Žene imaju više problema kod dobivanja plate koju zaslužuju

Businesswomen on White
Žene, zaboravite na ‘fer’ pristup. Ne prihvatajte prvu ponudu, a na svakom poslu, bio prvi ili ne, početak je izrazito bitan. Jer što vam je bolja početna pozicija, radit ćete “bolji” posao…

– Izboriti se za dobru poziciju možete pregovarajući već na samom startu. Ako prođe deset godina a vas, još uvijek, podcjenjuje, nećete dobro proći u kasnijim fazama karijere, u kojima biste trebali najviše zarađivati – objašnjava Lee E. Miller, koautor knjige “Ženski vodič za uspješno pregovaranje”.

“Ženska” greška

Istraživanja pokazuju da žene imaju više problema kod dobivanja plate koju zaslužuju, bilo zbog vlastitih socijalnih vještina ili manjka iskustva u pregovaranju oko iznosa plate, bilo zbog čestih “pregovaračkih” grešaka koje čine.

– Kad pregovaraju, žene najčešće traže ‘fer’ i pošten pristup. Muškarci ne. Oni pristupaju pregovorima kao natjecanju i njihov je cilj dobiti najbolji rezultat (platu). Pravednost nije učinkovit način pristupa pregovorima o plati jer se poslodavac tako odmah stavlja u odbrambeni položaj.

Dvije stvari koje će vam donijeti više novca – kad imate drugu ponudu za posao ili kad se vaš poslodavac pribojava da tražite drugi posao – objašnjava Miller. Kažete li: “Moja plata nije poštena” – rađa se negativan odgovor. A ako kažete: “Kontaktirali su me iz xy tvrtke i ponudili mi xx uvjete”, niko takav pristup ne gleda kao agresivan pristup. Odgovor firme ili poslodavca najčešće će biti: “Ne želimo izgubiti tu osobu, stoga, što nam je činiti”?

Nikako bez pregovora

Još jedna pogreška koju žene rade pri pregovaranju o plaći je da prihvaćaju prvu ponudu bez pregovaranja. No znajte da je poslodavac uvijek spreman na malo pregovaranja, dapače, čak i očekuje da ga pitate kolika će vam biti plaća i postoji li mogućnost da ga se unaprijedi – kaže Miller.

Zapravo, trebali biste iskoristiti priliku za pregovaranje čak i ako dođete u situaciju da se podigne “crvena zastavica”. Ne pregovarate li za sebe i ne znate li se boriti za sebe, u firmi će se čuditi što se ne krećete prema gore, dok se istovremeno vaši poslodavci mogu pitati: “Kako će se boriti za nas ako se ne zna izboriti za sebe?”.

Žene često vjeruju i šta im se kaže. Slijede pravila i ne opiru im se. No treba zapamtiti da prva ponuda gotovo nikad nije najbolja ponuda, stoga biste trebali podići letvicu, čak i ako se ne radi samo o plati, nego o beneficijama i boljem rasporedu. Nekad žene taktiziraju i čekaju da se dokažu, pa su onda spremne pitati za povišicu.

– Nedostatak tog pristupa je da počnete prenisko. Zar nije bolje ugovoriti unaprijed bolju cifru pa su bonusi samo plus. Uvijek pregovarajte tako da izvučete najbolju opciju – zaključuje Miller.

Najuspješnija taktika

Promjena posla može vas dovesti u nepovoljan položaj.

– Onog trenutka kad žena odluči da mora raditi zbog sigurnosti i obitelji ili zato što voli taj posao, pada joj učinkovitost. Stoga ako porazgovarate sa šefom, a on shvati da nećete otići, zašto bi vam platio više – kaže Miller.
Zato ili će vam vaš trenutačni poslodavac dati zadovoljavajuću plaću i uvjeteili ćete morati izaći na tržište i bolje se prodati. Muškarci će češće prihvatiti tu taktiku i profitirati. Ako na tržištu ne možete dobiti više nego što vam je poslodavac nudio, vjerojatno ste zarađivali onoliko koliko vrijedite.

Druga ponuda ili unapređenje vještina?

Poslodavca tražite da vam omogući unapređenje vaših vještina kako biste dostigli tržišnu cijenu. Ne morate uvijek preći u drugu kompaniju da vam omoguće da napredujete. Samo pristojno pitajte za pomoć.

Odgovori mogu biti različiti. To nije prijetnja da ćete otići, nego stavljanje na znanje poslodavcu da ste sretni gdje radite, ali i da vas drugi žele – kaže Miller te savjetuje da ne lažete poslodavcu da vam netko nudi posao, a ne nudi. No uvijek možete izaći na tržište i prilika će se pojaviti.

Zaposlenik nije nekad u najboljoj poziciji da traži bolje uvjete nego ponuđene.

To se događa ako mijenjate polje posla ili morate usvojiti nove vještine. Ako vam nakon svega neko nije spreman ponuditi više, krenite dalje. Jer neko će sigurno biti voljan dobro vas platiti – kaže Miller.
Rizik

Jedan od najčešćih razloga zašto žene ne traže bolje uvjete je strah da sve ne izgube. No ovdje je bitan pristup. Možete prići poslodavcu s riječima: ‘Mislim da me plaćate ispod tržišne cijene, postoji li mogućnost da napredujem?’.
Ako pođete od toga da poslodavac želi zadovoljnog radnika, ključno je da mu date razlog da vam pomogne, stoga prihvatite ponudu i veselite joj se.
(24 sata.hr)