Munira Mahmutović: Ne postoji krema koja će podići tonus lica

Vlasnica Beauty salona „Modis“ u Sarajevu, aromaterapeutkinja i diplomirani kozmetolog, ostvarila je svoj san iz djetinjstva, te za životni poziv odabrala savršeni spoj medicine i kozmetike. Svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo iskoristila je i za proizvodnju vlastite linije krema na bazi aromaterapije „Riri Sensual Beauty“, koje će uskoro izaći i na inozemno tržište

Piše: Lejla Lojo-Karamehmedović

Rijetke su osobe koje još u djetinjstvu znaju čime će se baviti u životu, a još rjeđe one koje svoju dječiju želju pretvore u stvarnost. To nije bio slučaj s 36- godišnjom vlasnicom Beauty Salona „Modis“ u Sarajevu, aromaterapeutkinjom i diplomiranim kozmetologom Munirom Mahmutović, koja je ostvarila sve svoje snove, ali i dalje mašta, te sebi zadaje nove ciljeve. Nakon višegodišnjeg iskustva u medicinsko-kozmetičkom svijetu, Munira je, osluškujući potrebe brojnih klijentica, ove godine lansirala liniju kozmetike „Riri Sensual Beauty“ i namjera joj je do kraja godine proširiti plasman na 12 RIRI proizvoda.

Radna knjižica

Rođena je u Zvorniku, ali je zbog ratnih dešavanja napustila rodni grad, te neko vrijeme živjela u Beču. Kada se vratila u Sarajevo, morala je krenuti sve ispočetka.

 –  Moram reći da taj put nije bio lak. U Beču sam bila izbjeglica, a kada su se moji roditelji odlučili vratiti u Sarajevo, mislila sam da idemo kući, ali i tu sam bila izbjeglica. Krenuli smo sve ispočetka. Imala sam 16 godina kada sam počela raditi kao prevodilac njemačkog jezika. Polako sam se borila za svoje mjesto – prisjeća se naša sagovornica, koja je kasnije počela raditi na KCUS -u, ali je siguran posao u državnoj firmi odlučila napustiti, te se kao 23-godišnjakinja posvetiti privatnom biznisu i otvoriti beauty salon.

 

Danas sam veoma ponosna na ovu odluku. Nije nimalo lako biti privatnik, a ja sam to postala kada sam imala samo 23 godine. Sjećam se dana kada sam kolegama kupila tortu, otišla da ih pozdravim i uzmem radnu knjižicu. Svi su mislili da se šalim. Mislim da sam pametno odlučila. Naučila sam da radim i da stvaram. Za mene nije postojao drugi put. I opet bih uradila isto. Veoma uživam u svom poslu. Zahvaljujući ovome čime se bavim stekla sam brojne prijatelje i poznanike. Kada radite ono što volite, uspjeh je neminovan. A kada nešto voliš, nije ti teško ustati ni u pet ujutro – iskreno će Munira, dodajući da se u životu uvijek vodila planovima i ciljevima, bili oni na dnevnoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi.

– Uvijek imam plan i cilj kojem težim. Veoma sam vrijedna, uporna i uvijek znam šta hoću – naglašava Munira, čiji kvalitet rada potvrđuje i njen opstanak na konkurentnom tržištu, te vjerni klijenti koji „Modis“ posjećuju već 13 godina.

Educirano osoblje

– Drugačiji smo zbog toga što se fokusiramo na manuelni rad i kiropraktiku, a manje na aparaturu iako to sve posjedujemo. Žene daju puno novca na tretmane s raznim aparatima i kozmetikom, a ja ću vam otvoreno reći, iako posjedujem vlastitu liniju kozmetike, ne postoji krema koja će podići tonus lica. Najbolje rješenje za podizanje tonusa jeste antiage masaža. Ne postoji krema koja briše bore, ali postoje one koje hrane najdublje slojeve kože, pa tako bore na površini postaju znatno manje, akoža mlađa i ljepša. Također, za klijenta je veoma važno da bude realan u svojim zahtjevima. Kada staneš ispred ogledala i ustanoviš šta želiš popraviti, nekoliko sedmica i tretmana kasnije trebaš provjeriti jesi li u svom naumu uspio – kaže Munira, dodajući da joj je veoma važno imati educirane i sposobne uposlenike, te u njenom salonu ne može raditi niko ko nije završio barem srednju medicinsku školu.

Njen radni dan počinje u 6 i 15 ujutro, a završava kasno navečer. Svoje navike nije uspjela promijeniti ni kada je prije dvije godine imala ozbiljnih zdravstvenih problema. Iako nerado govori o tim trenucima, stoički i hrabro izvojevala je i ovu bitku.

– Bila sam nepokretna i slijepa tri mjeseca. Bila sam sretna kada sam počela osjećati da mi se vraća funkcija ruke, jer sam znala da me u kolicima mogu dovesti do mog stola i da mogu, prema osjećaju pod prstima, raditi. Bila sam slijepa, ali sam molila Boga da mi se vrati osjećaj u ruci, jer su ruke moj alat. Jedino za čim sam žalila kada sam se razboljela jeste što nisam uspjela realizirati predstavljanje krema. Sve je bilo spremno i gotovo, a ja sam se razboljela – prisjeća se Munira, čiji je oporavak trajao dvije godine, a potom je u ovog maja, u sarajevskom Domu mladih, pred blizu 600 zvanica, predstavila kozmetičku liniju „Riri Sensual Beauty“.

 Tri muškarca

Bio je to jedan od najemotivnijih trenutaka u mom životu. Bura emocija smjenjivala se dok sam izlazila na scenu Doma mladih da pozdravim goste i predstavim ono na čemu sam radila zadnje dvije godine. Moram reći da su reakcije odlične. Ja sam, zapravo, željela napraviti samo dnevnu i noćnu kremu, a na to su me potakle klijentice koje bi me, nakon završenog tretmana lica, pitale koju kremu da počnu koristiti. A kako sam ranije koristila kombinacije krema drugih proizvođača, odlučila sam da napravim nešto svoje što bih prodavala klijenticama u svom salonu. Najprije je nastala RIRI anti-age noćna krema, koja je najskuplja, ali se i najbolje prodaje. Danas kolekciju čini pet krema, a do kraja godine ćemo ih imati 12 i planiramo ih izvoziti u inozemstvo – kaže Munira, dodajući da joj je jedan od predstojećih planova otvorenje RIRI shopova širom BiH.

– Upravo smo dogovorili saradnju sa svim većim hotelima, te Sarajevo Apotekama koje će prodavati „RIRI Sensual Beauty“. Kreme su drugačije, jer je ovo jedina aromakozmetika u našoj zemlji. To znači da im bazu čini ono najtananije što možete izvući iz neke biljke. Molekule su veoma male i zato najlakše prodiru u dublje slojeve kože. U svom sastavu nemaju nikakvog konzervansa, pa doslovno svaku kremu možete razmutiti u čaši vode, popiti i neće vam se ništa desiti. Naprotiv. Zbog takvog sastava, moraju se čuvati u frižideru – objašnjava Munira, koja je uz uspješan poslovni život, uspjela izgraditi i porodicu. Udata je i ima dva tinejdžera, a porodica je, kako kaže, njeno utočište. Trinaestogodišnji Benjamin već je, kaže, Munira pokazao afinitet prema maminoj profesiji i prati svjetske kozmetičke trendove što je čini neizmjerno sretnom.

– Moj suprug je veoma poslovan i zauzet, pa itekako ima razumijevanja za moj posao. Živim s tri muškarca, ali su veoma pažljivi prema meni. Vole ovo što radim i ponosni su na mene. Dječaci Benjamin i Ali posebno, koji su bili i zaštitna lica za moju kremu za problematičnu kožu. Njima je sve to zanimljivo. Koliko god posla da imam trudim se odvojiti vrijeme za njih. Najviše uživam u pripremanju jela i volim da kuham. Da se ne bavim ovim poslom, vjerovatno bih do sada objavila neku kuharicu i otvorila vlastiti restoran – kazala je na kraju našeg razgovora Munira.