Business psihologija: Decembarski „pogled u retrovizor“

Zašto je važno da prije donošenja odluka za narednu godinu odmjerimo ovu koja je iza nas? Ima li to smisla i šta ustvari mjerimo?

Piše: Senka Čimpo, psihologinja i psihoterapeutkinja

Kako se bliži kraj kalendarske godine susrest ćete se s mnogim izvještajima i pregledima stručnjaka i znalaca – finansijskim, programskim, trgovinsko-političkim, onim iz showbiz svijeta… Ali kako ćete napraviti pregled vlastite godine, odmjeriti uspjehe i izazove, izvagati odnos poslovnog i privatnog u vašem životu? Ko je stručnjak za ovu oblast? Najveći znalac ste, naravno, vi sami!

Bolja verzija sebe

Neka od istraživanja pokazuju kako smo skloni reevaluirati svoj život, ciljeve, uspjehe i padove za ’okrugle’ rođendane odnosno one koji završavaju sa 0 i 5. Također smo skloni počinjati iznova na svakom početku – sedmice, mjeseca, semestra, sezone pa tako i kalendarske godine. Zašto je to tako? Jedna od studija ovaj efekt novih svježih početaka objašnjava vjerovanjem ljudi da vremenom postaju bolja verzija sebe, tako da neuspjehe i greške pripisuju lošijoj verziji sebe u prošlosti. S druge strane, ako vjeruju da su sada naprimjer kompetentniji u oblasti kojom se bave imat će tendenciju da se tako i ponašaju i zaista budu kompetentniji. Vremenski orijentiri omogućavaju da psihološki odvojimo stare ’neuspješne’ sebe od novih boljih nas sada odnosno u narednom periodu. Vremenski orijentiri nas također pozivaju da se nakratko zaustavimo i pogledamo uokolo, razmotrimo put ispred, ali iza nas.

Da, važno je da priznamo neuspjehe, greške, propuste, izazove iz kojih nismo izvukli ono najbolje. Ali izuzetno je važno i da budemo svjesni svega onoga u čemu smo bili dobri, iz čega smo izvukli maksimum, pomakli granice ili jednostavno uživali punim plućima. Svjesnost o ovome je važna kako bismo ’dobre prakse’ nastavili, njegovali ili čak još više unaprijedili.

 „Sravnavanje“ računa

Ukratko, evaluirajući godinu iza sebe odajemo priznanje onome u čemu smo bili uspješni, ostavljamo iza sebe neuspjehe kao lekcije i kreiramo prostor za dalji rast i razvoj.

U pretprazničnoj atmosferi kada vrijeme juri naprijed, nađite vremena da zastanete, čak zavrtite sat unazad, sedmicu, mjesec, cijelu godinu, možda pet… Šta ste tada mislili gdje i ko ćete biti na koncu 2017. godine? Jeste li tu? Da li ste slijedili svoje ciljeve i gdje vas je to dovelo? Šta je bilo dobro, a šta je moglo drugačije? Koju mudrost, savjet, smjernicu nosite iz prošle verzije sebe, ne tako davno prošle verzije? U vremenu ’sravnjavanja računa’ ne zaboravite da vi imate odgovore i svakako ne zaboravite sebe sada jer je to ključni most između vas nekada i vas u budućnosti. Ne zaboravite da ste znalac, stručnjak koji ima moć poduzimanja akcija, postavljanja i revidiranja ciljeva, ali na koncu i projekcije u budućnost. Uživajte u ovoj svojoj ekspertizi i iskoristite je u potpunosti!