Trendovi i boje za 2018. godinu

Ako je suditi po najnovijim predviđanjima vodećih dizajnera enterijera trendovi koji će potpuno zavladati i obilježiti 2018. godinu bit će vođeni željom da se istakne harmonija u uređenju doma. Upadljivi, ekscentrični i često skupi ukrasi iz prethodne godine bit će zamijenjeni praktičnim, ekološkim, prirodnijim i suptilnijim trendovima

Elma Rahmanović dipl.ing.arh

Početak godine vezan je za sumiranje svega što se dešavalo u protekloj godini i uglavnom se pojavljuju pitanja šta nam dizajneri enterijera, arhitekti i stilisti predlažu kao trend u novoj godini. Ako je suditi po najnovijim predviđanjima vodećih dizajnera enterijera trendovi koji će potpuno zavladati i obilježiti 2018. godinu bit će vođeni željom da se istakne harmonija u uređenju doma. Upadljivi, ekscentrični i često skupi ukrasi iz prethodne godine bit će zamijenjeni praktičnim, ekološkim, prirodnijim i suptilnijim trendovima, te će osnovna težnja biti stvaranje funkcionalnih, prijatnih i modernih enterijera.

Prilikom opremanja doma obratite pažnju na sljedećih nekoliko savjeta kako bi vaš enterijer bio u skladu s prijedlozima za ovu godinu.

Udobnost prije svega – Jednostavne i moderne pregrade, prostori manjih dimenzija, objedinjeni u konceptu otvorenog prostora bit će vodeći trend pri kreiranju domova i radnih prostora, dok će dekoriranje imati za cilj da prostor ispune luksuzom i modernim komforom, unoseći šarmantnu i spokojnu atmosferu.

Prirodne teksture zagasitih tonova – Iako svijetle nijanse drvenih tekstura djeluju moderno i privlačno, skoro minimalistički, tamnije drvo će u predstojećoj sezoni biti jedan od glavnih trendova dizajna u enterijeru za 2018. godinu, koji će u enterijer unositi luksuz, kreirajući kontrastne “scene” u vašem prostoru.

Jednostavnost –  Iako uvijek popularan i voljen, trend koji promovira jednostavnost geometrijskih oblika, čist i elegantan dizajn s blago zakrivljenim uglovima imat će zapaženu ulogu u modernim enterijerima.  Minimalistički i skandinavski, uz utjecaj retro dizajna, predstavljat će stilske opcije za dizajn enterijera u 2018. godini.

Koža i kamene teksture – Kada govorimo o koži često pomislimo na luksuzne kožne garniture koje pozivaju na opuštanje. No, 2018. će ovaj trend podići na viši nivo – kožni akcenti na komadima namještaja kao što su držači polica i ručno izrađeni zidni dekori bit će prilično zastupljeni kod stilskih elemenata modernog dizajna enterijera. Mramorne i granitne teksture dobit će zasluženo mjesto u svijetu uređenja nudeći uvijek sofisticirano i originalno rješenje za vaš prostor.

Ručno obrađeno drvo – Iako zapostavljen, zanat koji konstantno inspirira i stvara unikatna djela iznjedrit će neke od najatraktivnijih dekoracija u ovoj godini, unapređujući ideje enterijera, personalizirajući prostor i stvarajući veoma udobne i luksuzne prostore. Nedovršeni drveni okviri i kreativna djela unijet će harmoniju i dati svojevrstan zaokret u svijetu enterijera, inspirirajući kreiranje ekološki potaknutih ideja.

Predviđanja su da će nam 2018. godina donijeti i nametnuti trend još dubljih i intenzivnijih nijansi boja i tonova, kako namještaja tako i svih ostalih detalja u enterijeru.

Ovogodišnja najava je za  Black Flame (crni plamen) kao jednu od najtraženijih nijansi. Opisuju je kao boju “bez presedana” i zapravo neku vrstu indigo crne. Dakle, Black Flame je nova nijansa crne. Dizajneri tvrde da ova boja odražava preporod crne, evocirajući osjećaj privatnosti, nade i klasični modernizam. Radi se o vrlo tamnoj nijansi plave boje, koja gotovo prelazi u crnu, no na kraju je nešto toplija, blaža i kompleksnija. Odličan odabir u kombinaciji s detaljima u boji bakra. Naprimjer, u nijansu Black Flame možete obojiti zid ili dva u prostoriji ili ipak samo stub ako želite biti oprezniji. Poigrajte se s namještajem i nabavite onaj koji će odgovarati novoj boji vaših zidova. Nadalje, ko kaže da kupatila uvijek moraju biti bijela? Isprobajte pločice ili mozaik u ovoj zanimljivoj nijansi i uživajte u potpuno novoj vizuri prostora u kojem svakodnevno boravite. Kuhinja u ovoj nijansi također može izgledati spektakularno, a na kraju, uvijek možete započeti i sa sitnim  detaljem u Black Flame nijansi, poput jastučića ili okvira za slike, tek toliko da vidite kako vam odgovara.

Deep Onyx, nijansa koju će svi birati za svoje enterijere i eksterijere. Zahvaljujući ovoj nijansi postižete efekt “manje je više”. Neophodno je samo upariti ovu boju sa svjetlijim nijansama namještaja.

Iako su bijela boja i neutralni tonovi sigurne varijante, drago nam je što se predlažu i boje i tonovi kojima napuštate vašu zonu komfora i upuštate se u eksperimentiranje s bojama. Predviđa se da će tokom ove godine biti veoma tražene palete Affinity (plava, ciklama i braon), Connectivity (plava, zelena i jarko žuta), kao i Sincerity (neutralna, zelena i pink).

Sve ove kombinacije možda jesu iznenađujuće, ali garantiraju dašak sreće u vašem domu.

Uživajte u bojama i tonovima koje sami odaberete.