Mykonos: Otok koje spaja sve generacije

Ako niste iskoristili svoj ljetni godišnji odmor, a planirate ga potrošiti prije novogodišnjih praznika, naša topla preporuka je jedno od egzotičnih i popularnih grčkih otoka gdje su zabava i provod stalni gosti.  Naša novinarka je upravo tamo provela svoje slobodne dane, te nas posavjetovala kako i gdje ćemo pronaći baš ono što nam je potrebno

Piše: Luna Petrinić

„Trčite, imate još pet minuta!“ –uzviknula je ushićeno punačka žena sa šaltera nakon što nam je dala karte. Trčeći s koferima i ruksacima kroz luku Pirej stižemo u posljednji čas na naš trajekt. 7:30 je. Udišem svježi jutarnji zrak na palubi broda koji plovi prema Mykonosu i posmatram ljude koji me okružuju, uzrasta od 20-ih do 70-ih godina… Pitam se je li je svima mjesto na ovom otoku? Na otoku „za mlade“?

Oko 11 sati  približavamo se našoj destinaciji. „Grčka Ibiza“ doista izgleda kao s razglednice: male bijele kućice sa šarenim cvijećem i poznatim plavim prozorima i vratima, ručno oslikane ulice, vjetrenjače,mnoštvo crkvica, predivnih restorana, barova i kafića.

 Dobro došli

Na Mikonosu niko ne vozi auto, svi se kreću na kvadovima i motorima zbog lakšeg kretanja i parkinga. Pri dolasku u agenciju za iznajmljivanje, upoznajemo simpatičnog Grka koji obožava pjesmu ‘Miss Sarajevo’, kao dobrodošlicu daje nam popust nakon što saznaje odakle dolazimo. Sjedamo na naš bijeli kvad i idemo prema apartmanu rezerviranom preko Airbnb-a. U sezoni, u prosjeku, smještaj na ovom otoku iznosi 150 eura za noć, te je mnogo povoljnije rezervirati smještaj ranije. Stižemo ispred naše bijele kamene kućice s plavim prozorčićima koja izgleda kao iz bajke!

Divlje plaže

Plaže na Mykonosu mogu biti upravo takve kakve vi želite; divlje, luksuzne, sa sitnim ili krupnim pijeskom, s tišom ili glasnijom muzikom.. Dakle, na vama je da birate! Poznate plaže Paradise i Super Paradise pune su mladih ljudi, restorana i kafića s partijima koji traju od jutra do mraka. U blizini nalazi se najpoznatiji klub ‘Cavo Paradiso’ koji je sjedište najboljih DJ-eva širom svijeta.  U barovima i klubovima se nalaze SVE generacije koje su društvene, razigrane i pune pozitivne energije. Ne trebate se začuditi kada vidite čovjeka od 80 godina koji pleše na stolu sa štapom, jer je ovdje to normalno! Ako želite mirniju varijantu; plaže Ornos, Paraga, Lia, Elia i Psaru su savršen izbor za vas.

Mjesto za dvoje

Grad Mykonos ima veoma autentičnu arhitekturu. Interesantno je spomenuti da ne postoje „špicasti“ rubovi građevina; na svakoj kućici ivični segmenti su blago zaobljeni što čini ovaj otok toliko posebnim. Također, bez obzira na skupocjene radnje koje su se uselile u grad tokom posljednjih godina (Louis Vuitton, Prada, Gucci i sl.) grad je uspio zadržati svoju tradicionalnu arhitekturu te se svaka od radnji, bez obzira na brend, prilagodila otoku, a ne otok njima.

Mala Venecija

Dio koji morate posjetiti pri odlasku na ovaj otok je „Mala Venecija“. Pronaći ćete je prateći obalu mora, neodoljive mirise hrane i laganu muziku. Kada dođete u ovaj dio prepoznat ćete ga po silnim razglednicama i fotografijama s kojima ste se susretali godinama. „Mala Venecija“ je doista savršeno mjesto za dvoje; možete večerati na fantastičnim mjestima kao što je restoran Kastro’s ili uživati uz koktel gledajući nestvarni zalazak sunca pored nemirnog mora. Mykonos, poput Santorinija, je skuplji od ostalih grčkih otoka. Koktel u ovom dijelu košta najmanje 15 eura, a večera u lošijim restoranima ne može izaći ispod 60-70 eura. No, doista, vrijedi svakog novčića!

 

Čarobni zalazak sunca

Atrakcija „otoci vjetrova“ su također poznate vjetrenjače koje se mogu vidjeti sa svake tačke gledišta. Nekada su koristeći snagu vjetra imale praktični primjenu, a danas su pretvorene u muzeje. Danas na otoku postoji 16 vjetrenjača, a pored jedne od njih se nalazi nevjerovatni Sunset bar koji se nalazi na 180 stepeni. Panorama s idiličnim zalaskom sunca, chill out muzikom, nevjerovatnim koktelima, pogledom i enterijerom se zaista mora doživjeti. Mykonos, kao takav u svakom segmentu, se mora doživjeti. Dobro došli.