Adela Dobrić, dizajnerica kreativnih lutki: Uz Adellinu se lakše ide na spavanje, čitaju priče, pije čaj…

Adelina Art novi je brend u svijetu lutki za djecu, a dolazi iz domaće produkcije. Odgajateljica Dobrić je samo za naš magazin otkrila sve o začecima izrade Adelline i Adellina. Radeći s djecom kojoj su danas glavna okupacija igrice na računaru i zabave koje ne pružaju dugotrajno zadovoljstvo, uvidjela je da, zapravo, nedostaju poticaji koji omogućavaju razvoj posebnih osobina djece. Sve to ju je navelo da izradi lutku, koja će biti prava razonoda za djecu

Piše: Indira Delić

U prelijepom bh. gradiću Travniku, Adela Dobrić stvara pravu čaroliju. Naime, ova talentirana dama, magistrica odgojnih nauka, kreira vlastite lutke. Kako voli reći, poklopili su se znanje, zvanje, ideja i hrabrost, a najviše želja da se realizira nešto što će uljepšati mališanima djetinjstvo.

Kreirala sam lutku koju sam nazvala Adellina, kako su mene od milja zvali kada sam bila mala, no nisam zanemarila ni dječake. Smatram da je vještačka podjela igračaka na „muške“ i „ženske“ tradicija. Ako dopustite da se dječak igra s lutkom, neće se ugroziti njegova muškost. Naprotiv, dječak će razviti sve potrebne i poželjne ljudske osobine: nježnost, brigu, odanost, empatiju, altruizam… i tako je nastao Adellino – započinje svoju priču Adela.

Dobrić je zaposlena u jednom travničkom vrtiću, te kako kaže, uživa u svojoj profesiji. Radeći s djecom kojoj su danas glavna okupacija igrice na računaru i zabave koje ne pružaju dugotrajno zadovoljstvo, uvidjela je da, zapravo, nedostaju poticaji koji omogućavaju razvoj posebnih osobina djece. Sve to ju je navelo da izradi lutku, koja će biti prava razonoda za djecu.

Lutka Adellina i Adellino visoki su oko metar, što je prosječna visina jednog četverogodišnjeg djeteta. Teška je oko pola kilograma. Nije ta visina i težina lutke ni slučajna, jer lutka je u igri prijatelj/ica, sestrica ili brat, mlađi ili stariji. S Adellinom se ide lakše na spavanje, čitaju priče ili pije čaj. Adellina i Adellino imaju umiljato lice i pletenice ili samo šiškice. Mogu se postavljati u različite položaje, sigurni su za igru. Adellinin obavezni ukras je cvijet, a Adellinov pseća šapa. Oči pravim od fimo mase. Rad sa fimom usavršila sam izrađujući nakit i dekorativne dugmiće za jednu dizajnericu i partnericu na revijama za djecu, slična je plastelinu i peče se u rerni pola sata. Tkanine koje koristim nabavljam u trgovinama metraže i obično su to prirodni materijali (pamuk ili vuna) – kazala je Adela i dodala:

Kada iskrojim sve dijelove, šijem ih, ispunjavam punilom za jastuke (istim onim na kojima inače spavamo), zatim sastavljam dijelove tijela. Zadnja na red dolazi glava i nju je najteže učvrstiti. I kada je haljinica sašivena, za mene dolaze na red najljepši dijelovi rada, a to je dekoracija haljine i cipelica cvjetićima ili drugim aplikacijama, postavljanje pletenica od vunice i kape, i na kraju dijelova lica. Pored nekoliko haljinica, za lutku sam dizajnirala još kratke i duge hlače, veš, šešir i kapu – istakla je ova dama.

Cijeli proces oko kreiranja lutki izvodi sama, a za izradu jedne potrebno je cc 10 sati efektivnog rada. No, s obzirom na to da je zaposlena, te da je majka rad na lutkama traje po nekoliko dana.

– Svoj hobi promoviram putem profila na Facebooku Adellina Art i www.adellina.ba. Obično me tako kontaktiraju mnoge mame, majke ili bake, a tetke u narudžbama prednjače. U zadnje vrijeme me kontaktiraju vlasnice privatnih škola kako bi oplemenile prostor u kojima vrijedno rade s djecom. Desi se i da odrasla osoba naruči jednu Adellinu za sebe i tada obično dobijem komentare: „Joj, imala sam nešto slično davno“. I, tada dobijem posebnu satisfakciju, kada nekoga sa svojom lutkom vratim u sretno djetinjstvo i kada oživi sjećanje na vrijednosti nekadašnje igračke, njenog veličanstva lutke – ponosno će ova dizajnerica.

Adela se prisjetila i jedne od naručenih lutki, koja je obilježila punoljetstvo jedne djevojke.

Zanimljivo je da je jedna mama naručila za kćerkin 18. rođendan Adellinu na čijoj haljini je ispisano ime grupe Metallica, omiljene grupe koju slavljenica sluša. Možemo se zapitati koje poruke nosi jedna krpena lutka? Da li se želimo sjećati djetinjstva i igračaka koje su mame nekada izrađivale svojoj djeci? Da li jedna mama “gubi” svoju djevojčicu s punoljetstvom?

Njene kreativne lutke naručuju, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Najviše naručilaca je bilo iz Travnika i Sarajeva, a zatim ljudi koji žive i rade vani, a naše gore su list. Vole ponijeti lutku sa sobom u inostranstvo i često dobijem fotografiju djevojčice kojoj su je poklonili. Kažu da vole imati kod sebe i svoje djece, koja odrastaju van BiH, nešto što će ih podsjećati na domovinu i naše ljude i vrijednosti. Danas možete vidjeti Adellinu ili Adellina širom Evrope, zemalja naše bivše domovine, Australiji, Americi…
Zaštita industrijskog dizajna

– Kako je zainteresiranost za lutku bila veoma velika, u maju mjesecu 2016. godine sam odlučila pokrenuti postupak zaštite industrijskog dizajna u Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine. Tako da je lutka Adellina prva lutka u našoj zemlji koja uživa zaštitu industrijskog dizajna pod brojem BAD16673! Izuzetno sam ponosna što sam uspjela u namjeri da napravim svijet bar malo boljim i stvorim jednu kvalitetnu igračku više u BiH, promoviram vrijednosti svoje zemlje, a posebno grada u kojem živim – Travnika – istakla je Adela.

 Lutka za „Roditeljsku kuću“

Lutke sam predstavila na dvije modne revije za djecu i to na modnoj reviji za djecu u Zenici koja je bila humanitarnog karaktera i u Sarajevu na prvom BHT Kids Fashion Weeku, te na sajmu inovatora Sarajevo Unlimited 2016. u organizaciji Networka. Televizija Hayat je emitirala prilog o Adellini u emisiji Recept za dobar život i lutka koji sam ponijela sa sobom u emisiju je, na moje veliko zadovoljstvo, završila u Roditeljskoj kući čije finansiranje je medijski pokrila ova televizija.