U posjeti Turkish Airlinesu: Aviokompanija koju krasi 156 žena pilota

Nekolicina novinara iz BiH, među kojima je bila i ekipa našeg magazina, imala je priliku posjetiti ovu aviokompaniju u Istanbulu, te razgovarati s Muhammedom Fatihom Durmazom, potpredsjednikom prodaje/Istočna Europa i Balkan

Piše: Indira Delić

Kompanija Turkish Airlines prošlog je mjeseca organizirala press trip za bh. novinare s ciljem predstavljanja ove najveće turske aviokompanije, njihovih prošlih, sadašnjih i budućih rezultata.

Turkish Airlines najveća je turska aviokompanija i jedna od najvećih u svijetu. Podsjećanja radi, nastala je 1933. godine u Ankari s flotom od samo pet aviona, da bi od 2008. postala dio najveće i najmoćnije svjetske avioalijanse – Star Alliance.

Predstavnici ove kompanije 9. novembra objavili su rekordnu operativnu neto dobit od 2,43 milijarde lira (cc 630 miliona dolara) za treći kvartal 2017. godine što je povećanje u odnosu na 548 miliona lira u istom periodu prošle godine.

Nekolicina novinara iz BiH, među kojima je bila i ekipa našeg magazina, imala je priliku posjetiti sjedište ove aviokompanije u Istanbulu, te razgovarati s Muhammedom Fatihom Durmazom, potpredsjednikom prodaje/Istočna Europa i Balkan.

Durmaz nam je otkrio da je BiH posjetio dva puta, te da se oduševio našim gradovima, turističkim destinacijama i hranom, a pored naše prijestolnice, posebno mu se dopao i Mostar.

S obzirom na to da je odgovoran i za Istočnu Europu, prije 10-ak dana posjetila ga je i arapska delegacija, kojim je pričao o ljepotama naše zemlje. Obratio im se riječima.

– Znam da volite Tursku, ali kao čovjek iz Turske moram vam priznati da je BiH ljepša od Turske. Tamo sam išao dva puta i fasciniran sam ljepotama ove balkanske zemlje. Njihovim gradovima, znamenitostima, turističkim destinacijama, hranom, ali i poznatom bosanskom kafom.

Muhammed Fatih predstavio je fantastične rezultate ove aviokompanije. Pričao je o daljim planovima, ali i o projektu izgradnje novog aerodroma.

Fatih ističe da ova kompanija ima inovacijski tim koji će se i u budućnosti truditi da svojim putnicima pruži vrhunsku uslugu. Broj destinacija koje služi Turkish Airlines dostigao je 300 destinacija, uključujući 49 domaćih i 251 međunarodnih destinacija.

Turske vlasti odlučile su u ovom historijski bogatom gradu sagraditi još jedan aerodrom. Projektiranje je povjereno londonskoj firmi Grimshaw Architects u partnerstvu s Nordic Office of Architecture. Prema pisanju turskih medija kroz zračnu luku će do 2025. prolaziti 120 miliona putnika godišnje prema 350 destinacija u zemlji i svijetu.

Novinari su posjetili i Turkish Airlines akademiju, gdje su vidjeli na koji način se educiraju piloti i cijela avionska posada. Piloti svakih šest mjeseci dolaze na vježbe, a stjuardese svakih devet, kako bi obnovili teorijsko gradivo, ali obavezni su ponoviti sve praktično. Naime, u akademiji su napravljene improvizirani mini avioni gdje piloti treniraju… Tako imaju mogućnost vježbanja uz manje, ali i veće turbulencije. Pored toga, redovno idu i na zdravstvene preglede.

Improvizirani avion u kojem piloti vježbaju
Jusuf Jamakosmanović: Predstavnik za Regiju BiH kompanije Turkish Airlines

Kompanija ima 4.526 pilota, od toga je 4.370 muškaraca, dok je 156 pripadnica nježnijeg spola.

Najbolji luksuz za putnike

Turkish Airlines CIP Lounge smješten je u prostranom Međunarodnom aerodromu Ataturk. Samo putnici business klase i putnici čije su kompanije član Turkish Airlines Corporate Club-a, mogu boraviti u ovom impresivnom laounch baru. Imate mogućnost probati delicije raznih svjetskih kuhinja, istuširati se, igrati video igre, bilijar, golf…Možete uživati i u kinu. Ekipa magazina Ladies In boravila je u ovom baru, te se uvjerila u kvalitet ove ponude.