Tri lijeka za smirenje grlobolje

Zima je doba prehlada, a suhi kašalj i bolno grlo tada su česta pojava. Stoga vam donosimo tri jednostavna načina za smirenje boli u grlu sa sastojcima koje vjerojatno imate u vašoj kući

Slana voda

Grgljanje slane vode je jedan od najstarijih načina smirivanja boli u grlu. Bez obzira na to što je sam uzrok grlobolje, bolno grlo znači da su stanice u sluznici natekle i da je došlo do upale.

Ispiranjem grla slanom vodom smanjuje se oticanje, jer je prvobitna funkcija soli izvlačenje vode što dovodi do splasnuća natečenih stanica i smiruje bol. Također, pomaže pri ispiranju viška sluzi i kod začepljenog nosa.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Sve što vam treba jesu šoljica tople vode i pola čajne kašičice soli.

Zagrijte vodu da bude topla, ali ne vruća.

Dodajte sol, dobro promiješajte te počnite grgljati tekućinu.

Po potrebi ponovite postupak do 3 puta dnevno. Više od toga se ne preporučuje jer riskirate oštećenje zdravog mekog tkiva.

Jabučni ocat

Ovo sigurno nije najukusniji način za rješavanje problema, no jabučni ocat je odličan izbor zbog visoke razine kiselosti koja ubija bakterije vrlo efikasno. Kada se jabučnom octu doda med, njegova se efikasnost u ublažavanju grlobolje povećava jer pomaže i pri ublažavanju bolne osjetljivosti u grlu.

Kako ga koristiti za smirivanje grla?

Trebat će vam jedna kašičica jabučnog octa, jedna kašičica meda i jedna šoljica vrlo tople vode. A možete ga koristiti na sljedeća dva načina:

Ocat i med umiješajte u šoljicu, te popijte dok je još voda topla.

Ako ne želite progutati tekućinu jer ima jak okus koji vam ne paše, onda dvije kašičice jabučnog octa dodajte u pola šoljice s toplom vodom te grgljate jednom dnevno.

Kadulja

Kadulja je biljka koja ima moć stezanja tkiva, što znači da pomaže pri naticanju grla. Fenolne kiseline u kadulji pomažu i pri ubijanju loših bakterija koje mogu uzrokovati ili doprinijeti vašim simptomima. Najbolji način korištenja kadulje u ovome slučaju je ispiranje grla.

Kako je koristiti za smirivanje grla?

Trebat će vam jedna šoljica kipuće vode, dvije čajne kašičice kaduljinih listova, suhih ili svježih, te sedam grama soli.

Prokuhajte vodu te je natočite u šoljicu u kojoj se već nalaze listovi kadulje.

Poklopite šoljicu te ostavite da listovi odstoje 20 minuta.

Nakon toga iscijedite listove iz tekućine, dodajte sol te grgljate koliko je potrebno.

(Zadovoljna. hr)