Jasna Hadžimehmedović-Bekrić: Svaka kolekcija novi je eksperiment, istraživanje i ispitivanje

Ovoga puta redove namijenjene inspirativnim dizajnerskim pričama krasit će priča renomirane bh. dizajnerice Jasna Hadžimehmedović-Bekrić. Ova dama za naš magazin pričala je o svojim poslovnim počecima, procesu stvaranja kreacija, kolekcijama, ali i onom što joj nije struka. Jasna je, naime, istaknuti borac za prava životinja, a posebno pasa

Piše: Indira Delić; Foto: Edvin Kalić; Maja Topčagić

Naša zemlja bogata je vrsnim kreativnim znalcima, a jedan istinski dragulj, zasigurno je poznata modna dizajnerica i kostimografkinja Jasna Hadžimehmedović-Bekrić.

Njena ljubav prema dizajnu javila se veoma rano, a svojim istančanim ukusom za modu i stil osvojila je simpatije mnogih dama, koje u svojim garderoberima žele imati kreaciju rađenu pod njenom palicom.

 Priroda kao inspiracija

Svaka Jasnina nova kolekcija jedan je novi eksperiment, istraživanje, ispitivanje, kojim sebi postavlja nove izazove.

Ljubav prema crtanju razvila sam još u djetinjstvu. Kada je trebalo da upišem srednju školu nije bilo dileme, Srednja škola primijenjenih umjetnosti bila je moj jedini izbor, a smjer tekstilni dizajn, idealan za umjetničko i dizajnersko izražavanje. Poslije srednje škole upisujem Akademiju likovnih umjetnosti također u Sarajevu i to Odsjek Produkt dizajna koji mi je omogućio da istražujem polje modnog dizajna, ali i da se upoznam s drugim smjerovima u dizajniranju. Sve mi je itekako pomoglo u profesionalnom razvoju – započinje svoju priču Jasna.

Ova izuzetno talentirana dama svojim radom dala je pečat našoj modnoj sceni. Ljubav i predanost prema poslu rad odveli su je u sami vrh naše modne scene.

Zaista volim svoj posao. Uživam u svakom njegovom segmentu i to se mora odraziti na krajnji rezultat i način kako me ljudi doživljavaju – kazala je Hadžimehmedović-Bekrić i dodala:

– Nastojim da svaka nova kolekcija bude jedan novi eksperiment, istraživanje, ispitivanje. Česta inspiracija mojih kolekcija je priroda, bilo da se radi o beharu, šumi, vodi… Nekad je to arhitektura, tj. elementi prirode u arhitekturi, a nekad je inspiracija umjetnost. Ideja se rađa u momentu kada me nešto oduševi, zaintrigira toliko da poželim prenijeti tu svoju emociju kroz medij kakva je moda.

Jasna ima i svoje rituale prije nastanka svake nove kreacije.

– Prvo moram očistiti svoj radni sto. Volim da sve što je bio neki prijašnji proces stvaranja sklonim i krenem ispočetka. Ideje se kristaliziraju nakon mnoštva skica i razrada. Tek kada imam jasan koncept razmišljam o detaljima, razradi i realizaciji.

Radila je i kostimografije za filmove, TV emisije. Tvrdi da je to posebna vrsta izazova u dizajnerskom poslu.

Kostimografija je vezana za modni dizajn, ali ujedno je i sasvim druga vrsta dizajna. Kostim je dio karaktera lika u predstavi, filmu i slično i samim tim veoma je važno da sam na istoj „talasnoj dužini“ kao reditelj, glumac i ostatak ekipe. Svaki kostimografski projekt koji sam radila bio je izazov i fenomenalna prilika da radim s divnim, kreativnim i inspirativnim ljudima.

 Između porodice i karijere

U svojoj osebujnoj karijeri nagrađena je brojnim nagradama na koje gleda s posebnim emocijama.

Priznanja su potvrda kvaliteta rada, ali to nije tako važno kao klijenti koji kupuju moje kreacije. To je pravo priznanje, jer zahvaljujući njima opstajem na tržištu koje je prezasićeno „krpicama“.

Na pitanje je li ikada morala birati između porodice i karijere, Jasna kaže:

Svaka žena koja želi i porodicu i karijeru zna kako je nekada teško uskladiti to dvoje, posebno kada je dijete malo. Bez velike podrške i razumijevanja ništa ne bi bilo moguće, tako da nisam nikada birala, ali i pored toga moja porodica je uvijek bila prioritet.

A kada govori o vlastitom odjevnom stilu, ova dizajnerica kaže kako voli jednostavne stvari, a omiljeni komadi su joj farmerke i tunika.

Nije rijetkost da kreatori nose nešto potpuno jednostavno i drugačije od kreacija koje stvaraju, tako da ni ja nisam iznimka. Vjerovatno se zasitim prilikom dizajniranja svih tih oblika i boja, pa je ono što privatno sebi kreiram i nosim vrlo jednostavno.

Pitali smo je i ko je, po njenom mišljenju, modna ikona.

Danas smo jednostavno preplavljeni zvijezdama, kreacijama, glamurom i jednostavno je nemoguće nekoga izdvojiti. Po meni, svako ko je elegantan i poseban je ikona. Nikako ne volim pretjerivanje i ekscentričnost koja je sama sebi svrha.

Radila je i s mnogim javnim ličnostima, a o modnoj sceni u BiH kaže:

Nažalost, ne mogu biti pretjerano optimistična što se tiče naše modne scene koja je na neki način refleksija općeg stanja u zemlji. Bez industrije, napretka, bolje kupovne moći, nema ni napretka u modi. Iako je moda ozbiljna industrijska grana, niko je ne shvaća ozbiljno u našoj zemlji tako da je ova grana ostala na životu samo zahvaljujući nama, par entuzijasta, koji se grčevito borimo da bh. proizvod opstane na tržištu.

Borba za životinje

U javnosti su plasirane informacije, kako su pojedine modne kuće izbacile krzno iz upotrebe, što ovu dizajnericu posebno raduje.

Uz takav tehnološki napredak kakav imamo danas i proizvodnju vještačkog krzna kakvog zamislimo, krajnje je primitivno i nepotrebno uzgajanje i ubijanje životinja radi njihovog krzna. Veliki sam protivnik toga i strašno sam razočarana što je bh. parlament produžio rok uzgoja ovih jadnih bića i njihovo ubijanje samo radi interesa jedne šačice neosjećajnih lobija.

Veliki je ljubitelj životinja za čija prava se konstantno bori, te putem društvenih mreža često skreće pažnju na zaštitu pasa.

Nisam samo borac za prava pasa, borim se za prava svih životinja, jer mi smo dio prirode, a ne njen vlasnik. Svako ima pravo na život. Što se tiče pasa, treba napomenuti da za situaciju kakvu smo imali na ulicama, prepunim napuštenih pasa, direktno je kriv čovjek koji se neodgovorno odnosi prema njima i vlast koja nije sprovela Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Danas je evidentno manje pasa na ulicama, a to je samo zato što je Vladi bilo jednostavnije da ih masovno pobije umjesto da se o njima civilizirano i humano odnosi. Sve je to posljedica korupcije, primitivnog i zaostalog odnosa prema prirodi. Nažalost, ne vidim da se išta poduzima na višem nivou da bi se takva situacija promijenila. Naprotiv, aktivisti za prava životinja opisuju se kao neprijatelji i to od strane vlasti. Sve je totalno pogrešno posloženo i bojim se da će biti samo gore. Uvijek ću se boriti za slabije, bilo one na dvije noge ili četiri, uvijek!

“MODIKO” nije ugašen

Prije osam godina Jasna je s dizajnericom Amnom Kunovac-Zekić osnovala Udruženje modnih dizajnera i kostimografa “MODIKO”. Cijela ta priča donijela joj je veliko iskustvo.

– „MODIKO“ je udruženje koje je zamišljeno kao odlična platforma za razvoj dizajnera i kostimografa, te ostalih modnih djelatnika. Iako na čekanju, naše udruženje nije ugašeno i nadam se da će ponovo zaživjeti u nekim boljim uslovima. Sve što imam reći o našem udruženju je zaista u superlativu. Za kratko vrijeme realizirali smo mnogo projekata koji su donijeli svim članovima samo benefit, nova iskustva i promociju.