Šest vrsta glavobolje: Dio koji boli otkriva šta je pravi uzrok

Nije svaka glavobolja jednaka, a ovih šest vrsta su najčešće glavobolje koje pogađaju puno ljudi. Drugačije se liječi migrena ili bol kod sljepoočnica, a prevencijom možete puno olakšati…

Ovisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknuće žile u mozgu što je opasno po život.

Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba provjeriti kod doktora jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku. Također, po savjet doktora treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu.

Šest vrsta glavobolje:

1. Javlja se u jednoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznat ćete ju po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo.
Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma te mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručom

U pitanju je tenzijska glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da ju neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak…

Ovdje se radi o takozvanoj Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije sedmice do mjesec. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napadaja mogu proći i godine.
U vrijeme trajanja boj se javlja svaki čak i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata.

Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u predjelu čela

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kralježnici i vratu, na primjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi zrak…

6. Bol kod sljepoočnica

Pojavljuje se ako neko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim boli u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetitidoktora.

Kako spriječiti i liječiti glavobolje?

• Radite na prevenciji: Naučite neku tehniku opuštanja i redovno je prakticirajte. Vodite računa da dovoljno spavate, kao i o kvalitetu sna, te svakodnevno izdvojite malo vremena za opuštanje.
• Ako radite za računarom ili dugo sjedite tokom dana, uvedite u praksu česte kraće pauzetokom kojih ćete se istegnuti i promijeniti položaj.
• Ako osjećate probleme u vratnoj kralježnici ili kralježnici, obavite potrebne preglede i posavjetujte se s doktorom o tome koje vam vježbe mogu pomoći.
• Redovno provjeravajte vid i nabavite naočale ako je potrebno.
• Što češće boravite na svježem zraku jer boravak u zatvorenim zagušljivim prostorijama može potaknuti glavobolju.
• Pijte dovoljno tekućine: vode, čaja, prirodnih sokova. Tekućina potiče čišćenje otrova iz organizma, koji također mogu potaknuti glavobolje.
• Bavite se redovno tjelovježbom, s naglaskom na vježbama i tehnikama koje opuštaju, kao što su joga ili tai chi.
• Pazite na prehranu i izbjegavajte pretjerivanje s alkoholom te prestanite pušiti.
(24sata.hr)