Želite li izbjeći suhu kožu zimi?

Možda je jedan od najokrutnijih ishoda koji se događa na našoj koži tokom zimskih mjeseci, suha koža koja nam uzrokuje poteškoće i proganja nas, sve do proljeća…

To je trajna borba (za koju koristimo cijeli arsenal proizvoda koji hidratiziraju kožu, maske za uljepšavanje i ulja) kako bi zaustavili našu kožu da izgleda poput starog krokodila.

Ipak, jedan od faktora koji smo shvatili da nikada ne smije biti zanemaren kada je riječ o njezi kože jest sastav namirnica koje se nalaze u našem frižderu. I zaista je tačno kada vam stručnjaci kažu “da ste ono što jedete”. Upravo zbog toga savjetuju nam koje hranjive namirnice trebamo konzumirati za zdraviju kožu.

Hrana koja dehidrira

Stručnjaci savjetuju da biste trebali izbjegavati previše suhe, hrskave hrane poput krekera, štapića i slično. Radije se odlučite za hranu koja sadrži više vode. Ako imate suhu kožu, trebate smanjiti unos alkohola i povećati unos vode, jer kada je koža suha i dehidrirana, vaše su nepravilnosti i bore, mnogo izraženije. Kada vaša koža bude hidratizirana, bit će izjednačena, blistavija i podatnija.

Hrana koju biste trebali jesti za hidratiziranu kožu

Dermatolozi savjetuju da bismo trebali jesti hranu bogatu zdravim mastima. Tako su primjerice, avokado, omega 3 masne kiseline i kokosovo ulje, neophodni za zdravlje kože. Trebali biste piti i mnogo vode (sobne temperature).

 Açaí

Iako je açaí bobica, to je zapravo masni plod koji sadrži moćne omega masne kiseline koji pomažu i djeluju kao hrana suhoj koži.

Ananas

Ananas je izvrsna hrana koja poboljšava probavu i uklanja toksine, pomaže u izbjegavanju recirkulacije toksina koji uzrokuju suhu kožu i bore. Također, bogat je vitaminom C što pomaže u formiranju kolagena odnosno proteina koji pomažu obnavljanju kože.

 Bademi

Bademi su izvrsna pomoć za suhu kožu. Oni su izuzetno bogati izvor antioksidativnog vitamina E koji uljepšava kožu, što pomaže u stvaranju glatke i fleksibilne kože.

Orasi

Oni imaju veliku količinu omega 3 masnoća što pomaže da stanične membrane budu fleksibilne i tekuće, što vašim stanicama daje veću priliku da dovede hranjive tvari i tekućine i tako spriječi da vam koža bude suha.

(fashion. hr)