Bh. kratki film “Snijeg za vodu” nagrađen Specijalnim priznanjem žirija na 68. Berlinskom filmskom festivalu

Projekat Sarajevo Film  Academy Univerziteta SSST, kratki film  “Snijeg za vodu”  dobio  je Specijalno priznanje žirija na 68. Berlinskom filmskom festivalu, jednoj od najznačajnijih filmskih smotri u svijetu, održanoj od 15. do 25. februara u Berlinu

Na ovogodišnjem Berlinale festivalu, jedan od najmlađih fakulteta Univerziteta Sarajevska škola na nauku i tehnologiju, Sarajevo Film Academy (SFA) predstavila se kratkim igranim filmom „Snijeg za vodu“, kojeg je napisao i režirao britanski glumac i režiser Christopher Villiers.

Film je realizovan u produkciji Sarajevo Film Academy i 2020 Productions Ltd (Velika Britanija), u saradnji sa sarajevskom producentskom kućom Prime Time i Obala Art Centrom. Izvršni producenti filma su Oskarom nagrađena producentica Cat Villiers, direktorica SFA Emina Ganić i Adnan Čuhara (Prime Time), a menadžer produkcije je Mersiha Halilović (SFA).

U okviru Generation KPlus programa, „Snijeg za vodu“ osvojio je Specijalno priznanje žirija, koje se dodjeljuje projektu za izvanredno dostignuće. „Brat i sestra odvode nas u svijet pun straha i pustoši, i uz malo nade, uspijevaju taj svijet približiti nama. U ovoj nečovječnoj situaciji, film nas uči šta znači humanost. Sjećanje na rat treba zauvijek ostati u ljudskim umovima“, riječi su kojima je žiri opisao ovaj bh. film.

Podsjećamo, ovo je treća godina u nizu da se Sarajevo Film Academy plasira na vodeće filmske festivale svijeta sa filmovima na Kanskom filmskom festivalu (zvanični program Cinéfondation 2016. i 2017. godine) i na Berlinskom filmskom festivalu (Generation KPlus program 2018. godine).

Uz ovaj nagrađeni projekat, na Berlinale festivalu talentovani alumni studenti Sarajevo Film Academy imali su svjetsku premijeru svojih dugometražnih filmova, koji su snimili u BiH nakon završetka studija na SFA. U programu Forum predstavljen je bh. film „Drvo“, u režiji Andréa Gil Mata, kao i film kojeg je podržala SFA, „Kaotični život Nade Kadić“ rediteljice Marte Hernaiz Pidal. André Gil Mata završio je doktorski studij filmske režije (DLA), a Marta Hernaiz Pidal postdiplomski studij na SFA. Martin film

„Dobro“, u produkciji Sarajevo Film Academy i Cine Vendaval (Meksiko), premijerno je prikazan 2016. godine u zvaničnoj selekciji Cinéfondation Kanskog filmskog festivala.

Osim studentskih filmskih projekata koje realizuje unutar akademskog programa, prepoznavajući jedinstvene priče i projekte, Sarajevo Film Academy realizuje i specijalne projekte u saradnji sa filmskim radnicima i prijateljima iz cijelog svijeta. Kao specijalni projekat Akademije, film “Snijeg za vodu“ je prvi film Christophera Villiersa koji je režirao na stranom jeziku. U cijelosti je snimljen u Sarajevu, sa lokalnom filmskom ekipom i lokalnim glumcima. Glavne uloge filma tumače mladi India i Hadrian Tanović, kojima je ovo prvi put na filmskom platnu, a praćeni su ekipom profesionalnih i talentovanih glumaca koju čine Izudin Bajrović, Amar Čustović, Saša Krmpotić i Davor Golubović.

„Snijeg  za  vodu“  je  jedan  od  65  odabranih  filmova  Generation  programa,  u  konkurenciji  od  2.000

prijavljenih. „Ponosan sam što je sjajan rad bosanskohercegovačke ekipe i glumaca filma „Snijeg za vodu“ prepoznat na festivalu Berlinale, jednom od najvećih festivala u svijetu. Posebno mi je drago što su mi ukazali povjerenje da ispričam njihovu priču“, zaključio je režiser filma Christopher Villiers.