Upoznajte dame s prijestolja kulture

Kako bi istaknuli važnost uloge žena na današnjoj poslovnoj, ekonomskoj, kulturnoj i socijalnoj sceni Bosne i Hercegovine, te im pružili mogućnost za međusobno povezivanje, nastao je projekt Ladies In. Taj jedinstven događaj je za kratko vrijeme uspio stvoriti zajednicu više od 10.000 uspješnih žena, koje se jednom mjesečno druže na gala eventima, uz promociju kulture i istinskih životnih vrijednosti.

Upravo su članice «Ladies In» zajednice su bile inicijatorice za pokretanje projekta «Ladies In awards – Izbor žene godine» koji će se održati 15. decembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu.  Tom prilikom izabrat će se najuspješnije žene u šest kategorija (kultura, biznis, poduzetništvo, inovacije u biznisu, kultura, društvena odgovornost), a samo jedna od njih će ponijeti titulu» Žena godine 2017».

Upoznajte nominirane iz kategorije kultura:

Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Sarita Vujković posljednjih nekoliko godina ostvaruje zapaženu regionalnu i međunarodnu saradnju. Docentkinja je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci i potpredsjednica Međunarodnog muzejskog savjeta za Jugoistočnu Evropu. Autorica je knjiga «U građanskom ogledalu: Privatni i javni identiteti žena bosanskohercegovačke građanske kulture 1878 – 1941» i «Microstories: Konteksti savremene ženske umjetničke prakse nakon dvijehilјadite».  U svojoj karijeri posebno izdvaja činjenicu da je bila komesar i kustos Paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu, 2013. godine i  57. Venecijanskom bijenalu, 2017. godine. Član je tima za kandidaturu Banja Luke za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. Udata je majka dvoje djece.

Tri pitanja za Saritu:

 Moj najveći strah je:

Društvo bez kulture i strah od letargije

Ne mogu bez:

Interneta

Šta stoji iza svake uspješne žene:

Rad i podrška najbližih

Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica JU Narodno pozorište Sarajevo

Svoj kreativan izraz pronalazi u oblasti pozorišne umjetnosti u kojoj djeluje preko 20 godina kao scenograf i kostimograf. Radi i u oblasti organizacije, ljudskih resursa i menadžmenta u kulturi. Od 2000. – 2015. obavljala poslove tehničkog direktora JU Narodnog pozorišta Sarajevo, a od 2015. do danas obavlja funkciju direktora JU Narodno pozorište Sarajevo.

Tri pitanja za Marijelu:

 Za mene je uspjeh:

Ostati svoja

Vaš moto:

Sve će biti dobro

Koje osobine Žena godine treba posjedovati?

Poslovnu i privatnu intuiciju, oštroumnost, širinu, emocionalnu inteligenciju, unutrašnju ljepotu i razumijevanje i konačno jako puo ljubavi.

Belma Alić, van. prof. na predmetima Violončelo glavni predmet zanimanja, Kamerna muzika za gudače i Gudački orkestar, šef odsjeka za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu

Diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi. Doktorirala je 2016. godine na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo solo XX i XXI stoljeća. Trenutno je vanredna profesorica i šef odsjeka za gudačke instrumente i gitaru na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nastupala je kao solistica i članica kamernih ansambala u BiH, zemljama regije i inostranstvu.

Tri pitanja za Belmu:

Za mene je uspjeh:

Mir uma i emotivna ispunjenost postignuta kroz spoznaju da činim najbolje za šta sam sposobna.

Ne mogu bez:

Kreme za ruke

Da sam brend bila bih:

Vivobarefoot

Koje kandidatkinje će ponijeti titulu pobjednica kategorija i koja od njih će ponijeti laskavu titulu Žena godine, isključivo zavisi od broja prikupljenih glasova na aplikaciji za glasanje koja je objavljena na portalu www.ladiesIn.ba