Martina Saira Keškić: Malo drame ključ je samouvjerenosti

Ova poslovna dama otkrila nam je kakvu odjeću bira za poslovne sastanke, čijem stilu se divi, te na koju krpicu je potrošila najviše novca. Pričala je i o nesvakidašnjim kombinacijama, kojim nas počasti svake godine na najvećoj filmskoj smotri u našoj zemlji, Sarajevo Film Festivalu

Razgovarala: Indira Delić

Martina Saira Keškić, direktorica i suvlasnica firme SEE Contact, te modna kolumnistica svojim umjesnim ukusom za modu nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ona je žena od stila, koja slijepo prati modu, a svojom smjelim odjevnim kombinacijama postavila je temelje na našoj modnoj sceni.

Ova kreativna dama uživa kombinirati nespojivo, tvrdi da ne sluša ničije modne savjete, da bira udobnu odjeću, a ističe da prvi i najjači dojam ostavlja, upravo, odjeća koju biramo.

Martini su u poslu, ali i u životu najveća podrška njen izabranik Zlatan Muslimović, bivši bh. fudbalski reprezentativac, te kćerkica Ema.

Ovaj put s Martinom Sairom razgovarali smo o modi. Otkrila nam je kakvu odjeću bira za poslovne sastanke, čijem stilu se divi, te na koju krpicu je potrošila najviše novca. Pričala je i o nesvakidašnjim kombinacijama, kojim nas počasti svake godine na najvećoj filmskoj smotri u našoj zemlji, Sarajevo Film Festivalu.

– Smatram da sam kreativno modno osviještena žena jer volim da se igram s odjećom i, generalno, volim odjeću. Oko mene ljudi često pretpostavljaju da uvijek znam šta ću obući, ali kao i svaka druga osoba, većinu jutara žurim i nisam inspirirana, pa imam uniforme odjevnih kombinacija koje volim – kazala je na početku našeg razgovora Martina Saira.

 Čije savjete najčešće poslušate?

– Ne slušam modne savjete. Po meni, to je ključ za jak osobni osjećaj za stil. A iskreno, ne pamtim da mi je nekad neko pokušao dati savjet za odijevanje. Volim čitati o umjetnosti modnog stila i često zapišem rečenice svjetskih eksperata koje me osvježe, dotaknu.

 Za koju damu u BiH smatrate da ima najviše stila?

– Mogla bih izdvojiti Ninu Varga.

Kojem dizajneru biste ukazali svoje povjerenje?

– Dizajneri su tu da svake sezone ponude look, stil i modno raspoloženje, a do nas je šta ćemo izabrati. Postoje sezone gdje ponuđeni stil odgovara samo određenim tipovima žena. Svake sezone od različitih dizajnera biram ono što se meni sviđa i dodajem svoj “touch”.

Pratite li modne trendove? Šta nikada ne biste nosili, a šta vam se sviđa od novijih trendova?

– Naravno da pratim, što ne znači da mi je svaki trend interesantan. Volim da se dobro osjećam u odjeći koju nosim i bitan mi je kvalitet materijala, a trendy može biti sve, ako znate to da nosite. Lični stav i kombinacija trenda sa svojim stilom je na kraju jezik kojim govori naša odjeća. “Šta ne bih nikad nosila?” Mislim da tako nešto ne postoji jer sve se može iskombinirati s lijepim rezultatom. Ne volim, jedino, odjećom naglašavati seksualnost, jer lično preferiram da je seksualnost nesvjesna nego s namjerom. Od novijih trendova dopada mi se povratak širokih ramena i visokog struka iz ‘80-ih.

Za koju “krpicu” ste dali najviše novca?

– Za Oscar de la Rentu.

 Vaš zaštitni znak je plava kosa, biste li se mogli zamisliti s crnom kosom? Ili s nekom varijantom kratke kose ili, možda,“boba”?

– S crnom kosom se ne bih mogla zamisliti, osim ako nije za neki photoshooting ili crveni tepih. A, što se tiče kratke kose i općenito frizura: sve sam isprobala, čak sam bila ošišana na 2 cm. Znači, tu mi ne nedostaje hrabrosti, petlje.

Kako ste se odijevali u tinejdžerskim godinama? Možete li se sjetiti nekog modnog promašaja koji biste željeli zaboraviti?

– U mladosti su skoro sve promašaji, ali bez njih ne bi postala ovo što jesam, niti jedan ne bih željela zaboraviti.

 Jeste li se susretali s online kupovinom?

– Jesam, priznajem da sam redovni posjetilac “net-a-porter” zbog ograničenog izbora odjeće u BiH.

Tokom posljednjeg SFF-a prošetali ste u vrlo “smjeloj” odjevnoj kombinaciji. Koliko je potrebno samopouzdanja i hrabrosti za takvo nešto?

– Da biste izgledali sjajno, morate se osjećati sjajno, i to je nešto što ne možete kupiti, nešto što nosite u sebi.

 Mislite li da je Vaš odjevni stil suviše moderan za sredinu u kojoj živimo?

– Da, od malih nogu je tako i volim što je tako. Ne odijevam se za sredinu već za sebe.

 Poslovna ste dama, šta najčešće nosite na poslovne sastanke?

– Na poslovne sastanke biram “uredniju i diskretniju” odjeću mada ne zaboravljam zadržati dozu “dešavanja” u odijevanju (raspuštena kosa ili nedovršena frizura) jer malo drame je ključ samouvjerenosti.

Znamo da čovjeku ne treba suditi po tome šta nosi, no živimo u vrijeme kada se sve gleda… Da li, nekad odjevna kombinacija može doprinijeti boljem poslovnom rezultatu?

– Prvi i najjači dojam ostavlja odjeća koju odijevamo i način na koju je nosimo. To govori ko smo i koliko vjerujemo u sebe.

 Imate li neki sretni odjevni predmet?

– Nemam, nisam sujevjerna.

 Mnogi bi željeli zaviriti u Vaš ormar… Šta radite sa svojom starom odjećom?

– Poklanjam.

  Cijenim žene koje koriste modu

 Ko su, po vašem mišljenju, najveće modne ikone današnjice?

– Ne bih mogla izdvojiti modne ikone, jer ih ima puno. Danas se žene bolje oblače nego prije 30 godina jer su u prilici dobro se obući za malo novca; velik je izbor interesantnih stvari. Cijenim žene koje ne obraćaju puno pažnje modi već ju koriste da uživaju u njoj, a ne samo da se uslikaju.