Gordana Zucić: Dizajnerica čije kreacije nose tri generacije

Renomirana bh. dizajnerica sa 36-godišnjom karijerom, svoje kreacije izlagala je širom svjetskih metropola. Modni kritičari njen rad ocjenjivali su visokim ocjenama, a dokaz tome su brojne nagrade i priznanja, koja krase police ove harizmatične dame

Piše: Indira Delić

Gordana Zucić, poznata bh. dizajnerica, 36 godina aktivna je na modnoj sceni. Talentom i istančanim ukusom za modu osvojila je veliki broj klijentica, koje joj već dugi niz godina poklanjaju povjerenje. Kreacije je izlagala na revijama širom svijeta, a veliki uspjeh ostvarila je u Parizu, Madridu, Beču, Cape Townu, Manilli, Zagrebu, Frankfurtu, Salzburgu… Njene police pune su prestižnih nagrada i priznanja.

Studij u Zagrebu

Zucić je rođena u malom bh. gradu, Posušju, a od djetinjstva je imala samo jedan cilj: ostvariti uspjeh u svijetu mode. Životni put vodi je u prijestolnicu susjedne nam Hrvatske, no ipak, viša sila odlučila je da se nekoliko godina poslije vrati u našu zemlju.

 

-Potekla sam iz male sredine, ali to mi nikada nije bila prepreka u ostvarenju snova. Možda sam samo nekada pomislila da ću morati proći duži put do ostvarenja ciljeva, no uvijek sam imala vjeru u sebe. Još kao djevojčica znala sam šta želim biti i niko me u tome nije mogao spriječiti. To što sam ostavila pečat u regionalnoj modnoj industriji samo je rezultat mog dugogodišnjeg rada i stvaralaštva – započinje svoju priču Gordana.

Iako je svoj put zamišljala drugačije, zbog ljubavi iz Hrvatske se vratila u BiH, a dječiji san da ode u Grad svjetlosti morao je pričekati.

Vratila sam se iz Zagreba mog današnjeg supruga, iako sam mislila da ću, kada završim fakultet, uzeti diplomu u ruku i krenuti put Pariza. To su bila moja maštanja, ali kako kažu naši stari: “Čovjek snuje, Bog određuje”.

Na početku karijere, imala je sreću upoznati eminentne ličnosti jugoslovenske modne scene.

Ne znam je li to bila prekretnica, ali sigurno je utjecalo to što su me u ranoj fazi karijere prepoznala najveća imena bivše države. To mi je otvorilo brojna vrata; gostovanja u raznim emisijama na televizijama, nastupi na izborima za Miss, festivalima, intervjuima. Bila je to moja svakodnevica. Taj “vjetar u leđa” mi je pomogao da shvatim kako sam na pravom putu, te sam dalje nastavila koračati istim – priča dizajnerica.

 

Kako kaže, najveća inspiracija su joj njene klijentice, koje je svakodnevno oduševljavaju, nadahnjuju i daju joj elan za dalje.

– Uveseljavam ja njih i one mene. Živite od nekih izjava danima, mjesecima, a neke će i umrijeti sa mnom. Kada se sjetim koliko sam lijepih riječi i osmijeha primila od svojih zadovoljnih klijentica, samo mogu biti sretna i ponosna – s osmijehom će Gordana.

Umjetnost na marginama

Police ove dizajnerice krase mnoga priznanja i nagrade, no njoj su najbitnija ona koja nisu u materijalnom obliku.

-Svako priznanje godi i obavezuje. Svako sam zaslužila. No, uz ta priznanja na policama, moram spomenuti priznanja koja nisu u materijalnom obliku. Tako sam prije nekoliko dana od svoje bivše uposlenice, Blaženke Lakić-Blažević primila poruku i fotografiju na kojoj se nalaze njene kćerke. Jedna od njih je odjevena u moj model koji sam Blaženki poklonila 1989. godine. Blaženka mi piše kako je sretna što sada njene kćerke, danas nose takvu odjeću. Takve radosne poruke najveće su priznanje koje čovjek može dobiti – kaže Zucić i dodaje da je svaka njena revija u svijetu bila potvrda njenog truda i rada:

-Većina mi kaže: “Tebi je lako,  ti putuješ, blago tebi”. Međutim, rijetki vide drugu stranu medalje. Uprkos tome, svako to putovanje bih ponovila jer sam se kroz njih sama sebi dokazivala i uz to sam upoznala ljude i svijet – ponosno će dizajnerica.

Zahvaljujući poslu, Gordana je stekla veliki broj prijateljstava i poznanstava.

-S mnogima su saradnje prerasle u prijateljstva, ali nažalost bilo je i razočarenja. Kada ste otvoreni, iskreni i volite bezrezervno i bez interesa, neki to zloupotrijebe. Ali, to više govori o njima – kaže ona.

Zucić tvrdi da je umjetnost u našoj zemlji na marginama, a sve zbog situacije u kojoj živimo.

Kod nas postoje mnogi mladi umjetnici i dizajneri koji nažalost ne mogu ni dobiti priliku pokazati svoj talent i umijeće. Nadam se da će se to uskoro promijeniti. Vrijeme je.

Porodica joj je na prvom mjestu i bez njihove podrške, kaže, da nikada ne bi bila ono što je danas…

Oduvijek sam imala podršku porodice i zahvalna sam im na tome. Posebno mom suprugu. On je moja ljubav. Bilo je trenutaka kada se čini da je posao na prvom mjestu, ali nikada to nisam činila iz bolesnih ambicija, nego upravo zbog moje porodice. Ona je za mene svetinja. U porodicu se ulaže. Uz porodicu morate biti uvijek, a posebno kada vas trebaju. A to normalan čovjek nastoji činiti i prema svim drugim ljudima.

Neminovan je Gordanin doprinos našoj modnoj sceni, a kako kaže, voljela bi i da je naredne generacije pamte kao osobu koja je ostavila upečatljiv trag.

S obzirom na to da odijevam već treću generaciju svojih klijentica, voljela bih da me pamte kao dizajnera svevremenske mode i kao osobu koja je mnogo učinila za bh. modu i njenu promociju u svijetu.

I nakon 30 godina karijere, Gordana i dalje pripadnicama ljepšeg spola priprema brojna iznenađenja, živi punim plućima, a kako voli reći, ne živi samo za sebe, već za svoju porodicu. Ispunjavaju je izložbe, revije, a ponosna je na činjenicu da ni u jednom segmentu nema nikakvih ograničenja.

 Porodica, pa trpeza

Gordana je velika ljubiteljica kulinarstva, a najviše voli kuhati za svoju porodicu i bliske prijatelje.

-Volim da mi se dođe i da smo na okupu. To činimo kada god možemo. Što se tiče menija, nastojim ih koliko god usrećiti, raznoraznim jelima. Moja mama me, kao malu, uvodila u svijet kulinarstva, a poslije sam nastavila učeći po svijetu. Volim razne kulture i njihove kuhinje, tako da uvijek isprobavamo nešto novo – kazala je Zucić.

 Novi projekti

Ova neiscrpna bh. dizajnerica vremena za odmor nema. Aktivno se priprema i za nove projekte, a njene kreacije možete pronaći u trgovini u Mostaru.

Trenutno pripremam dva projekta. Prvi je izložba u Zadru za “Dane Grada Zadra”. Već nekoliko mjeseci radim na tome. Veoma se veselim i jedva čekam taj događaj. Nakon toga me čeka manifestacija u Salzburgu, gdje ću se predstaviti s još dvije kolegice iz Zagreba. To je ono što me očekuje u bližoj budućnosti, a o nekim daljim planovima ćemo drugom prilikom.