Roll Over: Za fleksibilniju kičmu i leđa

Ova vježba jedna je od prvih i osnovnih vježbi pilates metoda. Poboljšava fleksibilnosti kičme i leđa, tetiva nogu, jača stomačne mišiće i mišiće ruku i ramena

Počnite u ležećem položaju. Vrlo je bitno da su vaše ruke i ramena pritisnuta (prilijepljena) na pod. Time stabiliziraju gornji dio tijela i pričvršćuju ga na zemlju.

Podignite noge uspravno pod uglom od 90 stepeni. Stisnite noge (pete, unutrašnje butine) čvrsto. Koristeći stomačne mišiće i ruke podižite  donji dio tijela od zemlje dok vam noge nisu paralelne s podom.  Odvojite noge (stopala direktno iznad ramena). Onda se polako vratite u početni položaj (noge 90 stepeni). Stisnite noge i ponovite seriju 3 -4 puta.

Ponovite istu vježbu samo ovaj put počnite s razmaknutim nogama. Sastavite noge kad su paralelne iznad poda, a onda se vratite u  isti položaj. Ponovo razmaknite noge i ponovite ovu seriju 3-4 puta.

Početna verzija: Dovoljno je podignuti samo repnu kost i karlicu od poda dok ne postignete dovoljno fleksibilnosti i snage za punu vježbu. Ne žurite!

Napredna verzija: Počnite u ležećem položaju s ispruženim nogama. Odignite noge od poda,  pa onda 90 stepeni, pa potom sve dok nožni prsti ne dotaknu pod (iznad glave).  Vratite se u početni položaj.  Noge ostaju prave sve vrijeme.