Alex Birkenstock: Art Deco penthouse s pogledom na Kip slobode

Alex Birkenstock, nasljednik Birkenstock carstva, posjeduje brojne nekretnine, no ona koja je privukla pažnju američkih magazina o enterijerima, kao i trgovce luksuznim nekretninama, jeste njegov penthouse u New Yorku, čija se vrijednost procjenjuje 12. 995 000 dolara

Piše: Lejla Lojo Karamehmedović

Birkenstock obućarski brend nadaleko je poznat po svojoj udobnosti, ali i neobičnim đonovima izrađenim od pluta, što ovoj obući daje karakterističan pečat. Jednako kao i cipele njegovog brenda, tako i nasljednik ove kompanije, multimilioner Alex Birkenstock ima netipičan stan odnosno apartman.

Alex Birkenstock, koji će jednog dana naslijediti Birkenstock carstvo, posjeduje brojne nekretnine, no ona koja je privukla pažnju američkih magazina o enterijerima, kao i trgovce luksuznim nekretninama, jeste njegov penthouse u New Yorku, čija se vrijednost procjenjuje 12. 995 000 dolara.

Alex je penthouse kupio za nešto više od pet miliona dolara 2011. godine, te je u renoviranje uložio također pet miliona.

A renoviranje je podrazumijevalo i uvoz namještaja iz svih dijelova svijeta. Naprimjer, Art Deco vrata iz 1920. godine uvezena je s Havaja, podovi od punog drveta su dovezeni iz portugalske ambasade u Parizu, a željezni sef iz 19. stoljeća, težak čak tonu i po, uvezen je iz banke Francuske. Kamenu kadu Alex je uvezao iz Meksika. Osim skupocjenog enterijera najvrednije što nudi ovaj stan svakako je i pogled, jer gleda na ruševine Svjetskog trgovinskog centra kao i Kip slobode.

Namještaj je podjednako skupocjen i atraktivan, pa stan krase Napoleonove stolice, vintage klupske stolice izrađene od francuske kože, te rasvjeta i stolovi iz 1920.godine.

Stan karakteriziraju i zidovi od opeke, te garažna vrata na uvlačenje od stakla i željeza. U finalu, ovaj luksuzni penthouse savršena je kombinacija klasične estetike New Yorka i onoga što se smatra globalnim uživanjem.