Ovo će biti pet najtraženijih poslova do 2030. godine!

Istraživači su najavili kojih pet poslova će biti najtraženiji do 2030. godine!

Učitelj, profesor

Poslovi koji zahtijevaju ljudsku interakciju (učitelji) postaju sve zahtjevniji, a time i traženiji, dok će poslovi koji zahtijevaju procesuiranje podataka (računovođe) ostati malo po strani. Razlog tome je automatizacija koja će zamijeniti puno ljudskog posla koje sada rade analitičari. Da, roboti stižu…

Menadžer

Menadžer “Meke vještine”, kao što je učinkovito upravljanje timovima ljudi, postaju poželjnije poslodavcima – pogotovo kada se povezuju s naprednim stepenima. Dakle, sljedeći put kada poželište “pojačati” svoju biografiju, svakako istaknite nekoliko primjera svojih vještina vođe!

Njegovatelj starijih

Zahvaljujući sve starijim rodiljama, stanovništvo svijeta rapidno stari. Ako više ljudi ne uđe u ovu profesiju, mogla bi se dogoditi poveća nestašica njegovatelja za starije!

IT konzultant

Ulaganje u tehnologiju sve se više povećava, zbog čega se javlja od 20 do 50 miliona novih radnih mjesta u IT savjetovanju.

 Stručnjak za pitanja čovjekove sredine

Naučnici koji su razvili biljku koja bi mogla pomoći u borbi protiv klimatskih promjena usisavanjem CO2 iz atmosfere, osvojila je nagradu od 3 miliona dolara na “Oscars of Science” pod pokroviteljstvom Facebookovog Marka Zuckerberga i Googleovog Sergeyja Brina (između ostalih). A ova grana nauka itekako je u porastu. Ulaganje u obnovljive izvore energije, pogotovo u borbi protiv klimatskih promjena, za 15-tak godina će dovesti do 20 milijuna novih radnih mjesta.

 

(24sata.hr)