Studij na Oxfordu: Čuda se događaju kada radiš ono što voliš

Nekada je studiranje na prestižnom britanskom Univerzitetu  za većinu naših sugrađana bilo ravno čudu. No, danas, uz prave rezultate, odličan prosjek i stipendiju, ovaj san više nije nedostižan. Barem nije bio Sarajki Neiri, koja je nakon završene srednje škole s prosjekom 5,0 dobila stipendiju za studij matematike. Neirinom upisu na ovaj Univerzitet svakako su doprinijele i brojne medalje (zlato, srebra i bronza) koje je osvajala na matematičkim takmičenjima širom svijeta. Ovo je njena priča

Tekst i foto: Neira Kurtović

Studentica sam druge godine Odsjeka za matematiku na Oxford univerzitetu. Studij na ovom prestižnom svjetskom univerzitetu omogućila mi je stipendija „Simon and June Li Scholarship“ koja pokriva moje troškove školarine i života u Engleskoj. Apliciranje na univerzitet Oxford se sastoji od više koraka. Prvobitno se rade testovi jezika i prijemni ispit, koji se polažu u britanskom konzulatu u Sarajevu. Nakon ove aplikacije slijedi intervju, na kojem se odgovara na pitanja kako iz oblasti matematike tako i pitanja vezana za druge oblasti interesovanja aplikanta. Pored uspješno pređenih navedenih koraka mislim da je značajan utjecaj da moja aplikacija završila pozitivnim ishodom zahvaljujući medaljama koje sam osvajala na prestižnim međunarodnim takmičenjima – Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, Evropskoj matematičkoj olimpijadi, Iranskoj matematičkoj olimpijadi, te Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Konačni odgovor o ishodu aplikacije dobila sam početkom januara.

Biti studentica na Oxfordu je, kako s akademskog tako i sa socijalnog aspekta, čarobno i promijenilo je moj život u potpunosti. Ipak, prvo ću se osvrnuti na svoje gledište akademske svakodnevice. Oxford je u prethodne dvije godine zauzeo prvo mjesto na svjetskoj listi univerziteta, prema World University Rankingu. Ono što smatram da mnogo doprinosi vrhunskom performansu Oxforda, jeste posvećenost svakom studentu na individualnom nivou. Moje učenje se sastoji iz mnogo elemenata.

Jedan od njih je da za sve predmete koje slušamo svake sedmice imam po jedan tutorial s profesorom i još jednim kolegom studentom u trajanju od sat vremena. Ovo je vrijeme predviđeno da razgovaramo s profesorom o poteškoćama koje imamo s tim predmetom, da analiziramo greške koje smo imali u zadaći, te da eventualno razgovaramo o gradivu koje dolazi. Svi profesori su izuzetno profesionalni, vrhunski stručnjaci u svojim poljima, no ono što je najvažnije je njihov pristup prema studentima. Njihov stav je da su oni tu radi studenata i da je neuspjeh studenata ustvari njihov neuspjeh. Veoma su otvoreni za promjenu svog načina rada, te konstantno vrše ankete o mišljenju studenata i uvažavaju naša mišljenja i sugestije.

Što se tiče društvenog života, Oxford je uveliko nadmašio moja očekivanja. Okružena sam ljudima sličnih stavova, interesovanja i bilo je izuzetno lako ostvariti prijateljstva već u prvom semestru. Postoje različita društva i klubovi u koje se studenti uključuju, koji ujedinjuju ljubitelje raznih sportova, umjetnosti i ostalih oblasti. Naročito je lijepo biti u okruženju studenata iz različitih dijelova svijeta, te upoznavati brojne kulture. Zaštitni znak društvenog života na univerzitetu je uvažavanje različitosti u svakom smislu. Ovog ljeta sam imala priliku raditi staž u firmi SETL u Londonu, koja koristi najprestižnije metode u cilju pružanja što boljih usluga u finansijskom sektoru. Budući da se sigurnost istih oslanja na kriptografske metode, dio mog posla bio je analiziranje perspektivnih kriptografskih metoda u post-kvantnom svijetu.

Također, analizirali smo sigurnosni sistem novonastale kriptovalute Zcash. Iako još nisam sigurna kojim sektorom primijenjene matematike ću se baviti, ovaj staž i drugi slični ssu dobar put za ostvarivanje kontakata i stvaranja jasnije slike koje oblasti kakve mogućnosti nude na tržištu rada. Iako mi mnogo nedostaje moja porodica i BiH, studiranje na Oxfordu me čini sretnom i jako mi je drago što mi se ukazala takva prilika. Nadam se da će moj primjer ohrabriti mlade osobe da apliciraju, jer se čuda događaju kad se radi ono što se voli i kad se tome u potpunosti posveti.