Srce Bavarije: U gradu Frühstücka, Engleskog vrta, muzeja i javnih kupališta

Budući da ovaj grad i ja imamo posebnu vezu, da ga smatram svojim drugim «Heimatstadt» (što bi bio rodni grad) i da mu se svake godine vraćam barem nekoliko puta, jednostavno osjećam obavezu da okončam taj nepravedni tretman prema njemu. Stoga za februarski broj Ladies in magazina nisam pripremila pravi putopis, već listu od nekoliko stvari, mjesta, doživljaja… koje trebate vidjeti, posjetiti ili osjetiti u ovom fantastičnom gradu

Piše: Iza Razija Mešević

Glavni grad Bavarske i (jedan od) najljepših gradova Njemačke često nosi epitet destinacije, koja je vrijedna posjete samo kako biste uživali u najpoznatijem festivalu piva na svijetu – «Oktoberfestu». No, vjerujte mi na riječ, Minhen ima puno više da ponudi od kratkih kožnih pantalonica, licitarskih srca i rijeka piva. Italijani ga ne zovu bez razloga «Monaco di Baviera». Također, među Nijemcima, Minhen od milja zovu “Provinzmetropole”, što očigledno u prijevodu znači “provincijska metropola”. Jer, Minhenu ne ostavlja dojam milionskog grada, već zaista jednog prilično mirnog i uređenog mjestašceta u kojem se svi znaju. S druge strane, metropola u njemu dolazi do izražaja ukoliko ste raspoloženi za pozorište, operu, balet, kino, noćni izlazak, izložbu, izlet, shopping, fantastičnu večeru…

 

Budući da ovaj grad i ja imamo posebnu vezu, da ga smatram svojim drugim «Heimatstadt» (što bi bio rodni grad) i da mu se svake godine vraćam barem nekoliko puta, jednostavno osjećam obavezu da okončam taj nepravedni tretman prema njemu. Stoga za februarski broj Ladies in magazina nisam pripremila pravi putopis, već listu od nekoliko stvari, mjesta, doživljaja… koje trebate vidjeti, posjetiti ili osjetiti u ovom fantastičnom gradu.

 «Frühstück»

Iza ove riječi koju ste vjerovatno već pet puta pokušali izgovoriti lomeći jezik, krije se ukusna minhenska tradicija uživanja u doručku ili brunchu i to posebno u dane vikenda. Gotovo svaki kafić nudi bogat izbor s ljubavlju pripremljenih menija za doručak. Tu je ponešto za svakoga – kako za vegetarijance, tako i za one koji žele svoje jutro početi slatko, a i za one koji su neraspoloženi cijeli dan ako nakon buđenja nisu uživali u puteru, siru i salami. Postoji čak nekoliko lokala, koji nude doručak cijeli dan. Pa ko bi to propustio? Neki od meni dražih lokala za doručak su cafe-bar i restoran Forum, cafe Florian, Vorstadt cafe, te cafe Fräulein. Ako ne želite «olakšati» putnu kasu odmah u rano jutro, počastite se povoljnim, ukusnim i najpoznatijim bavarskim pecivom  za doručak – «Butterbrezel» (perec s puterom).

 Vožnja rikšom do Engleskog vrta

Ukrcajte se u rikšu na glavnom minhenskom trgu – “Marienplatzu” i odvezite se do zelenih pluća ovog grada – Engleskog vrta. Vjerujte mi, taj dinamični i zabavni način putovanja kroz grad je nešto posebno. Kada stignete na destinaciju, sve zavisi od godišnjeg doba. Od proljeća do jeseni možete u divoti zelenila provesti gotovo cijeli dan, uživati u pikniku, šetati, posjetiti «Biergarten» kod Kineskog tornja…

Ako ovako egzotičan vid transporta kroz grad nije za vas – jednostavno prošetate, jer Engleski vrt nije daleko. Usput pogledajte fascinantne minhenske «riječne surfere», kako love i lome valove Eisbach rječice. Veoma često ih možete sresti i uživati u njihovim vratolomijama i zimi.

Hrpa muzeja za jedan euro

Svake nedjelje možete posjetiti hrpu muzeja i galerija u Minehnu po cijeni ulaznice od samo jedan euro po svakoj posjeti. Neki od njih uključuju tri «Pinakotheke» (Alte Pinakothek, Neue Pinakothek i Pinakothek der Moderne), fantastični «Brandhorst Museum» i Bavarski nacionalni muzej. Pored toga bih vam preporučila i posjetu fascinantnom «Deutsches Museum», koji je jedan od najstarijih i najvećih muzeja naučnog i tehničkog znanja na svijetu i naravno nezaobilazni «BMW Museum», iako oba ne spadaju u grupu s popustom. Ako vas je to navelo da ih odmah prekrižite s liste, uživajte u besplatnoj alternativi i posjetite «BMW Welt», gdje ćete dobiti interesantne informacije o novim automobilskim tehnologijama i «nahraniti oči» elegantnim modelima izloženih BMW automobila.

 Vodeni užitak

Minhen nudi veliki broj kako «open air», tako i zatvorenih javnih kupališta. Bez obzira na sezonu u kojoj posjećujete ovaj grad, ne smijete zaobići «Müller’sches Volksbad». Ovo zatvoreno kupalište se nalazi u veličanstvenoj zgradi iz 1901. godine projektiranoj u «art nouveau» stilu i ako želite da uživate u iskustvu saune i plivanja sa stilom – ovo je mjesto koje morate posjetiti.

 Podignite pogled – protegnite noge

Ako se nađete na «Marienplatzu» oko 11.00, 12.00 ili 17.00 sati u zimskom periodu, podignite pogled… i pogledajte «Glockenspiel» (igru zvonaca) na Gradskoj vijećnici. Sastoji se od više od 40 zvona, koja se oglašavaju i 30 figurica, koje plešu i izvode priču o vjenčanju lokalnog vojvode, kao i tzv. «ples bačvara». Kada je šou završen, samo se okrenite i zaputite se u pravcu čuvene otvorene gurmanske tržnice pod nazivom «Viktualienmarkt». Prošetajte i probajte neke od lokalnih i međunarodnih delicija. Ako posjetite tržnicu u vrijeme nekog od praznika, možda budete prisustvovali i jednom od događaja i performansa, kao što je «ples tržničarki».

Po hamburger ne morate u Hamburg

Prilikom svojih putovanja sam već odavno primijetila, da se u većim gradovima razvija nešto kao… pa nazovimo je “hamburger kultura”. Pri tome mislim da reputacija ovog “fast fooda” uopće više nije loša, kao što je nekada bila, već da gastronomi zaista ulažu mnogo razmišljanja i izuzetno kvalitetnih sastojaka prilikom stvaranja alternativa klasičnoj “šnicli od faširanog mesa u vekni hljeba”. Danas, u burger barovima širom svijeta možete pronaći zaista egzotične, slasne i čak zdrave alternative klasičnom hamburgeru. Prilikom zadnje posjete Minhenu otkrila sam upravo takvo jedno mjesto, koje nosi naziv “hans im glück”, gdje će vam umjesto klasičnog pomfrita servirati onaj od slatkog krompira, gdje možete pojesti veganski hamburger ili verziju s avokadom ili tartufima. A i neobični enterijer zaista potiče apetit, tako da je to zaista jedna od mojih preporuka za ručak, ukoliko vas uhvati glad prilikom razgledanja ljepota Minhena.

E pa, ovo bi bilo nekoliko mojih prijedloga, iako bih s vama mogla podijeliti još stotinu, jer Minhen zaista ima mnogo toga da ponudi. Npr. posjetite Tollwood festival u ljetnom ili zimskom periodu, obiđite božićne markete u decembru, idite u kupovinu… Ali možda više o tome drugi put. Ako se ipak odlučite da dođete u Minhen u periodu Oktoberfesta, ali želite da se pohvalite sa svojim «insajderskim znanjima», samo kažite da idete na «Wiesn». To je naziv koji svaki pravi ili naturalizirani Bavarac koristi za posjetu ovom festivalu. E da! Žene treba posebno da obrate pažnju na kojoj strani vežu čvor na kecelji svog «dirndla» (tradicionalne bavarske ženske nošenje). Zašto? E to moje dame, to već morate provjeriti same.

Servus!