Nina Mulić: Italijanski dizajn i kvalitet u srcu Tuzle

Nakon dvije godine bezuspješnog  traganja za zaposlenjem jednostavno sam odlučila uzeti stvari u svoje ruke i započela svoj posao. Danas, kada se osvrnem na te dane, vidim djevojku koja je željna posla, puna entuzijazma i ideja, bila spremna ponuditi nešto novo Tuzli, kaže naša sagovornica, ponosna vlasnica radnje italijanske obuće Le Scarpe

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović

Nina Mulić posljednjih 10 godina ponosna je vlasnica poznate radnje obuće Le Scarpe u Tuzli. Nina je imala samo 26 godina kada se upustila u ovaj privatni posao, ne sluteći da će njena ljubav prema biznisu koji je podrazumijevao cipele trajati toliko dugo. Srećom po Tuzlanke, ali i Bosanke i Hercegovke koje vole dobru cipelu, Ninin biznis traje i danas, te ima veoma ozbiljne tendencije ka širenju i skorom otvaranju još jedne radnje u glavnom bh. gradu.

 Sajam u Milanu

  – Ljubav prema modi, lijepim stvarima i cipelama odavno je postojala, ali, iskreno, nije bila presudna u pokretanju mog biznisa. Nakon dvije godine bezuspješnog  traganja za zaposlenjem jednostavno sam odlučila uzeti stvari u svoje ruke i započela svoj posao. Danas, kada se osvrnem na te dane, vidim djevojku koja je željna posla, puna entuzijazma i ideja, bila spremna ponuditi nešto novo Tuzli. Tuzla je tada imala dobru ponudu italijanske obuće i bio je veliki izazov upustiti se u sve to. Ali, u februaru 2007. godine Le Scarpe miris italijanske visoke mode zamirisao je ulicama Tuzle – kaže nam na početku svoje priče Nina, koja je već tada znala da je za opstanak njenog posla neophodan kvalitet, ali i različitost od konkurencije.

 

Le Scarpe je više od jedne radnje italijanske obuće. Pored dugogodišnjeg iskustva s kupcima, ponuda i usluga su ostale na visokom nivou. Mnogo ulažemo u edukaciju samih radnika kako bi na najbolji mogući način mogli prepoznati i ponuditi ono što je najbolje. Milano svake godine ima odličan sajam obuće. A mi smo uvijek na izvoru novih modnih linija, pratimo fashion dešavanja. Opstanak na veoma konkurentom tržištu nije nimalo lak posao. Moramo ponuditi više od proizvoda, više od usluge.To su stvari koje se ne mogu naučiti. Moj tim i ja živimo Le Scarpe, koji nam je odavno prestao biti samo posao.Te pozitivne i iskrene vibracije osjete  i naši kupci.

Nina naglašava da njena radnja u ponudi ima više od 12 najkvalitetnijih modnih italijanskih brendova .To su brendovi koji mladim damama i poslovnim ženama pružaju mogućnost da prate svjetsku modnu scenu.

Kupci u svakom trenutku mogu doći po savjet i sa zadovoljstvom ćemo odvojiti vrijeme za njih. Veoma sam sretna što su naša ciljna skupina žene, jer naše dame savršeno znaju šta žele i fantastično su stilizirane, te mogu parirati damama iz evropskih gradova koji su kolijevka mode – ponosno će Nina, koja biranje novih kolekcija ne prepušta slučaju, te svaki model koji dođe u radnju isključivo sama izabere.

– Surovi sam perfekcionista i priznajem da u poslu sa mnom ponekad nije lako, ali imam odličan tim mladih žena koje fantastično i profesionalno odrađuju svoj posao, tako da se veoma dobro razumijemo. Kolekciju biram sama. Veoma studiozno. Volim se konsultirati s uposlenicama, jer, ipak one su glas naših kupaca. Fleksibilnost i prilagođavanje u poslu može biti samo od koristi i time se uvijek vodim.

“NM” kolekcija

Zato je i Le Scarpe s godinama samo rastao, kako kvalitetom, tako i kvantitetom. Prva Le Scarpe kolekcija imala je 15 modela i samo jedan brend.

– Danas radimo mnogo veće i ozbiljnije kolekcije s velikim brojem različitih brendova. U narednom periodu planiramo otvoriti radnju u Sarajevu, jer nam dosta Sarajki dolazi u Tuzlu. Internet prodaja  odlično funkcionira kada je Le Scarpe u pitanju, te se planiramo nadograđivati i u tom smislu.

 

Italijanske cipele nekada su bile sinonim za vrhunski kvalitet, ali i stil. Nina kaže da njihove cipele ni danas nisu izgubile na tim karakteristikama.

– Tu se zaista ništa nije promijenilo, samo je više modernizirano. Najbolji dizajneri i modelari su bili i ostali Italijani. To je njihov stil života, izražaj. pečat i potpis. U mom poslu, oni su nezamjenjivi.

S druge strane Italijani se dive bosanskoj vedrini i odlučnosti, a prepoznali su i Nininu veliku ljubav prema poslu, pa su joj ponudili da dizajnira vlastitu kolekciju cipela koje je nazvala NM Collection.

– “NM Collection Shoes” pokrenula sam na inicijativu jedne italijanske firme koji su prepoznali moj drugačiji pristup poslu, smisao za dizajniranje modela i studiozni pristup. To je kvalitetan spoj moje ljubavi prema obući, dugogodišnjeg iskustva, ideja, želja naših kupaca,kvalitetnih materijala i izrade. “NM Collection” za  proljeće/ljeto 2017. bila je odlično prodavana.

Namijenjena je mladim djevojkama i poslovnim ženama koje odišu sigurnošću, otmjenošću i elegancijom. Prepoznatljiva je i upečatljiva, jer biram intenzivne boje, neobične izrade i kombinacije. “NM” cipele su zapravo ljubav na prvi pogled, a plan mi je u bliskoj budućnosti napraviti još veću ponudu.

Uprkos požrtvovanom radu i predanosti, Nina je svjesna da bez podrške porodice ne bi uspjela u svom poslu.

– Porodica mi je na prvom mjestu. Čini me sretnom, zadovoljnom i ispunjenom. Volim provoditi vrijeme s ljudima koji me najbolje poznaju. Oni me inspiriraju za nove poslovne planove, vraćaju energiju. Imam divnog supruga koji je moja velika podrška u svemu.Volim saslušati njegovo mišljenje i savjete. Mi žene smo u isto vrijeme interesantne i čudne. Koliko u jednom trenutku želimo biti samostalne, toliko u drugom volimo kada smo zaštićene, brižno njegovane i čuvane. Kada nađemo muškarca koji nam u isto vrijeme nesebično sve to pruža onda smo sretne žene. A ja sam jedna od njih – s osmijehom će na kraju naša sagovornica.

 Trend za jesen/zimu 2017./2018.

– Kolekcija jesen/zima 2017./2018. nudi širok dijapazon modela, boja, materijala. Šljokice, štras, staklići, lanci, cvjetne aplikacije na obući aktuelni su ove zime. Gležnjače su ove sezone preplavile modne piste. Forme su različite. Vojničke čizme s dodacima bisera, laka, lanaca s duplim đonom su veoma prilagodljive svim odjevnim kombinacijama.Čizme preko koljena s gornjim dijelovima lastike.Koloristične palete idu od bordo, zelene, sive.

Ali uvijek volim reći: “Ne robujte modnim trendovima i ne dozvolite da moda vodi vas”. Gradite svoj stil s primjesom modnih trendova jer moda je prolazna, a stil je vječan.