Koja je dob idealna za rađanje?

Nije isto roditi s 18 i 34 godine, a ni idealno vrijeme za rađanje se ne može tako lako odrediti. Ovo su faktori na temelju kojih se procjenjuje najbolja dob za trudnoću…

Naučnici su temeljem raznih istraživanja zaključili kako su najbolje godine za rađanje – što prije.
Iako svako razdoblje nosi svoje prednosti i mane, prema riječima Johna Mirowskyja, sociologa na univerzitetu Teksas, po pitanju biologije najbolje su kasne tinejdžerske ili rane dvadesete. U toj su dobi jajne stanice najsvježije, a reproduktivni sustav je na vrhuncu.

Najzdravije tijelo

Žene u dvadesetima imaju najmanju vjerojatnost razvijanja hroničnih zdravstvenih problema, a najmanji je i rizik od spontanog pobačaja, izvanmaternične trudnoće, mrtvorođene djece i neplodnosti.

Međutim, biološka najbolja dob za rađanje često nije u skladu s društvenom. Porodice imaju manje članova nego prije, a žene rade puno radno vrijeme. Tako se većina u ranim godinama ne osjeća spremnim za roditeljstvo.

Prvi put najbolje s 26

Sociolog Mirowsky ističe kako su trudnoće u ranim dvadesetima najčešće izvan braka i često ometaju obrazovanje.
Najbolja dob za rađanje mogla bi biti dob u kojoj žena ima najveću šansu za rođenje zdravog djeteta. Tako jedno kalifornijsko istraživanje zaključuje da je najbolja dob za prvi porođaj 26 godina jer su tada najmanje šanse za rođenje djeteta s poremećajem.

Drugo istraživanje, u obzir je uzimala stope smrtnosti dojenčadi te se kao najbolja dob za rađanje pokazala 32. godina. Treće istraživanje pokazalo je pak kako je najbolja dob za rađanje, što se tiče dugoročnog zdravlja majke, 31. godina. Pokazalo je to telefonsko istraživanje provedeno na ženama u dobi od 45 do 95 godina.

U prosjeku su žene najmanje patile od postporođajne depresije ako su prvo dijete rodile s 29 godina. Najbolje općenito zdravlje bilo je kod žena koje su prvo dijete rodile s 30 ili 31 godinom. Ako se najbolja dob za rađenje definira u okvirima najduljeg očekivanog životnog vijeka za majku, onda ona iznosi 34 godine.

Mirowsky je tokom tog istraživanja razgovarao s 1890 majki, pitao ih za trenutno zdravstveno stanje, uključujući hronične bolesti, probleme s kretanjem te niz drugih.

Nakon toga je provjerio podatke o mortalitetu žena koje su imale slične životne uvjete, kao i one s kojima je razgovarao, te donio zaključak o najboljim godinama za rađanje prvog djeteta u okvirima dugoročnog zdravlja i mortaliteta za majke.

Bolje s 34, nego s 18

– Žena koja je rodila prvo dijete s 34 godine vjerojatno će biti, u zdravstvenom smislu, 14 godina mlađa od žene koja je rodila s 18 – rekao je Mirowsky za Daily Mail.

Dodao je i kako je za zdravlje majke i djeteta najbolje je posljednje dijete roditi prije 35. godine.

(24sata.hr)