Novi test krvi otkriva tumore prije pojave prvih simptoma

CancerSEEK je test krvi čiji cilj je rano otkriti stanice zaražene rakom. Naučnici s John Hopkinsa su usmjerili istraživanje ka pronalasku ranih indikatora raka kako bi smanjili njegove posljedice…

Novorazvijeni test krvi ima potencijal da promijeni način na koji doktori rade pretrage za provjeru rakom zahvaćenih stanica, tvrde istraživači. Naučnici na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u razvili su test za koji tvrde da otkriva osam vrsta raka i pomaže identificirati mjesto bolesti.

Objašnjavaju da test, nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena i procjenjuje količinu osam različitih proteina u krvi koji se obično oslobađaju kod ljudi oboljelih od raka

Istraživači su potvrdili da je test kod ispitanika u prosjeku učinkovito dijagnosticirao 70 posto stanica zahvaćenih rakom. Pokazao se 98 posto učinkovit kod otkrivanja raka jajnika, te 33 posto učinkovit kod otkrivanja raka dojke.

Pomoću testa rak je otkriven u jajnicima, jetri, želucu, gušterači, jednjaku, debelom crijevu, plućima i dojkama. Za pet vrsta rakova – jajnika, jetre, želuca, gušterače i jednjaka dosad nije bilo testova za ljude koji nisu bili visokorizični, a ovaj test je pokazao prisutnost raka u rasponu od 69 do 98 posto, ovisno o kojem se raku radi.

U 83 posto slučajeva, test je čak mogao suziti gdje je rak anatomski smješten.

Korištenje kombinacije odabranih biomarkera za rano otkrivanje raka ima potencijal da promijeni način na koji tražimo rak, a temelji se na istom principu na temelju kojeg se kombiniraju lijekovi za liječenje raka – izjavio je autor istraživanja Nickolas Papadopoulos.

– Novost u našem testiranju je da imamo mogućnost zajedno provjeriti više vrsta DNK mutacija zajedno s razinom više različitih proteina kako bi mogli donijeti krajnju procjenu – objasnio je Cristian Tomasetti, izvanredni profesor onkologije i biostatistike na John Hopkinsu.

Učinkovitost testa je provjerena na 1005 ispitanika s rakom jajnika, jetre, želuca, gušterače, jednjaka, kolorektuma, pluća ili dojke.

– Iako test ne detektira svaki rak, on identificira više vrsta rakova koji bi vjerojatno inače ostali neotkriveni. Ovo može biti veliki korak k ranom otkrivanju karcinoma te bi u konačnici mogao spasiti mnoge živote – izjavio je Profesor onkologije Bert Vogelstein.

Mnoge od najperspektivnijih metoda liječenja raka danas pomažu samo malom broju oboljelih od raka, a smatramo ih velikim napretkom u liječenju.

Ako ćemo napredovati u ranom otkrivanju raka, moramo ga početi gledati na realniji način, priznavajući da niti jedan test neće otkriti sve vrste raka.

Ovaj test je idući korak u promjeni fokusa istraživanja vezanih za rak, koji se sada usmjeravaju na zadnji stadij raka, a trebaju se usmjeriti na prvi stadij jer samo tako ćemo u budućnosti smanjiti broj umrlih od raka – objasnio je Voglestein.

– Ovo izgleda obećavajuće, ali potrebno je još mnogo istraživanja i testiranjaprije nego što uopće možemo uzeti u obzir ovaj test za rano otkrivanje raka – izjavio je Mangesh Thorat, zamjenik direktora Jedinice za klinička ispitivanja Bart na Sveučilištu Queen Mary.
(24sata.hr)