Kako uspješno balansirati između porodice i karijere

Izgleda da žene današnjice doista mogu imati sve: uspješnu karijeru i porodicu. Ako smatrate da vam to baš i ne ide od ruke, evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da napravite uspješan balans

 Priredila: Luna Petrinić

Karijera i porodica predstavljaju dva najvažnija životna segmenta. Kada se vratimo samo jedno stoljeće unazad, u industrijsko društvo, bilo je uobičajeno da samo muškarci rade, a da su žene te koje ostaju kod kuće kako bi brinule o djeci i domaćinstvu. Zapošljavanjem žena i razbijanjem ovog stereotipa, desile su se uočljive promjene na makro i mikro nivou kako u porodici, tako i u cijelom društvu. Kako tradicija nalaže, žena treba da se odrekne karijere u trenutku kada je spremna da osnuje porodicu. Nažalost, još postoji predrasuda da žena treba imati glavnu ulogu u domaćinstvu i da treba da bude i majka i otac u istom. Međutim, mnoge žene današnjice imaju vrhunske radne pozicije za koje su radile cijeli svoj život, te ih se ne odriču tako lako. S obzirom na to da daju veliki značaj karijerama, ostaje im malo vremena za obavljanje kućnih poslova i brigu o djeci, što je dovelo do pomjeranja tradicionalnih uloga. Je li zaista neophodno napraviti izbor između karijere i porodice ili je moguće imati oboje?

 Trenutak za zahvalnost

Svako jutro kada se probudite, nemojte odmah počinjati dan s obavezama i rutinama. Sjedite, opustite se i zatvorite oči. Recite sebi: „Zahvalna sam za sve ljude koji me podržavaju, vjeruju u mene i koji su tu uvijek kada ih trebam“. Potom otvorite oči i pogledajte sve oko vas, sačuvajte taj trenutak zahvalnosti tokom cijelog dana,  stalno se podsjećajući koliko jedva čekate da dođete kući voljenoj porodici.

Jutarnje porodično druženje

Počnite vaš dan s porodičnim druženjem bilo to pravljenje doručka ili zajedničko vježbanje. Tako će vaša jutra biti posebna, a radni rad ćete počinjati energičniji i motiviraniji.

Dnevni telefonski poziv

Najmanje jednom dnevno nazovite svog partnera i djecu podsjećajući ih samo koliko ih volite i koliko vam nedostaju. Ovaj mali znak pažnje pokazat će porodici da su uvijek u vašim mislima. Čak i pored važnog roka ili sastanka, ovaj momenat će vas opustiti i učiniti vašu porodicu sretnom.

 Razjasnite vaše radno vrijeme i očekivanja sa šefom

Diskutujte sa svojim šefom koja su njegova/njena očekivanja od vas, sa zajedničkim razumijevanjem vaše situacije. Da li vaša pozicija uključuje večernje i vikend sate, i zadatke kao što su odgovaranje e-mailova, rad od kuće ili dodatno vrijeme potrebno za posebne projekte. Napravite zajedničku strategiju i razgovarajte kako da dosegnete ova očekivanja u skladu s porodicom.

 Socijaliziranje na poslu

Česta je pojava da se radne kolege druže poslije posla. Otiđite na ta druženja kada je vaš partner ili dijete zauzeto. Na ovaj način stvari će se izbalansirati. Trebate imati dan kada ćete izaći s kolegama na piće, ali također i dan kada ćete otići kući, gledati film, opustiti se i zabaviti s porodicom.

Suočavanje sa negativnim osjećajima

– Svi se nosimo s mnogo toga tokom dana i možemo biti nervozni i ljuti. Morate biti svjesni da ste ljudsko biće, da niste robot i da je prihvatljivo da imate ovakve momente i osjećaje. Udahnite duboko, otiđite na vaše sretno mjesto koji uključuje i vašu porodicu, razmislite kako ta energija može biti usmjerena prema nečemu drugom i krenite dalje.

Organiziranost

Organizirajte e-mailove kako biste znali na šta se trebate vratiti poslije ručka, šta trebate pogledati sa šefom… Pišite svoju listu obaveza, prioriteta i ciljeva za svaki dan.

Večera bez mobitela

Tokom večere ostavite mobitele i posao sa strane. Fokusirajte se na vašu porodicu,  ne na posao, te iskoristite ovo vrijeme da unesete svu vašu energiju i auru u momenat s ljudima koji vas podržavaju i vjeruju u vas.