» i koje biste vi ovog proljeća rado «počistili» iz života?

Zato proljetno čišćenje za mene ima mnogo značenja i ne podrazumijeva samo deterdžente i krpe.

Mislim da svaki projekt treba početi s koračićima, a ne skokovima i zato imam par «light» prijedloga za proljetno čišćenje prostora i duše. Pokušajte s njima već ove sedmice.

Sport Billy

Inače, jedan od meni najdražih crtanih filmova iz djetinjstva. Ma znate, Sport Billy ima čudesnu torbu iz koje izvlači razne predmete, koji mu trenutno trebaju – od igle do lokomotive. Jeste li i vi sport Billy? Ja jesam. U mojoj torbi ima… ma birajte šta vam treba – imam sve. Ipak – najmanje šminke, najviše računa i potvrda s bankomata. Hm… Zato za sve vas Sport Billy drugarice, prvi zadatak je da očistite svoju tašnu. Riješite se suvišnih podsjetnica, olovaka, upaljača, heftarica (da i to sam jednom našla u tašni, računa, trakica za kosu, sjajila za usne, rokovnika, pribora za šivenje, maramica, krema za ruke, futrola za kišobrane…) Ma znate već. Gledajte na to kao da ćete se od Sport Billyija pretvoriti u Tinky Winkyja.

 Kraljice rokova trajanja

Koji je rok trajanja sjenila za oči, lakova za nokte, karmina… nakon što ih otvorite? U prosjeku 12- 24 mjeseca. Za neke komade šminke sasvim dovoljno, dok za druge… Pa kako da potrošim highlighter za godinu dana?! To mi je još veća misterije od one, kako neko može otvoriti čokoladu i pojesti samo dvije kocke. Ipak, to što je pakovanje (šminke, ne čokolade :-)) skoro netaknuto, ne znači da ga više trebamo stavljati na lice. Zato je mini zadatak u ovom segmentu da pregledate svoj ormarić za šminku i izbacite sve one proizvode, kojima je istekao rok trajanja. Malo upozorenje – prije nego što počnete, pripremite kesu.

Papir, kamen, makaze

Ono čega predlažem danas da se riješite je papir. U toku zime češće boravimo kući i više vremena odvajamo za čitanje dnevnih novina i časopisa. Dok dnevnu štampu možda redovno i bacate, kako se odvojiti od InStylea ili Storybooka? Drama! Znam… i meni to teško pada, no kuda s njima? Ali… ima lijeka. Prelistajte glossy časopise koje ste kupili od oktobra do marta, izrežite stranice koje sadrže nešto što vam je još uvijek interesantno (moda, destinacija za putovanje, savjet, recept…) i stavite ih u jednu prozirnu fasciklu, a ostatak – pravac na reciklažu.

 Digitalno smeće

Kada ste zadnji put pregledali spam folder vašeg e-maila? A koliko neodgovorenih poruka inače imate u inboxu? Uh… sada ste pod pritiskom. Da vam olakšam… i ja sam. Ali samo pred očima držite mentalnu sliku, kakav će to prizor biti, kada upalite računar, a outlook ne počne da «vrišti» na vas. Odvojite svaki dan 20-ak minuta za odgovore ili brisanje i do kraja sedmice će vaš inbox i spam biti totalno «clean».

Puno uspjeha u raščišćavanju i sretno nam proljeće.