Proljeće uz dobro štivo

Home » Proljeće uz dobro štivo
Naučno je dokazano da čitanje knjiga smanjuje stres za 60%, te nam pomaže da odlutamo u svijet mašte. U susret proljeću predlažemo vam nekoliko štiva uz koje ćete slobodno vrijeme dobro iskoristiti

Skrivene figure, Margot Lee Shetterly

Američka biografska drama temeljena je na istinitoj priči koja je postala slavna s filmom iz 2016. Scenarij za film napravljen je po uzoru na istoimenu biografsku knjigu autorice Margot Lee Shetterly. Film je zaradio dvije nominacije za Zlatni globus (Octavia Spencer za sporednu ulogu i za originalnu muziku) te tri nominacije za Oskara i to za najbolji film, sporednu ulogu za Octaviju Spencer i adaptirani scenarij. Pogledajte film, no obavezno pročitajte i knjigu!

Bossypants, Tina Fey

Prije Liz lemon, prije Weekend Update, prije Sarah Palin, Tina Fey bila je mlada žena samo s jednim snom, bolje rečeno noćnom morom da ju po aerodromu ganja njen profesor tjelesnog u srednjoj školi (prema njenim riječima!). Također je sanjala da će postati svjetski poznata komičarka. Ovo iznimno duhovito, britko i pametno štivo obavezno je svim ženama koje tragaju za svojim snovima ili se tek odlučuju na to.

 Sestre kao mi, SussanMallery

Razvod je Harper Szymanski donio ime koje niko ne može izgovoriti i tinejdžersku kćer koja se sve više udaljava. Pokušava žonglirati posao, karijeru i porodični život s kćerkom koji se raspada. Dr. Stacey Bloom je šest mjeseci trudna i posve nepripremljena na majčinstvo koje dolazi, do te mjere da majci nije rekla da je trudna i da će njen suprug po dogovoru ostati kući kada se dijete rodi. Iako naizgled, obje protagonistice djeluju posve izgubljeno, zajedno mogu preživjeti sve! Sestre kao mi je divan roman o ženskom prijateljstvu, s dozom humora i topline.

Čudan osjećaj u meni, Orhan Pamuk

Čudan osjećaj u meni je ljubavna priča i u isti mah moderan ep. Roman na kojem je nobelovac Orhan Pamuk radio šest godina, objavljen u Turskoj decembra 2014. godine, pripovijeda o životu u Istanbulu bozadžije Mevluta i njegove ljubavi kojoj je tri godine slao ljubavna pisma. Više od četrdeset godina, u razdoblju između 1969. i 2012., Mevlut na istanbulskim ulicama prodaje kiselo mlijeko, bozu, pilav, čuvar je parkinga. Posmatra kako ulice ispunjavaju različiti ljudi, kako se veliki dio grada ruši i nanovo gradi, kako svijet pristiže iz Anadolije i stječe bogatstvo; s druge strane biva svjedokom preobražaja, političkih trvenja i prevrata kroz koje zemlja prolazi.