Samohrana majka i(li) uspješna poduzetnica, zašto da ne?

Možda upravljanje i vođenje vlastitog biznisa izgleda kao mačiji kašalj, no oni koji to rade znaju da je ova fraza daleko od istine. Ništa jednostavnije nije ni „upravljanje“ porodicom. Predstavljamo uspješne samohrane mame koje su, kombinirajući inteligenciju, kreativnost i požrtvovanost, uz sve izazove majčinstva, uspjele razviti i voditi vlastite kompanije i poslove

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Nekima od ovih mama-poduzetnica pokretanje vlastitog posla značilo je stvaranje boljih uslova za život svojoj djeci, a druge su, opet, djeca inspirirala da realiziraju svoje poslovne ideje. No, svaka od njih naučila je veoma tešku lekciju o tome kako ostvariti uspjeh. Možda vas njihove priče i savjeti inspiriraju da i vi napravite isto.

Dunja Tadić

Igor je moja motivacija i inspiracija

Ova rođena Tuzlanka, koju je sudbina odvela u Zagreb, svoju je marketinšku agenciju otvorila 2005. godine, te se poduzetništvom bavi već 13 godina. Široj javnosti je poznata i kao mama Ženskog rokovnika koji je već godinama najprodavaniji rokovnik kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama. Veseli je što je od  jednog, naizgled običnog rokovnika uspjela napraviti lijepu priču i što je on postao neizostavni dio ženske torbice, ali i omiljeni pomoćnik u organizaciji života hiljada žena. Uz sve ove poslovne uspjehe, Dunja je i ponosna mama.

Dunjin savjet: Samohrana sam majka dječaka koji ima autizam. To mi nikad nije bio ograničavajući faktor, naprotiv, Igor je moja dodatna motivacija i inspiracija. Sigurno da je potrebna  bolja i kompleksnija organizacija, u čemu mi svakako pomaže i rokovnik, (smijeh), ali čvrstog sam stajališta da majčinstvo, i u slučaju kada je žena samohrana majka, a u mom slučaju i majka dječaka koji ima autizam, nije i ne smije biti prepreka da gradimo karijeru i budemo poslovne žene ako je to ono što želimo. Volim svoj posao, uživam u ovome što radim i uvijek ću naći način da budem i mama i poduzetnica. Ponekad je potrebno napraviti neki kompromis, na jednom ili drugom polju, no život čine kompromisi. Mislim da je moguće uživati u majčinstvu i raditi posao koji volite i koji vas ispunjava. Treba samo sve dovoljno jako željeti. Neko je jednom prilikom rekao Life is not fair. Get over it. Što prije to prihvatite lakše se odlučite na poduzimanje onih akcija koje vas dovode do onog što stvarno želite. Ja sam tačno tamo gdje želim biti.

 Angela Benton

Majčinstvo ne smije biti prepreka

Angela Benton je osnivačica i direktorica „NewME“ online platforme osnovane 2011. godine, a koja je do danas pomogla da se realizira 300 start up projekata čija se zarada procjenjuje na 17 miliona dolara. Angela je prvo dijete rodila kada je imala samo 16 godina i jedna je od najuspješnijih žena u svijetu dizajna i tehnologije. Magazin „Ebony“ proglasio ju je jednom od 150 najutjecajnijih žena u svijetu,  dok ju je „Marie Claire“ svrstao među „žene koje su vladale svijetom“ 2013. godine.

Angelin savjet: „Samohrano majčinstvo ne smije biti prepreka. U udžbenicima stoji da je poduzetništvo konstantni rad gdje moraš dati 100 posto od sebe. Ali, u stvarnom svijetu znamo da to nije istina. Nemojte me pogrešno razumjeti. Poduzetništvo jeste mnogo posla. Ali nemojte dozvoliti da vas to zastraši prije nego se usudite nešto pokrenuti. Morate računati na sebe. A kada ste samohrana majka već ste se naučili nositi s mnogim stvarima. Razvili ste multitasking, kreativnost, menadžeriranje, raspoređivanje budžeta i rješavanje svih problema. Ne znam za vas, ali ja bih prije zaposlila neku ženu koja ima sve ove osobine nego nekoga ko je diplomirao s desetkom na fakultetu“.

Lisa Stone

 Izbacite otrovne osobe iz svog okruženja

Lisa Stone je posao koji je nazvala „BlogHer“ osnovala 2005. godine. Ova online platforma, fokusirana na medijsko okupljanje žena, danas ima publiku od 100 miliona. Također, najveći su američki organizatori evenata za žene koje pišu blogove i koriste društvene mreže. Uporedo s razvojem posla i Lisa je, kao mlada i razvedena mama,  učila  kako postati poduzetnica. Mama je troje djece od 26, 18 i 14 godina.

Lisin savjet: „Izbacite otrovne ljude iz svog života. Ionako nemate dovoljno vremena za sve obaveze, zar ne? Zato, ako živite ili ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji narušavaju vaše samopouzdanje i nastoje vas omalovažiti, morate ih izbaciti iz svog života“.

 Lauren Thom

Zbog djece tragamo za boljim životom

Lauren Thom iz New Orleansa je osnovala modni brend „Fleurty Girl“, a njen početni budžet iznosio je samo 2.000 dolara. Bio je to novac koji je dobila od povrata poreza. Pet godina kasnije ova samohrana mama troje djece posjeduje vlastite butike na nekoliko lokacija i ima više od 30 zaposlenika.

Laurenin savjet: „Porodica mora biti dijelom vašeg businessa. Oduvijek sam svojoj djeci povjeravala važne zadatke, dajući im na značaju. Učinite da i oni budu dijelom vašeg putovanja. I to treba da važi za svaku majku, ne samo za samohranu. Naša djeca su najveći razlog da tragamo za boljim i kvalitetnijim životom“.