Napitak koji liječi prehladu i upalu grla

S niskim temperaturama stigla je i sezona prehlada. Bez obzira na to želite li izliječiti prehladu ili je spriječiti, u tome vam može pomoći ovaj čaj s dva moćna sastojka

SASTOJCI ZA ČAJ OD BIJELOG LUKA I MENTE

– 3 dl vode

– 3 češnja bijelog luka

– vrećica čaja od mente ili nekoliko listića svježe mente

– med

– limun

PRIPREMA ČAJA OD BIJELOG LUKA I MENTE

  1. Malo zgnječite bijeli luk, stavite ga u šoljicu i pustite da stoji 10 minuta kako bi se sve zdrave tvari koje se nalaze u njemu aktivirale.
  2. Za to vrijeme zagrijte vodu. Zatim u šoljicu s bijelim lukom stavite i vrećicu čaja te sve prelijte vrelom vodom i pustite da stoji pet minuta.
  3. Ako imate svježu mentu, umjesto vrećice čaja u šoljicu stavite nekoliko listića mente i napravite isti postupak.
  4. Nakon pet minuta procijedite čaj, dodajte u njega kašičicu meda po vlastitoj želji i malo limuna te popijte čaj dok je još topao.

VAŽAN SAVJET: Nakon pripreme čaja ne bacajte bijeli luk niti mentu (pod uvjetom da ste koristili svježe listove). Stavite bijeli luk i mentu u usta, lagano žvaćite dvije minute i naposljetku progutajte kako biste dezinficirali usnu šupljinu i upaljeno grlo zaraženo bakterijama.

Bijeli luk, “kralj” zdravih namirnica, ima snažna antibakterijska i antiupalna svojstva, a menta otvara dišne puteve i olakšava kašalja pa su ova dva sastojka u kombinaciji moćan borac protiv prehlada i bakterijskih infekcija grla.

(Zadovoljna.hr)