Šest znakova na tijelu da ste pod prevelikim stresom

Stres niko ne može izbjeći, ali prevelikih količina stresa svakako bismo se trebali kloniti. Saznajte koji fizički simptomi često upozoravaju na to da smo pod prevelikim pritiskom

Nutricionistica Charlotte Watts kaže da na stres mogu upućivati i neki fizički pokazatelji koji se često pojavljuju kod osoba koje su pod prevelikim stresom. Watts kaže da tijelo koje je pod pritiskom brže apsorbira hranjive tvari, što znači da organizam funkcionira brže, ali manje učinkovito.

Simptomi koji se javljaju najčešće se povezuju s nedostatkom vitamina i minerala, što uzrokuje krvarenje desni i bijele mrlje na noktima.

Nutricionistica kaže da svaki simptom ukazuje na nedostatak određenog vitamina ili minerala:

1. Ispucale usne – vitamin B6
2. Bruksizam ili škrgutanje zubima – vitamin B5
3. Bijele mrlje na noktima – cink
4. Zatvor ili dijareja – magnezij
5. Tvrdi prištići na rukama i bedrima – vitamin E
6. Česte infekcije grla i prsnog koša – vitamin A

Napravljene su brojne studije koje dokazuju da stres utječe i na promjenu težine. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu pokazalo je da su žene koje su prošle neki stresan događaj sklonije pretilosti od onih koje žive mirnim načinom života.

I dok većina naučnika tvrdi da stres ima samo negativnu stranu, grupa naučnika sa Northwestern u Illinoisu tvrdi da manja količina stresa može biti od koristi za stanično zdravlje.
Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Reports upućuje na to da kortizol, često nazvan “hormonom stresa”, može zaštititi stanice koje stare te smanjiti rizik od razvoja degenerativnih bolesti poput Alzeimerove i Huntingonove bolesti.

(Zadovoljna. hr)