Business psihologija: Decembarski „pogled u retrovizor“

57791022 - pretty thoughtful woman in bright casual shirt standing in office next to whiteboard with business charts and graphs
Zašto je važno da prije donošenja odluka za narednu godinu odmjerimo ovu koja je iza nas? Ima li to smisla i šta ustvari mjerimo?

Piše: Senka Čimpo, psihologinja i psihoterapeutkinja

Kako se bliži kraj kalendarske godine susrest ćete se s mnogim izvještajima i pregledima stručnjaka i znalaca – finansijskim, programskim, trgovinsko-političkim, onim iz showbiz svijeta… Ali kako ćete napraviti pregled vlastite godine, odmjeriti uspjehe i izazove, izvagati odnos poslovnog i privatnog u vašem životu? Ko je stručnjak za ovu oblast? Najveći znalac ste, naravno, vi sami!

Bolja verzija sebe

Neka od istraživanja pokazuju kako smo skloni reevaluirati svoj život, ciljeve, uspjehe i padove za ’okrugle’ rođendane odnosno one koji završavaju sa 0 i 5. Također smo skloni počinjati iznova na svakom početku – sedmice, mjeseca, semestra, sezone pa tako i kalendarske godine. Zašto je to tako? Jedna od studija ovaj efekt novih svježih početaka objašnjava vjerovanjem ljudi da vremenom postaju bolja verzija sebe, tako da neuspjehe i greške pripisuju lošijoj verziji sebe u prošlosti. S druge strane, ako vjeruju da su sada naprimjer kompetentniji u oblasti kojom se bave imat će tendenciju da se tako i ponašaju i zaista budu kompetentniji. Vremenski orijentiri omogućavaju da psihološki odvojimo stare ’neuspješne’ sebe od novih boljih nas sada odnosno u narednom periodu. Vremenski orijentiri nas također pozivaju da se nakratko zaustavimo i pogledamo uokolo, razmotrimo put ispred, ali iza nas.

Da, važno je da priznamo neuspjehe, greške, propuste, izazove iz kojih nismo izvukli ono najbolje. Ali izuzetno je važno i da budemo svjesni svega onoga u čemu smo bili dobri, iz čega smo izvukli maksimum, pomakli granice ili jednostavno uživali punim plućima. Svjesnost o ovome je važna kako bismo ’dobre prakse’ nastavili, njegovali ili čak još više unaprijedili.

 „Sravnavanje“ računa

Ukratko, evaluirajući godinu iza sebe odajemo priznanje onome u čemu smo bili uspješni, ostavljamo iza sebe neuspjehe kao lekcije i kreiramo prostor za dalji rast i razvoj.

U pretprazničnoj atmosferi kada vrijeme juri naprijed, nađite vremena da zastanete, čak zavrtite sat unazad, sedmicu, mjesec, cijelu godinu, možda pet… Šta ste tada mislili gdje i ko ćete biti na koncu 2017. godine? Jeste li tu? Da li ste slijedili svoje ciljeve i gdje vas je to dovelo? Šta je bilo dobro, a šta je moglo drugačije? Koju mudrost, savjet, smjernicu nosite iz prošle verzije sebe, ne tako davno prošle verzije? U vremenu ’sravnjavanja računa’ ne zaboravite da vi imate odgovore i svakako ne zaboravite sebe sada jer je to ključni most između vas nekada i vas u budućnosti. Ne zaboravite da ste znalac, stručnjak koji ima moć poduzimanja akcija, postavljanja i revidiranja ciljeva, ali na koncu i projekcije u budućnost. Uživajte u ovoj svojoj ekspertizi i iskoristite je u potpunosti!