Pet vježbi koje možete raditi dok sjedite za radnim stolom

Svako jutro dolazite na posao, potom ispijate šoljicu kafe dok pokušavate stići propušteno i odgovoriti na sve mailove koji su vam došli još jučer, nakon radnog vremena. I zbog potpune predanosti poslu u jednom trenutku spoznate da se niste s mjesta pomaknuli, posljednjih pet sati

Nakon pet sati provedenih za stolom u istom položaju sjetite se da niste ni jednom ustali i protegnuli noge. To nikako ne može biti dobro za vas. Sigurno ste to već čuli i znate da sjedenje cijeli dan, svaki dan, može dovesti do bolova u leđima i vratu, ali i drugih zdravstvenih poteškoća. Kako biste na vrijeme ispravili ove greške koje svakodnevno činite, fizioterapeuti preporučuju koje biste vježbe trebali ponavljati svaki dan. A izvrsne su jer ih možete odraditi na svom radnom mjestu.

Twist Torzo 

Ako počnete osjećati bol i čudan pritisak između lopatica i donjeg dijela leđa, ova je vježba izvrsna za vas. Sjedeći na stolici s nogama spuštenim na pod (oba stopala držite ravno), lagano se okrenite u desno, uhvatite se desnom rukom za stolicu i stavite lijevu ruku na naslon stolice. Ovaj uvrt ili twist torza opustit će vaše tijelo i omogućiti vam da se protegnete. Zadržite se u tom položaju desetak sekundi, a zatim se opustite i okrenite lice naprijed. Ponovite vježbu, ali ovoga puta se okrenite na drugu stranu.

Preklop prema naprijed

Ova vježba će vam pomoći smanjiti napetost koja se razvija u laktu dok sjedite u istom položaju za radnim stolom. Također, isti (nepravilan) položaj sjedenja povlači mišiće donjeg dijela leđa, tako da biste mogli osjećati bol i u tom području. Stanite ispred svoje stolice, izravnjate noge i spojite ih. Gornji dio tijela opustite i spustite preko nogu. Lagano se spuštajte prema dolje. Ako osjetite ekstremno zatezanje i bol, opustite noge i lagano ih savijte u koljenima.

Istegnite gornji dio tijela

Ovaj će potez ublažiti bolove u vratu i to samo jednim jednostavnim potezom. Lijevu ruku stavite iza leđa, postavite desnu ruku preko glave tako da desna ruka bude nad vašim lijevim uhom. Uz pomoć ruke lagano vucite glavu prema desnom ramenu. Zadržite se u tom položaju kratko i vježbu ponovite na drugu stranu.

Otvorite prsa

Sjedeći na rubu stolice protegnite ruke iza leđa i sklopite ruke (možete i ispreplesti prste ako vam je tako lakše). Kako biste prsa što više otvorili povucite ruke prema gore i lagano prema natrag, što dalje od tijela. Izdržite tako protegnuti desetak sekundi, zatim se otpustite i ponovite vježbu ako je potrebno.

Ručni zglob i prst

Opustite napetost mišića u podlaktici stavljajući dlanove na stol, okrenute prema vašem tijelu. Lagano se nagnite u nižu poziciju kako biste se istegnuli što više. Sami odredite granicu prema svojoj izdržljivosti i boli.

(fashion.hr)