Vaginalne infekcije: Kako prepoznati muče li vas gljivice ili bakterije?

Gotovo da nema žene koju barem jednom nije mučila vaginalna infekcija uzrokovana gljivicama ili bakterijama, zato što je u svakodnevnom životu puno “okidača“ za pretjerano razmnožavanje mikroba. Saznajte kako ih držati pod kontrolom

Vaginalne infekcije među najčešćim su ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka:

1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa

2. Prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna)

3. Pretjerane upotrebe sredstava za intimnu njegu

4. Čestog kupanja u bazenu

5. Višednevnog korištenja tampona

6. Vaginalne infekcije mogu biti posljedica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći

U spomenutim slučajevima dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija u rodnici, što omogućava razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednostanični organizam Trichomonas vaginalis.

Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je inače uobičajeni stanovnik ljudskog tijela i ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Candida neće izazvati vaginalne infekcije ako rodnica ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost) rodnice oko 4,5.

Stručnjaci tvrde, kada imamo štetne mikroorganizme u manjini, žene imaju normalan bjelkasti iscjedak, gotovo bez mirisa, koji malo varira u količini i konzistenciji ovisno o fazi ciklusa i životnoj dobi. No, ako se Candida počne pretjerano razmnožavati, tipičan simptom je svrbež, a obično ga prati crvenilo stidnice i pojačani iscjedak koji se najčešće opisuje kao grudvičast.

(Zadovoljna.hr)