Alberta Ferretti: Petkom se dešavaju najbolje stvari

Čuvena italijanska dizajnerica i kostimografkinja svoju je karijeru počela graditi 1968. godine kada je otvorila butik „Jolly“ u rodnom gradiću Cattolica. Od tada, pa do danas Alberta je postala jedna od najutjecajnijih dizajnerica našeg vremena, a uprkos činjenici da svoje office ima u svim svjetskim modnim metropolama, Alberta i dalje najviše vremena provodi u studiju u svom rodnom gradu. Prije tri godine se penzionisala, no i dalje radi punom parom, a u šali kaže da nekada zaboravi koji je dan u sedmici

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Ponedjeljak

Neki ga zovu „manični ponedjeljak“ ali ja moram priznati da mi sedmica počinje sa nevjerovatnim naletom energije. Prije ustajanja, moj ritual je da u krevetu pijem kafu i jogurt, te pojedem dva keksića. U studiju budem već do osam sati. Volim na posao dolaziti prije svih ostalih kako bih mogla na miru razmisliti o svim obavezama. Jutra uglavnom provodim obavljajući nekoliko aktivnosti istovremeno: skiciram kreacije, tražim materijale, gledam šta treba popraviti. Moj tim dolazi već oko devet sati i onda se dogovaramo šta trebamo uraditi tog dana.

 

 Utorak

Utorak je dan kada se sastajem sa svojim važnim klijenticama. Jedna od njih je i Isabeli Fontana s kojom se obično sastanem u hotelu Excelsior. Nosila je moju haljinu na posljednjem Venecija Film Festivalu. Obožavam njenu pozitivnu energiju. A, kada se ne sastajem s klijentima, to je običan radni dan. Na poslu ostajem do 18:30 i potom volim izaći negdje u prirodu.

 

 Srijeda

Sredinom radne sedmice volim napraviti malu poslovnu pauzu. Najdraže su mi srijede uvečer kada odlazim na duge šetnje plažom sa svojim ljubimcem, psom Alfonsom. Tako osvježavam misli. Rođena sam i odrasla u gradu Cattolica u Italiji. To je primorski gradić u provinciji Rimini. Ova regija nadaleko je čuvena po predivnim pejzažima i sretnim ljudima koji naporno rade, ali ipak znaju i uživati u životu.

Četvrtak

Nekada jednostavno osjetim potrebu da malo usporim i posvetim se aktivnostima koje volim. Jedna od tih aktivnosti jeste slušanje muzike i čitanje. Imam kompilacije pjesama koje me opuštaju i koje slušam u društvu prijatelja. Posljednja knjiga koju čitam je „Our Souls at Night“ od Kenta Harufa. To je ohrabrujuća priča o ljubavi, nadi i ponosu.

Petak

A onda dolazi petak. Tog dana prolazim kroz svoje kreacije. Ovo je također moj najdraži dan u sedmici. Tokom posljednjih godina shvatila sam da mi se divne stvari obično dešavaju petkom. Posljednjim radnim danom volim isprobavati kreacije na svojim klijenticama. A njihov osmijeh zadovoljstva moje je najveće postignuće.

Subota

 

– Vikendom, ako ne putujem u svoje office u Londonu, Parisu ili Milanu, iskoristim priliku i odlazim u studio u Cattolici kako bih napravila nove skice i ponovo pregledala one stare. Na poslu ostajem sve do vremena ručka i nećete vjerovati, tih nekoliko radnih sati subotom, sam najviše produktivna.

Nedjelja

Nedjelja je dan koji koristim za balansiranje misli i tijela. Uz pomoć mog joga učitelja Roberta, vježbam u najtišoj prostoriji koja postoji u mojoj kući. Obično je to pored bazena, jer je tu najmirnije.