Pijte 2,5 litra vode kako biste spriječili pojavu bubrežnih kamenaca

Iako nema jedinstvenog recepta za sprečavanje kamenaca, zna se da vegetarijanska prehrana osigurava i veće količine fitinske kiseline za koju se vjeruje da smanjuje njihovo formiranje

Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega, a njegovom nastajanju najviše pridonose visoke vanjske temperature, razne dijete i anatomske abnormalnosti mokraćnog sistema. Također, ako u porodici imate nekoga ko je imao bubrežne kamence, ili ste ih već imali u životu, veća je vjerojatnost da će se pojaviti.

Najčešći su oni kalcijski po sastavu, koji se javljaju od 30. do 50. godine života i češći su kod muškaraca, a glavni simptom je izuzetno jaka bol. Najčešće se javlja pred večer ili noću i može biti locirana na predio bubrega (križa), ali se može širiti i prema stegnima i mjehuru, kada se kamenac počne kretati iz bubrega u mokraćovod.

– Najbitnija preventivna mjera je hidracija, odnosno uzimanje više od 2,5 litrea tekućine dnevno. Velika količina tekućine razrjeđuje mokraću smanjujući koncentraciju opasnih spojeva. Uz to, vegetarijanska prehrana je prepoznata kao najbolji put borbe protiv bubrežnih kamenaca.

Obilje voća i povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i niskomasnih mliječnih proizvoda, uz ograničenje unosa soli, procesiranog mesa i zaslađenih napitaka dokazano smanjuje rizik nastanka kamenaca.

Naime, smanjen unos životinjskih bjelančevina smanjuje i izlučivanje kalcija, oksalata i urične kiseline koji potiču stvaranje kamenca. Vegetarijanska prehrana osigurava i veće količine fitinske kiseline za koju se vjeruje da smanjuje formiranje kamenca.

No, nema jedinstvenog savjeta za osobe sklone razvoju kamenaca, pa ni za one kod kojih su se pojavili, već dijeta treba biti definirana ovisno o zdravstvenom stanju pojedinca.

Bolesnici koji imaju previše kalcija ili oksalata u mokraći možda će morati jesti manje hrane koja sadrži kalcij i oksalate, no neki bolesnici koji imaju visok nivo oksalata u mokraći mogu imati i koristi od dodatnog kalcija u prehrani.

Također, nekim bolesnicima doktor može savjetovati da izbjegavaju hranu u koju je dodan vitamin D i neke vrste antacida na osnovi kalcija. Oni koji imaju vrlo kiselu mokraću možda će morati jesti manje mesa, ribe i peradi.
Osobe sklone stvaranju kamenaca kalcijevog oksalata doktor će možda zamoliti da smanje unos određene hrane sa sljedećeg popisa: jabuke, šparoge, pivo, cvekla, jezgričasto voće (različito, npr. brusnice, jagode), crni biber, brokula, sir, čokolada, kakao, kafa, kola pića, raštika, smokve, grožđe, sladoled, mlijeko, narandže, peršun, kikiriki maslac, ananas, špinat, blitva, rabarbara, čaj, repa, vitamin C, jogurt, no ne biste smjeli prestati jesti ili izbjegavati ovu vrstu hrane bez prethodnog dogovora s doktorom.

Prirodna pomoć

Oni koji preferiraju prirodne metode liječenja mogu pospiješiti lakše prirodno izlučivanje bubrežnih kamenaca sirupom od limuna i peršina. Za pripremu sirupa potreban je jedan limun, jedan veliki korijen peršuna, šoljica maslinovog ulja, šoljica javorovog sirupa i šoljica prirodnog meda.

Nasjeckajte limun i korijen peršuna pa ih ubaci u mikser. Zatim dodajte i ostale sastojke pa sve zajedno miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Gotovu smjesu prebacite u staklenu posudu i spremi ju u frižider. Dovoljno je ujutro uzeti jednu kašičicu ovog sirupa i piti dovoljno tekućine tokom dana.

Kako sirup djeluje?

Peršun je prirodan diuretik koji će te poticati na češće mokrenje.
Maslinovo ulje ima ulogu svojevrsnog podmazivača tvog organizma. Javorov sirup i med imaju učinak prirodnog antibiotika dok limun pojačava kiselost urina i tako pospješuje razbijanje bubrežnih kamenaca.
(24sata.hr)