Svijet na dlanu: Svi biseri Amalfi obale

Nekadašnje prepoznatljivo televizijsko lice, a danas luxury lifestyle ambasadorica i influenserka s našim je čitateljima podijelila svoje nezaboravno iskustvo s romantične italijanske obale na Mediteranu, čija raskošna ljepota baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Tekst i foto: Tinka Milinović

Bila mi je čast i zadovoljstvo kada me uprava Vila Capriane pozvala u goste u desetodnevni boravak kao luxury lifestyle ambasadora i influencera  kako bih snimila svoje avanture s Amalfi obale za blog i YouTube kanal. Bila sam izuzetno sretna jer su mi ukazali povjerenje da dočaram impresije tog podneblja i ove prekrasne vile iz svog ugla i na svoj način.

Luksuzni odmori

Vila je od historijskog značaja kao izuzetan primjer italijanske vile iz 17. stoljeća. Iz nje se pruža prelijep pogled na otok Capri kao i na amalfijsku i Sorrento obalu, jednu od najljepših i najromantičnijih obala na svijetu.

Zadivljujuća Villa Capriana (historijski poznata kao Vila Murat) smještena je u selu Santa Maria Annunziata u jednom od najljepših pogleda na otok Capri i Napuljski zaljev. U blizini je Sorrento poluotok, arheološka nalazišta Pompeii i Herculaneum, Napulj i Vezuv vulkan, otoci Capri i Ischia, a tu su i prekrasni gradići Amalfi obale s Positanom, Amalfijem, Ravellom i mnogim drugim mjestima…

Villa Capriana je prekrasno mjesto za luksuzne sedmične boravke, događaje i vjenčanja. Raspolaže s pet spavaćih soba, svaka s luksuznim kupaonicama i salonima s antiknim namještajem i pruža boravak i odmor iz snova. Sve sobe imaju velike prozore ili balkone s pogledom na more, i bogate su starinskim namještajem, starinama, oslikanim stropovima, a stubište je obogaćeno mozaicima iz 18. stoljeća. Jedna od soba je savršeno netaknuta, jer je upravo u njoj 1808. godine boravio kralj Joachim Murat. Zamislite jutra i buđenje baš na istom mjestu na kojem je nekada spavao kralj Napulja.

Fasada vile izgleda izvanredno, pogotovo kada se dvorište osvjetljava noću, sa svojom umjetničkom ogradom od kovanog željeza, popločanim stazama i stoljetnim maslinama. Prozori i balkoni imaju fragmente historije: grb porodice Sersale i dva natpisa koji daju svjedočanstvo kada je Joachim Murat, kralj Napulja i zet Napoleona Bonapartea (oženio je Napoleonovu sestru) odlučio osvojiti i preuzeti otok Capri iz ruku Engleza, i živio je u ovoj vili za vrijeme zarobljavanja Caprija 1808. godine.

Grad muzike

Iz vile je bilo lako putovati do obližnjih morskih gradića. Pedesetak kilometara duga, zavojita i uska cestica Amalfi obale je posebna poslastica za ljubitelje vožnje zbog svojih čarobnih litica i obronaka. To je bila posebno luksuzna i interesantna avantura. Ženstveno i ženski oduševljeno krstarila sam vijugavom cestom amalfijske obale, oduševljena stapanju ceste s bezbrojnim stepenastim rasadnicima limuna i vinograda, i šarenih kućica koje prkose strmim stijenama i beskrajnom zelenilu. Cestom se prvo dugo penješ, a kad dosegneš vrh doslovno si među putujućim oblacima gdje ti zastaje dah od visine i ljepote dok gledaš prema dole. Vožnja se završava povratkom u Villu Capriana na još jedan zalazak sunca, druženje uz večeru i vino i razmjene dojmova i impresija tog prekrasnog dana.

 

Positano i okolna mjesta Amalfijske obale san su svakog putnika. Oduševljavaju tradicijama i osobitosti, pa ih vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Mjesta, uronjena u šarmantan krajolik, imaju zajedničko kristalno plavo more, divlju prirodu, majoličke kupole crkava i kuće zgrbljene na stijenama. Obala nosi ime od gradića Amalfija, jer je pozicionirano u sredini, kao i zbog historijske uloge grada tokom stoljeća. U 9. stoljeću grad je, zajedno s ostatkom morskih republika, utjecao na budućnost Mediterana.

 

Sorrento i poluotok Sorrento je destinacija poznatih putnika od sedamnaestog stoljeća, a prije toga to je bilo mjesto odabrano od starih Rimljana da grade svoje vile. Sorrentinski poluotok je trijumf boja i ukusa, zaljeva i prekrasnih pogleda koji dominiraju morem. Postoje i mnoge vrste primorskih odmarališta za sve potrebe.

 

Ulazak u Amalfi grad i prvi pogled na 62 božanstvene stepenice Amalfi Katedrale iz 9. stoljeća ostavili su me bez daha! Iza svakog ugla je bilo nešto novo i fascinantno za otkriti. Bilo je i previše gužve za moj ukus, ali ipak slatko i avanturistički.

 

Ravello gradić je nadmašio sva moja očekivanja. Grad je veoma romantičan i bez naporne gužve, a ljudi opušteni i vrlo pristojni. Ravello zovu gradom muzike. Razlog tome su klasični koncerti koji se održavaju tokom cijele godine, a muziku možete čuti i tokom obične šetnje gradom. Dok sam lutala uličicama Ravella, zadivljujući zvuk flaute doveo me do trgovine gdje sam upoznala vlasnika koji je svirao flautu kao pravi profesionalac – usred svoje radnje. Uistinu nema riječi za opisivanje romantike u zraku koja se osjeća u Ravellu. U samo jednom poslijepodnevu ovdje sam doživjela četiri vjenčanja. Ljubitelji iz cijelog svijeta hrle u Ravello kako bi vezali čvor. Upoznala sam veselu skupinu starijih gospođa iz sjeverne Irske koje su tetke i majka jedne od nevjesta. Htjela sam im ponuditi Lemoncello da savladaju tremu, ali su mi objasnile da su to već uradile prije mene. Voljela bih da sam mogla ostati duže i čuti njihove priče, ali morala sam ići dalje. Pozdravila sam ih i odvezla se u zalazak sunca.