Meg Ryan: Crno-bijeli svijet u njujorškom potkrovlju

Velika zvijezda filmskih ostvarenja ’80-ih i ’90-ih godina svoju je mirniju životnu fazu odlučila posvetiti neobičnom hobiju: renoviranju kuća i stanova. Meg je do sada potpuno preuredila čak devet nekretnina, a posljednja u nizu je luksuzni stan u New Yorku

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Američka glumica koja iza sebe ima 25 godina uspješne karijere, a koju su proslavili filmski naslovi poput „Kada je Harry sreo Sally“ ili „Dobila si poštu“, odlična je i dizajnerica enterijera. Vjerovali ili ne, ova glumica je tokom proteklih godina kupila čak devet nekretnina, te ih potpuno preuredila. Naravno, uz stručnu pomoć dizajnerice Minique Gibson i arhitekte Jola Barkleya.

Posljednji u nizu, odnosno deveti stan koji je odlučila srediti baš po svom ukusu, smješten je u njujorškom naselju Soho, u potkrovlju zgrade sagrađene u drugoj polovini 19. stoljeća.

Pa, mama, jesi li već „meganizirala“ novi stan – pitanje je koje joj postavlja njen 24-godišnji sin Jack, aludirajući na mamin neobični hobi.

Većini ljudi zvuči neobično što sam renovirala tako veliki broj kuća i stanova, ali jednostavno uživam u tome. Kao glumica ne dobijam priliku za bilo kakvu kontrolu. Uvijek izgovoram rečenice koje je neko drugi napisao ili stojim u prostoriji koju je dizajnirao neko drugi, kreirajući realnost koju je neko drugi zamislio. Ali zato je sasvim drugi osjećaj sa renoviranjem. To je prilika da svijetu pokažem vlastitu viziju – kaže Meg, koja trenutno sa sinom Jackom i kćerkom Daisy živi u svom raskošnom njujorškom stanu, smještenom u potkrovlju njujorške zgrade.

Joel Barkley i Minique Gibson učinili su sve u njihovoj moći da simpatičnoj glumici njen novi dom koji se prostire na površini od 380 metara kvadratnih učine prijatnijim za boravak. Luksuzni stan, ušuškan u potkrovlju zgrade koja je sagrađena davne 1888. godine, karakteriziraju francuska vrata koja se protežu od poda do plafona, podovi od ebanovine, 13 velikih prozora, te zidovi od cigle. Od boja dominiraju crna i bijela, te bi se kompletan dizajn enterijera mogao opisati kao monohromatski. U većini prostorija dominantna crna mat boja jasno razgraničava bijelu dok glavnu spavaću sobu karakterizira kombinacija crnih i bijelih pločica. Toplinu ovoj dvobojnoj kombinaciji daje namještaj izrađen od punog drveta.  Na kraju, poželite li vi živjeti u ovakvom stanu i na ovom mjestu, potrebno je izdvojiti 10-ak miliona dolara.