Zimska čarolija uz omiljeno štivo

Knjiga je vrijednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i rezbarenjem, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog, ko je čita…

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život, Marie Kondo

Ovaj mali dragulj djelo je japanske autorice, koja je shvatila da se red u glavi postiže stvaranjem reda u okolini u kojoj živimo. Nije to novost, zen-izreke pune su primjera, ali da taj pristup vlastitom razvoju postane popularan svakako je izniman uspjeh. Ljudi pospremanje smatraju jednom od najdosadnijih stvari u životu, no Kondo u tu aktivnost unosi magiju koja je čini čudesnom. Ovo nije knjiga koja se samo čita, nužno je činiti ono što vam autorica savjetuje i život će vam se sigurno promijeniti nabolje.

 Žene koje trče s vukovima, Clarissa Pinkola Estes

Autorica je godinama proučavala duboku i mističnu psihologiju Carla Gustava Junga pa iz nje stvorila svoju filozofiju unutrašnjeg života žene. Koristeći se terminologijom tog velikana, možemo reći da je ovo jedna vrlo potpuna knjiga o arhetipu žene. Prepričavajući i analizirajući bajke koje su poznate i pristupačne svakom zapadnjaku, Clarissa je napisala djelo koje se čita kao primjer drevne mudrosti dok je istovremeno izuzetno moderno. I dalje nedefinirana uloga žene u društvu postat će vam puno jasnija ako pročitate ovu knjigu. Odličan stil pisanja, pomalo mističan, no ipak jednostavan ako čitate srcem.

Zovem se crvena – Orhan Pamuk

Ova čudesna priča isprepletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivanja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, posebno, oko umjetnosti minijature u trenucima njenog povlačenja i nestajanja. Pričaju je sami likovi, pa stoga svako novo poglavlje omogućava uvid u događaje iz drukčijeg ugla gledanja. Takav pripovjedački pristup izražava autorov stav da “pisanje romana pruža užitak pogleda odozgo, kao kada gledamo neki prizor s balkona.”

Hiljadu zlatnih sunaca, Khaled Hosseini

Veoma dirljiva priča koja govori o dugogodišnjem prijateljstvu između dvije žene koje su pretrpjele neizreciv gubitak i muke kroz desetljeća ratovima obilježene afganistanske historije. To je zanimljiv i moćan roman koji se ne ispušta iz ruku, koji trga srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o neobičnom prijateljstvu i neuništivoj ljubavi.

 The Notebook, Nicholas Sparks

U ovoj knjizi, Sparks istražuje tajne ljubavi kroz nemilosrdnu bolest zaborava. Kada se starost i narušeno zdravlje prirodnim silama trude izbrisati svako sjećanje na pravu ljubav, bol koju to donosi je golema. No, Sparks vjeruje, a preko ove knjige i mi, da je ljubav nešto puno veće i moćnije od genetike i biologije. Na hrvatskom možete pronaći dosta njegovih knjiga, i sve su odlične.