Nermin Muzur: Tri žene stoje iza mene

Aktuelni predsjednik nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermin Muzur za naš magazin govorio je o odličnim rezultatima Turističke zajednice tokom 2017. godine,  otkrio nam je s kojim se izazovima svakodnevno susreće, te kako mu sport pomaže da eliminira stres

Razgovarala: Indira Delić; Foto: Edvin Kalić

Kako bismo i dalje opravdavali jedine redove ovog magazina posvećene muškarcima konstantno smo u potrazi za najboljim. Onim, koji svojim radom, trudom, uspješnim biznis planovima, rezultatima daju mnogo za razvoj naše zemlje. Ovog puta, počasno mjesto našeg “februarskog In muškarca” dobio je predsjednik nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo,  33-godišnji Nermin Muzur.

Nermin je diplomirao na Fakultetu sporta, a titulu magistra stekao je iz oblasti Poslovne uprave. Svoje znanje nadopunjavao je brojnim edukativnim radionicama, seminarima, kursevima, a prije titule predsjednika Turističke zajednice, radio je kao menadžer u domaćim i internacionalnim kompanijama.

Muzur je za naš magazin govorio o odličnim rezultatima Turističke zajednice, tokom 2017. godine, o poslovnim izazovima, načinu prikupljanja energije i mnogo čemu.

 Šta je ključni razlog odličnih rezultata Turističke zajednice tokom 2017. godine?

– Ključni razlog odličnih rezultata Turističke zajednice predstavlja odluka ljudi, prvenstveno rukovodstva Kantona Sarajevo i menadžmenta Turističke zajednice da se poboljša situacija. Radili smo na tome da se pristup, način prezentacije u potpunosti promijeni. U sve to ušli smo s mnogo energije i želje za popravljanjem situacije koja je bila takva, kakva je bila. Sav taj proces, sigurno, predstavlja jedan od ključnih razloga za te dobre rezultate. Željeli smo da Sarajevu vratimo prijašnji sjaj i mjesto koje mu pripada, što se tiče turizma.

 Vjerujemo da su turistima najzanimljiviji historijski dijelovi Sarajeva. No, šta je, po Vama, podjednako bitno za vidjeti, a ostaje u drugom planu?

– Prema svim svjetskim istraživanjima i prema istraživanju koje su provodile zemlje u Regionu, polako se mijenja taj odnos. Kao što ste rekli historija je bogata baština, međutim mijenjaju se trendovi. Prošle godine prvi put smo radili anketu koja je obuhvatila cca 1.000 stranih turista i više od 70% kazalo je da ih kod nas najviše zanimaju gastronomska ponuda, provod i dobra zabava. Naravno, da je Sarajevo bogato kada je u pitanju historija. Nazivaju ga evropskim Jeruzalemom, koji spaja Istok i Zapad. Olimpijski je grad iz kojeg vrlo brzo, vožnjom automobilom, možete doći na neku od naših olimpijskih ljepotica.

Koliko je dobara, u turističkom smislu, zanemareno u našoj zemlji?

– Mnogo dobara je zanemareno. Dosta dobara treba iskorištavati i eksploatisati na bolji način. Potrebno je izvršiti vrhunsku studiju, koja će pokazati sve prednosti i potencijale, koje trebamo iskoristiti. Imamo mnogo toga za ponuditi. Olimpijski grad, naše historijske znamenitosti, gastronomiju. Sve se treba objediniti i napraviti jedinstvenu ponudu, punu potencijala.

Može li, u turističkom smislu, 2018. nadmašiti rekordnu 2017. godinu?

– Prošla godina bila je najteža. Imali smo puno administrativnih problema, no mnogo toga smo završili. Moramo istaći da je 2017. bila rekordna po broju turista. Nadamo se kvalitetnoj promociji i odličnim rezultatima u 2018. godini.

Koje su, po Vama, osobine dobrog lidera?

– Jedna od najvažnijih konstatacija je da ne postoji dobar lider bez dobrog tima. Lider treba da bude odgovoran. Neko ko će biti “institucija” u sklopu jednog projekta. Neko ko će svojim zalaganjem doprinositi cjelokupnoj zajednici.

Kako počinje Vaš radni dan?

– Radni dan počinje kreiranjem planiranih obaveza. Poslije čekiranja napravim brifing s voditeljima timova iz nekoliko odjela u Turističkoj zajednici. Zajedno analiziramo realizirane zadatke i one koje tek trebamo ostvariti. Neke stvari ne možemo planirati, jer u našem poslu mnoge stvari su nepredvidive.

 Je li mladost u poslu kojim se bavite prednost ili mana?

– Mladost je apsolutno prednost u poslu kojim se bavim, što su, u mom slučaju, pokazali krajnji rezultati. Mi mladi, često pokazujemo da smo spremni preuzeti odgovorne funkcije, te svojim kvalitetnim radom, donijeti uspješne rezultate. No, neki od starijih kolega imaju predrasude prema mladima, tvrdeći da nismo za poduzetništvo, te da nismo spremni za preuzimanje odgovornih poslova. Mislim da su to samo predrasude, jer rezultati pokazuju suprotno.

 Vaš najveći poslovni izazov?

– Moj najveći poslovni izazov bio je formirati Turističku zajednicu s obzirom na stanje koje sam zatekao. No, na svu sreću uspjeli smo napraviti mnogo. Koncerti Plavog orkestra i Crvene jabuke, koji su napunili Titovu ulicu, moj su najveći ponos. Koncert Zdravka Čolića u novogodišnjoj noći učinio je Sarajevo regionalnim centrom. Još puno izazova nas čeka i mnogo zadataka, koji čekaju na svoju realizaciju.

 Koje karakterne osobine cijenite kod drugih?

– Prije svega iskrenost, susretljivost i direktnost.

Kako vidite Sarajevo za 10 godina?

– Sarajevo za deset godina vidim, doslovno, kao centar Regiona kada je u pitanju turizam, kao grad Evropske unije. Sarajevo će biti primjer u malom kakva država treba biti. Bit ćemo otvoreni muzej Evropske unije.

 Postoji li nešto zbog čega se kajete?

– U životu se vodim parolom da je bolje da se kajem zbog nečega što sam uradio, nego zbog nečega što nisam.

Poslovica kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Ko stoji iza Vas?

– Slažem se s Vama. No, malo bih je i prepravio dodavši da iza mene stoje tri žene. To su majka i moje dvije sestre. Imao sam privilegiju da odrastam, živim s tri žene što se odrazilo u ovo što jesam danas.

Različiti su načini regeneriranja energije. Kako Vi regenerirate svoju?

– Postoje dvije stvari koje me ispunjavaju i kojima prikupljam energiju. Na prvom mjestu to je vjera u Boga, a na drugom mjestu su sport i treninzi.

Stres balansiram sportom

 Koliko vremena posvećujete svom izgledu?

– Nisam neko ko je opterećen izgledom i ko redovno ide na tretmane. Redovno se bavim sportom, kojim se trudim balansirati sve stresove. Sate provedene u kancelariji kompenziram kroz sport i trening. Poroka nemam, trudim se da se zdravo hranim i što manje brinem.