Predstavljamo barbike inspirirane ženama koje su mijenjale svijet

Barbie lutke dugo su inspirirale mlade djevojke svojom ljepotom i istančanim modnim ukusom. Danas ih inspiriraju svojom inteligencijom, obrazovanjem i hrabrošću

U utorak, ispred Međunarodnog dana žena, Barbie je predstavila seriju novih lutki zasnovanih na stvarnim likovima.

Nove lutke dolaze nakon što je kompanija igračaka Mattel napravila anketu među 8.000 majki širom svijeta, te su ustanovili da je 86% zabrinuto za vrste uzoraka kojima su izložene njihove kćerke.

  • Djevojčice su uvijek bile u mogućnosti da igraju različite uloge s Barbikama. Mi smo oduševljeni tom činjenicom. Ovaj put predstavljamo nove modele, kako bismo osvjetlili modele u realnom životu, te ih podsjetili da mogu biti sve – napisala je Lisa McKnight, viši potpredsjednik i generalna direktorica Barbie, u izveštaju za novinare.

Ove sedmice Mattel, koji je najpoznatiji po proizvodnji barbika, predstavio je lutke u dvije odvojene serije Barbies: “Inspiring Women”, zasnovane na historijskim likovima, i nove dopune njegovih “Shero” linija lutki nazvane za inspirativne savremene žene.

Obje linije odražavaju najveću čast Barbie brenda: jedinstvena lutka napravljena u sličnosti prave žene.

Inspirativne žene

Lutke “Inspirativne žene” dolaze s obrazovnim informacijama o doprinosima svake
žene koja je napravljena u društvu. Jedna je Amelia Earhart, prvi ženski aviator koji leti preko Atlantskog okeana. Frida Kahlo, poznata meksička umjetnica i aktivistkinja, bit će još jedna.

Barbie će također kroz svoje modele pohvaliti i Ketrin Džonson, pionirku u matematici koja je razbila barijere rase i spola. Jedan od likova u filmu “Skrivene slike”, Johnson je bila među grupama žena koju je NASA zaposlila da radi kao ljudski “kompjuter” za prvi let u SAD.

  • Iako serija “Inspiring Women” ima samo tri lutke do sada, ona će porasti s puštanjem novih lutki- rekla je Marissa Beck, portparolka Mattel-a.

Serija žena poklanja nevjerovatne heroine svog vremena, hrabre žene koje su preuzele rizike, promijenile pravila i otvorile put generacijama djevojaka da sanjaju više nego ikada – napisao je Beck u elektronskoj pošti CNN-u.
.